Jan Smeets dit jaar kleinere rol bij Pinkpop

Pinkpop-oprichter Jan Smeets is deze editie van Pinkpop betrokken "als adviseur" en niet meer "als eindbaas", vertelt festivalmanager Niek Murray aan het ANP. Smeets, die tot 2020 directeur was van het festival, is komend weekend aanwezig bij het festival in Landgraaf.

"Hij zal rondlopen en hopelijk goedkeuren wat wij hebben gedaan", verklaart Murray. Als adviseur wordt hem soms om zijn mening gevraagd over de gang van zaken. De oud-festivalbaas heeft zijn functie twee jaar geleden overgedragen aan Murray, twee andere Pinkpopmedewerkers en festivalorganisator MOJO, waarmee Pinkpop al sinds 1986 samenwerkt.

Die afspraak is een paar jaar geleden al gemaakt, vertelt Murray. "Toen is afgesproken dat als Jan stopt, MOJO het ook zou overnemen. Dat is gebeurd, maar met het behoud van het Limburgse team." Dat was een voorwaarde van Smeets, vertelt Murray, waardoor het team grotendeels hetzelfde is gebleven sinds Smeets aftrad als directeur.

Voor Murray zijn er een aantal taken bijgekomen, zoals het te woord staan van de pers. "Ik vind het wel leuk", zegt Murray over zijn nieuwe functie als festivalmanager. Spannend vindt hij het niet zo. "Ik werkte al bijna twintig jaar voor Jan, dus ik heb lang kunnen kijken hoe hij het deed." Hoewel Murrays rol "is veranderd", is hij "zeker niet de nieuwe Jan Smeets", benadrukt hij. "Nee, ik ben niet de mister Pinkpop, daar is er maar eentje van."

Door: ANP