Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Boeren demonstreren langs route Vuelta in Nederland

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Boeren demonstreren langs route Vuelta in Nederland
Boeren willen demonstreren langs het parcours wanneer de Vuelta a España door Nederland rijdt. De wielerwedstrijd begint in Utrecht. Protestgroep Agractie wil volgende week zaterdag met tractoren, spandoeken en omgekeerde Nederlandse vlaggen in de weilanden langs de weg staan bij Woudenberg en Scherpenzeel. Ook willen de boeren rode zakdoeken, een van hun symbolen, uitdelen aan wielerfans die langs de kant van de weg staan.

Het is niet de bedoeling de weg te blokkeren, zegt protestorganisator en boer Teus van der Wind uit Woudenberg na berichtgeving van RTV Utrecht. Hij wil dat tv-camera's het protest aan Europese kijkers laten zien en wil dat de organisatoren van de wedstrijd meewerken. Van der Wind: "Als wij dit niet zo organiseren, krijg je wilde acties, en we weten niet hoe dat gaat uitwerken. Wij willen de wielerronde in principe door laten gaan, maar wij willen ons ding ook door laten gaan. Op dit moment werken we goed samen met de Vuelta, daar zijn we gelukkig mee, maar aandacht is ons veel waard. Als ze niet met ons samenwerken, trekken we onze vingers ervan af en dan weten ze wat er kan gebeuren."

Woudenberg en Scherpenzeel liggen in de Gelderse Vallei. "Dit gebied wordt zo hard geraakt door de stikstofreductie die het kabinet voorstelt. Het is een prachtig gebied met veel innovatieve veehouderijen. We leven al honderden jaren samen met burgers en natuur, en dat wordt nu eigenlijk ontrafeld", verklaart Van der Wind het protest.

Veilige doorgang

De organisatoren van de Vuelta in Nederland zeiden dinsdag dat ze "niet voor of tegen" demonstraties zijn. "Onze prioriteit is om het peloton een veilige doorgang te geven."

De wielerwedstrijd begint volgende week vrijdag met een ploegentijdrit in de stad Utrecht. Daarna volgt een etappe van Den Bosch naar Utrecht. De derde rit begint en eindigt in Breda. Die Brabantse stad gaat omgekeerde vlaggen weghalen. Het is de tweede keer dat de ronde van Spanje in Nederland begint. In 2009 startte de etappekoers in Assen. De Ronde van Italië ging drie keer in Nederland van start en de Ronde van Frankrijk zes keer.

Door: ANP

24 mei '24 (13:45)

Last minute toevoeging aan line-up Pinkpop: Joost

Joost Klein gaat een show geven op het festival Pinkpop in Landgraaf. In februari was de volledige line-up al bekend, maar de organisatie heeft vandaag de Songfestival-deelnemer toegevoegd aan de artiestenlijst, meldt Nu.nl.

24 mei '24 (12:25)

Ben Howard viert jubileum album met shows in Nederland

De Britse zanger Ben Howard komt naar Nederland. Op 6 november staat de zanger in AFAS Live in Amsterdam en op 10 november in 013 in Tilburg. Met de concerten viert hij het jubileum van zijn album I Forget Where We Where, dat in 2014 uitkwam.

24 mei '24 ( 9:01)

Fans Nicki Minaj niet blij: concert in Ziggo Dome start tweeënhalf uur later

Nicki Minaj heeft haar Nederlandse fans donderdag lang laten wachten. Haar concert in de Ziggo Dome begon pas rond 22.45 uur, ruim tweeënhalf uur later dan de officiële aanvang van de show. Op sociale media klagen verschillende bezoekers over de lange wachttijd.

24 mei '24 ( 8:40)

Mannen van De Toppers hebben zin in nieuwe concertreeks: 'We kunnen niet wachten'

René Froger, Gerard Joling, Jeroen van der Boom en Jan Smit staan vanaf vrijdag drie dagen op rij op de bühne met Toppers in Concert. Na een jaar waarin de concertreeks niet doorging omdat er geen geschikte locatie was gevonden, stappen de mannen dit jaar de Johan Cruijff ArenA weer binnen. Het viertal kijkt het meest uit naar het allereerste begin van de show, vertellen ze in gesprek met het ANP.

23 mei '24 (10:18)

Twee concerten in Ziggo Dome voor Suzan & Freek in 2025

Suzan & Freek geven op zaterdag 24 mei en zondag 25 mei volgend jaar een concert in de Ziggo Dome in Amsterdam. Dat maakt het muzikale duo donderdag bekend. De kaartverkoop voor de shows start zaterdag.

23 mei '24 (10:03)

Nieuwe show Soundos dit najaar in theaters

Soundos El Ahmadi gaat dit najaar weer het theater in. Haar nieuwe voorstelling Witte Ruis speelt ze in september voor het eerst in Theater Diligentia in Den Haag.

23 mei '24 ( 8:45)

Opbouw Pinkpop is begonnen: 'Eerste paaltje is geslagen'

De opbouw van Pinkpop is begonnen. De organisatie van het festival in Landgraaf deelt op sociale media dat het "eerste paaltje" erin zit.

22 mei '24 (13:39)

Word jij de nieuwe 'campingburgemeester' van Zwarte Cross?

Het is één van de grootste campings van het land: de camping op de Zwarte Cross. Zij zoeken nog iemand die hen een handje wil helpen. Een once-in-a-lifetime-kans is hoe het festival noemt. Wie deze taak op zich neemt wordt de ‘burgemeester’ van 30.000 jolige en brakke feestvierders, meldt AD.

22 mei '24 (12:58)

Deze artiesten zie je tijdens het AVROTROS Muziekfeest in Zeewolde

Op 29 mei staan zo’n 30 artiesten weer op het podium tijdens het Muziekfeest van AVROTROS in Zeewolde. Onder andere Donnie, Marco Schuitmaker, Tino Martin en Samantha Steenwijk staan op de agenda, meldt Omroep Flevoland.

22 mei '24 (10:58)

Radio 2 Top 2000 wint Ere Zilveren Reissmicrofoon

De Top 2000 van NPO Radio 2 heeft de Ere Zilveren Reissmicrofoon gewonnen. Volgens de jury is de jaarlijkse eindejaarslijst "hét culturele audio-evenement".