Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Modeltrein Expo On traXS toont de beste miniatuurtreinen van Europa

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Modeltrein Expo On traXS toont de beste miniatuurtreinen van Europa
Azië, Cuba, Amerika, Denemarken, Frankrijk; de modelbouwers van de Modeltrein Expo On traXS vinden overal inspiratie. Van 23 t/m 25 september toont het Spoorwegmuseum circa 25 modelbanen van Europa’s beste modelbouwers. Het vakmanschap van de uitgenodigde bouwers zorgt ervoor dat de modelbanen bijna niet van echt te onderscheiden zijn. Sommige deelnemers ken je misschien van het tv-programma De Grote Kleine Treinencompetitie, zoals de Belgische bouwer Evan Daes. Er zijn demonstraties modelbouw, zowel voor beginners en gevorderden, en kinderen kunnen naar hartenlust speuren, spelen, bouwen en rangeren. Dit meldt het Spoorwegmuseum. 

Niet zomaar een modelbaan 

Alleen de beste bouwers krijgen een plekje, de kwaliteit van de modelbanen is daardoor altijd zeer hoog. De banen komen dit jaar uit Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en zelfs uit Polen. Er zijn veel verschillende modelbanen te zien, van piepkleine diorama’s van slechts één vierkante meter tot een modelbaan van meer dan 30 meter lang. De bouwers staan erbij om de treinen te laten rijden en uitleg te geven. Daarnaast presenteren verschillende specialistische winkeliers en fabrikanten hun nieuwste producten.

Grote Kleine Treinencompetitie

Een van de modelbouwers die zijn nieuwste project laat zien is Evan Daes. We kennen hem als jurylid van de Grote Kleine Treinencompetitie dat vorig jaar door Omroep Max werd uitgezonden. Bij zijn baan mag je zelf aan de knoppen zitten. Daarnaast zijn er meer bekenden uit het programma aanwezig. Diger Rossel bouwde een modelbaan gebaseerd op de attractie Big Thunder Mountain in Disneyland Parijs, Marc Rijkhals steelt letterlijk de show met een flitsende miniatuurversie van het Belgische metalfestival Graspop. Ook is de winnende modelbaan van De Grote Kleine Treinencompetitie, geïnspireerd op de Tilburgse Kermis, te bewonderen.

Voor kinderen

De Modeltrein Expo On traXS is niet alleen een must voor de liefhebber, ook voor gezinnen met kinderen is het evenement zeker de moeite waard. Opstapjes zorgen ervoor dat de banen ook voor de kleintjes goed te zien zijn. Op het speciale kinderplein kunnen kinderen knutselen en bouwen en ook zelf achter de knoppen om een rangeerdiploma te halen. Met de speurtocht kun je aan de hand van detailfoto’s op zoek naar de juiste modelbanen.

Tentoonstelling

Natuurlijk zijn alle attracties van het museum in vol bedrijf, een bezoek aan Stalen Monsters, de Grote Ontdekking, het theater of de Vuurproef maakt een bezoek aan de Modeltrein Expo compleet. Extra is de tentoonstelling ‘’ over ruim anderhalve eeuw postvervoer per trein. De vijf posttreinen van het museum zijn toegankelijk voor publiek.

Door: Nationale Recreatiegids

29 februari '24 ( 8:42)

Lied Eurovisie Songfestival Joost Klein vanmiddag gepresenteerd

Joost Klein presenteert donderdag het nummer waarmee hij in mei naar het Eurovisie Songfestival in het Zweedse Malmö gaat. De zanger en rapper laat zijn lied Europapa voor het eerst horen tijdens een speciale middaguitzending van De Avondshow met Arjen Lubach.

29 februari '24 ( 8:36)

Cigarettes After Sex geeft grootste show in Nederland tot nu toe

De band Cigarettes After Sex geeft binnenkort zijn grootste show in Nederland tot nu toe. De Amerikaanse groep staat op 28 oktober in de Ziggo Dome in Amsterdam. De kaartverkoop start vrijdag 8 maart om 10.00 uur.

28 februari '24 (12:19)

Eerste special guest Heroes Dutch Comic Con bekend

De eerste special guest die is aangekondigd voor de aankomende zomereditie van Heroes Dutch Comic Con in de Jaarbeurs in Utrecht is David Tennant. De Schotse acteur is op zaterdag 22 en zondag 23 juni bij het popcultuurevenement aanwezig, maakte de organisatie woensdag bekend.

27 februari '24 (12:04)

Eerste aankondigingen Mysteryland: Oliver Heldens, Charlotte de Witte en Yellow Claw

Onder anderen Oliver Heldens, Charlotte de Witte en Yellow Claw zijn de eerste aangekondigde acts die op de line-up van Mysteryland staan deze zomer. Het dancefestival vindt van vrijdag 30 augustus tot en met zondag 1 september plaats op het Floriadeterrein in Haarlemmermeer.

27 februari '24 (11:33)

Shows Toppers botsen met mogelijke play-offs Ajax

Ajax moet een ander onderkomen zoeken als er aan het einde van het seizoen play-offs om Europees voetbal moeten worden gespeeld. In de Johan Cruijff ArenA vinden eind mei de concerten van De Toppers plaats, en die kunnen dat niet zomaar verplaatsen, laat de manager van de groep weten.

27 februari '24 ( 9:35)

Oudste poppodium in Rotterdam ondergaat metamorfose

Het bekende Rotterdamse poppodium Baroeg in het Spinozapark wordt na 43 jaar volledig op de schop genomen. Het wordt een drastische verbouwing, die je eigenlijk niet eens een verbouwing kunt noemen. Het volledige pand wordt afgebroken en heropgebouwd, met een nieuw uiterlijk. Hiermee moet het oude poppodium toekomstbestendig worden. Aanvang van de afbraak is in de zomer, meldt RTV Rijnmond.

27 februari '24 ( 8:51)

Tijdens finale Songfestival organiseert Leeuwarden groot feest

In Leeuwarden wordt op 11 mei een groot evenement georganiseerd rondom de finale van het Eurovisie Songfestival. Op het plein Oldehoofsterkerkhof wordt de uitzending live uitgezonden en zijn er verschillende optredens, is maandag bekendgemaakt.

27 februari '24 ( 8:47)

Rechter: gemeente Amsterdam moet geluidsoverlast Paradiso opnieuw meten

De gemeente Amsterdam moet opnieuw metingen doen naar geluidsoverlast van het poppodium Paradiso, oordeelde de rechter maandag. Drie omwonenden hadden een zaak aangespannen om geluidsoverlast door publiek op straat, door laden en lossen en door muziek. De geluidsmetingen die de gemeente hiernaar heeft gedaan zijn onnauwkeurig en moeten opnieuw, aldus de rechter.

26 februari '24 (15:05)

Japanse band Otoboke Beaver naar Paradiso

De Japanse garagepunkband Otoboke Beaver komt komende zomer voor een concert naar Nederland. Dat heeft platenlabel Damnably Records laten weten aan de fans op het muziekplatform Bandcamp.

26 februari '24 (12:01)

Armin van Buuren 'ongelooflijk blij' met eerste editie A State of Trance in Rotterdam

Armin van Buuren kijkt met plezier terug op de eerste editie van zijn evenement A State of Trance in Rotterdam. De dj zegt maandag in een persbericht dat het een "speciaal" weekend was.