Summertime Festival viert aanstaande vrijdag Ketikoti

Aanstaande vrijdag 1 juli trappen we Summertime Festival 2022 af. Dit is niet alleen de eerste dag van ons festival, maar ook de dag waarop we de afschaffing van de slavernij en de emancipatie van Suriname en de Antillen vieren. Deze dag, beter bekend als Ketikoti, is van groot belang in de wereldgeschiedenis. Tijdens Summertime Festival vieren we deze gelegenheid met een diverse line-up van getalenteerde artiesten uit Suriname en de Antillen. Dat meldt Musicon.

De muziek van Izaline is een fusie tussen de traditionele muziek van haar geboorteeiland Curaçao en vocal jazz. Met haar zelfgeschreven liedjes, veelal in het Papiaments, trad ze op in heel Europa, Indonesië, de VS en Zuid-Amerika en speelde ze op festivals in binnen- en buitenland, waaronder Cape Town Jazz Festival, Rome Jazz Festival, Cervantino Festival Mexico, Sofia en het North Sea Jazz-festival.

XILLAN 

Songwriter en muzikant XILLAN, Xillan Macrooy (1993), werd geboren in Paramaribo, waar de culturele diversiteit net zo weelderig en kleurrijk is als het tropisch regenwoud. Als Surinaamse millennial groeide XILLAN op tussen twee werelden. Enerzijds de Surinaamse cultuur; een rijke mengelmoes met wortels in onder meer Afrika, Indonesië en India, die in Suriname nieuwe vormen aannam. En aan de andere kant de Amerikaanse en Europese muzikale helden. De muziek die uit deze mix ontstaat, maakt XILLAN tot de artiest die hij is.

Kaskawi-band Ondrofeni 

Als verrassing, zo ontstond de Kaskawi-band Ondrofeni op 10 oktober 1993. Zes jongens gaven een feestje met een onverwacht optreden, alleen met wat stokken en dozen. Deze zijn inmiddels ingeruild voor 'echte' instrumenten en de groep is uitgebreid van zes naar 15 personen. Sindsdien stonden ze op grote podia zoals het Dunia Festival, het Kwakoe Festival, de Uitmarkt en zelfs het North Sea Jazz Festival.

Snijders 

Snijders werd geboren in Paramaribo als zoon van de Surinaamse componist Eddy Snijder. Hij begon op zijn zevende met het leren van de fluit. Sinds 1977 heeft hij zich toegelegd op het werken met zijn eigen band, waarmee hij ook op het North Sea Jazz Festival stond, zoals in veel Europese landen, maar ook in West- en Zuidelijk Afrika, het Caribisch gebied en Noord-Amerika. In zijn composities put hij vaak uit Kaseko, een muzikaal genre van zijn vaderland, maar ook uit elementen van pop- en wereldmuziek.

Door: Nationale Recreatiegids
Beeld: Musicon