Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Wielrenners vragen aandacht voor de gevolgen van klimaatverandering

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Wielrenners vragen aandacht voor de gevolgen van klimaatverandering
Zo’n 1200 wielrenners fietsen vandaag een monstertocht van Breda naar Groningen om aandacht te vragen voor de gevolgen van klimaatverandering. In estafettevorm fietst Cycling 4 Climate zo’n 400 kilometer langs de kustlijn en door een groot deel van West-Nederland. Dit meldt RTV Drenthe.  

Onder NAP

De wielrenners rijden langs de verwachte kustlijn die Nederland krijgt door de gevolgen van klimaatverandering. Omdat een groot deel van ons land onder NAP ligt zal het westelijke deel bij een overstroming bijna volledig onder water komen te liggen. Zonder onze wereldberoemde ingrepen aan het landschap zoals dijken, polderen en kanalen, zou een groot deel van Nederland sowieso niet bestaan.

Dijkgraven

Onder de deelnemers bevinden zich teams van Dijkgraven van de waterschappen. Zij merken als geen ander dat het water door de toenemende druk op het milieu steeds meer voet aan de grond krijgt. Extreme droogte maar ook aanhoudende regenbuien kunnen de waterhuishouding flink ontregelen. Niet alleen het tegenhouden van water maar ook het slim vasthouden van regenwater kan helpen bij een gezonde balans tussen mens en natuur.

Kleine aanpassingen

Cycling 4 Climate wil mensen tevens aansporen om zelf kleine aanpassingen te maken. Het vergroenen van een tuinen, in plaats van het volstorten met stenen, geeft bijvoorbeeld meer verkoeling in de zomer. Steden die vol liggen met stenen kunnen in de zomer wel vijf graden warmer zijn dan het platteland.

Door: Nationale Recreatiegids

Beeld: Cycling 4 Climate 

22 april '24 (11:27)

Zangeres Vanessa maakt na twintig jaar comeback tijdens Milkshake

Vanessa is vrijdag 26 juli de hoofdact tijdens de opening van het festival Milkshake in de Amsterdamse Gashouder. Met het optreden maakt de zangeres na bijna twintig jaar haar comeback op een podium.

22 april '24 ( 9:16)

Rapper Nas staat op 5 november in Amsterdamse AFAS Live

Rapper Nas komt op 5 november naar Nederland voor een concert in AFAS Live. Met zijn optreden viert hij het 30-jarig bestaan van zijn iconische album 'Illmatic te vieren. De kaartverkoop gaat 25 april van start, heeft concertorganisator MOJO bekendgemaakt.

19 april '24 (14:32)

Lenette van Dongen annuleert optredens na overlijden moeder

De optredens van cabaretière Lenette van Dongen (65) op vrijdag en zaterdag in Theater de Veste in Delft gaan niet door. Dat meldt het theater vrijdag aan bezoekers. Reden is het overlijden van haar moeder.

19 april '24 (12:25)

Faithless komt op 12 juni naar Paradiso

Faithless geeft op 12 juni dit jaar een concert in Paradiso in Amsterdam. Dat maakt het poppodium vrijdag bekend.

19 april '24 ( 9:19)

Verscherpte regels bij Nationale Herdenking om kans op verstoringen

Er worden dit jaar extra maatregelen genomen tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam, vanwege de kans op spontane protestacties of verstoringen. Zo worden maximaal 10.000 mensen toegelaten op het plein, zijn borden, vlaggen of versterkers niet toegestaan en moeten alle aanwezigen daarop gefouilleerd worden.

19 april '24 ( 8:54)

Zanger Chef'Special heeft hernia, clubtour verplaatst

Chef'Special moet ook de rest van de clubtournee verplaatsen. Zanger Joshua Nolet heeft een acute hernia en moest onverwacht worden geopereerd. Door de operatie moet Nolet de komende weken rust nemen.

18 april '24 (15:07)

Twee koninginnen bij opening Amsterdam Spanish Film Festival

Koningin Máxima en koningin Letizia hebben donderdagmiddag in Koninklijk Theater Tuschinski de viering van het 10-jarig bestaan van het Amsterdam Spanish Film Festival bijgewoond. Het filmfestival wordt gehouden van 12 tot en met 21 april, met een programmering in bioscopen in Amsterdam, Amstelveen en Haarlem. Koning Felipe en koningin Letizia van Spanje brengen woensdag en donderdag een staatsbezoek aan Nederland.

18 april '24 ( 8:40)

Cabaretduo Yentl en de Boer breken voorstelling af: Christine de Boer onwel

Christine de Boer van cabaretduo Yentl en de Boer is woensdagavond tijdens een voorstelling in Maastricht onwel geworden. De show is daardoor vroegtijdig afgebroken, bevestigt het management aan het ANP na berichtgeving van De Limburger.

18 april '24 ( 8:33)

Geluidsoverlast in Rotterdamse kuip: vanaf 2026 geen concerten meer

In de Rotterdamse Kuip, het stadion van voetbalclub Feyenoord, worden vanaf 2026 geen grote concerten meer gehouden. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente Rotterdam na berichtgeving van het AD. In de buurt van het stadion worden woningen gebouwd en het is heel duur om die te isoleren tegen het harde geluid van muziekoptredens. De Kuip wordt gecompenseerd met een "miljoenenbedrag" door de gemeente, aldus de woordvoerder.

17 april '24 (13:27)

Prinsjesdag vier je straks niet bij paleis, maar bij festivallocatie Noordeinde

Het lijkt erop dat Prinsjesdag verandert in het Prinsjesfestival. De traditionele opening van het parlementaire jaar zou verouderd zijn. Traditiegetrouw speelt het Koninklijk Huis een belangrijke rol, met onder meer een toer door de Haagse binnenstad, gepaard met paarden, militaire begeleiding en muziek. Daar komt verandering in, meldt NOS.