De vier leukste Nederlandse sportevenementen deze zomer

De sportzomer komt eraan. Na twee spannende coronajaren zijn sommige sportevenementen afgezegd en anderen zijn doorgeschoven. Toch is Nederland nog steeds een internationale gastheer op het gebied van een paar drukbezochte sportcompetities. Welke leuke sportevenementen kun je deze zomer in Nederland bezoeken? Hier volgen vier actieve evenementen met veel bekijks in ons bescheiden kikkerlandje. 

 

Motul TT Assen 2022, Assen, 24-26 juni 

Assen is al decennia het walhalla van de motorsport. Al sinds 1925 wordt er in het noorden van Drenthe competitief geracet met brommers, motoren en auto’s. Het hoogtepunt is de jaarlijkse MotoGP, het absolute topklassement van de motorsport. Van 24 tot en met 26 juni rijden toppers zoals Marc Marquez, Fabio Quartarado en Francesco Bagnaia tegen elkaar op hoge snelheden. Op vrijdag beginnen de trainingen, op zaterdag zijn de kwalificaties en op zondag begint de echte competitie. Duizenden motorfans komen jaarlijks af op het evenement en de stad Assen staat een weekendlang op z’n kop. 

Gister meldde RTV Drenthe al dat er zo’n 40.000 mensen in de stad waren. Bezoekers die even willen bijkomen van het verbrande rubber kunnen bij het TT Festival optredens bezoeken van Donnie, Mooi Wark en FeestDJRuud. Kaarten voor de GP en het festival zijn nog beschikbaar in beperkte mate. Zelfs zonder kaartje voor de TT is het de moeite waard om dit weekend naar Assen te komen. Arriva heeft extra busdiensten ingeschakeld en de stad is gemakkelijk te bereiken vanaf de A28.

Wereldkampioenschap Hockey Dames, Amstelveen, 1-17 juli 

Nederland is een internationaal begrip op het gebied van hockey. De prestaties van de Oranje dames bewijzen zich keer op keer. Dit jaar vindt het WK daarom plaats in Amstelveen bij het Wagener Stadion. Parallel aan de Nederlandse poules worden er tegelijkertijd in Spanje poules gespeeld. De cross-overs en de kwartfinales worden over beide landen verdeeld. De finale zelf vindt uiteindelijk plaats op 17 juli. Jammer genoeg is Spanje hiervoor de uitgekozen locatie.

De Nederlandse vrouwen nemen het op tegen Ierland, Duitsland en Chili. Afhankelijk van hun prestatie zullen er meer wedstrijden volgen. Tijdens het toernooi zijn er ook workshops te volgen. Deze evenementen zijn vooral op de jeugd gericht maar alle hockeyfanaten zijn welkom om te werken aan hun vaardigheden. Hoewel de kaarten voor de eerste wedstrijden al zijn uitverkocht zijn er nog tickets voor veel wedstrijden waarbij je de wereldtop in actie kan zien.

Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen, Nijmegen, 19- 22 juli

De Nijmeegse Vierdaagse is het grootste Nederlandse zomerevenement voor de wandelaar. Met behulp van meer dan 800 vrijwilligers en honderden organisaties komt er jaarlijks een gigantisch sportevenement tot stand waar iedereen gratis aan mee kan doen. De wandeltochten gaan om sportiviteit en verbroedering, wat blijkt uit de kameraadschappelijke sfeer die heerst tijdens het evenement. Gemiddeld komen er tijdens de Vierdaagse zo’n 2 miljoen bezoekers op Nijmegen af. Naast een immense wandeltocht zijn er kustenaars en muzikanten die in het kader van het evenement hun beste werken presenteren. Ook is er aandacht voor de betrokkenheid van militairen die al sinds de oprichting een belangrijke rol hebben gespeeld. Tijdens de eerste Vierdaagse in 1909 waren 296 van de 306 deelnemer militair.

Bezoekers die op zoek zijn naar ontspanning kunnen al op zaterdag 16 juli afreizen naar het oosten om zich aan te sluiten bij de Vierdaagsefeesten. Vanaf 11:00 beginnen de festiviteiten met onder andere de Vierdaagse kerkdienst, de militaire Vlaggenparade en een spectaculaire vuurwerkshow op de zondag.

Grand Prix Formule 1 van Nederland, Zandvoort, 2-4 september

De overwinningen van onze eigen Max Verstappen zijn maar weinig mensen ontgaan. De 24-jarige autocoureur uit Hasselt won onlangs de Grand Prix van Canada en is op weg om wederom wereldkampioen te worden. Dit jaar komt de Grand Prix ook weer naar Zandvoort en door de gigantische aanwas van Nederlandse F1-fans belooft het een drukbezocht spektakel te worden. Zandvoort staat ondanks de vernieuwde gedeeltes berucht als een uitdagend en verraderlijk circuit. Naast Verstappen zijn wereldkampioenen Hamilton en Vettel ook van de partij. Oude coureurs en experts vertellen tussen de races door verhalen en anekdotes van voorgaande edities van de Grand Prix. Uiteraard zijn er op het terrein goede horecamogelijkheden, leuke feesten en muzikale optredens.

Op 2, 3, en 4 september zal de Noord-Hollandse kustplaats bijzonder druk worden. Omdat het zo’n gewild sportevenement is zijn kaartjes alleen nog maar verkrijgbaar via herverkoop. Het is nog wel mogelijk om een overnachtingsplek te bemachtigen in één van de beschikbare accommodaties of op een campingplek. Raadpleeg hiervoor de website.

Bronnen: RTV Drenthe, WK Hockey 2022, Nijmeegse Vierdaagse, De 4Daagse, Dutch Grand Prix 2022, wattedoenin.nl, TT Festival Assen, TT Circuit Assen

Door: Nationale Recreatiegids/ Mila Tukker