Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Advies Consumentenbond: Wijzig vliegticket Schiphol niet zelf

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Advies Consumentenbond: Wijzig vliegticket Schiphol niet zelf
De Consumentenbond raadt reizigers die via Schiphol vliegen en door de drukte daar onzeker zijn of hun vlucht geschrapt wordt, aan om af te wachten en niet zelf de vliegtickets te wijzigen. "Het kost je heel veel geld en je krijgt geen garantie dat die andere vlucht wel gaat", aldus een woordvoerster.

De luchthaven kampt met personeelstekort onder beveiligers, afhandelaars en bagagepersoneel en in combinatie met een toegenomen stroom vakantiegangers zorgt dit al weken voor grote drukte. "Schiphol beroept zich daarom op de veiligheid", aldus de Consumentenbond. Dat betekent niet dat je als reiziger met lege handen staat. "Je hebt rechten als je vlucht wordt geannuleerd."

Er is wel een verschil in de afhandeling tussen een los geboekte vlucht of een pakketreis. Bij die laatste is de luchtvaartmaatschappij verantwoordelijk. "De organisatie heeft een zorgplicht voor de hele reis, dus ook dat je op bestemming aankomt." De vlucht kan verplaatst worden of er kan een vervangende busreis worden georganiseerd. Bij een vergelijkbaar vervangend aanbod moet de reiziger dit accepteren, dat geldt niet als de situatie heel anders is. "Bijvoorbeeld als je vier in plaats van acht dagen op de bestemming bent. Dan kun je je geld terugkrijgen."

Losse vlucht

Wie zelf een losse vlucht heeft geboekt, heeft minder rechten. Bij een annulering kan diegene het geld terugkrijgen, een vervangend vluchtaanbod accepteren of zelf zoeken naar een andere vlucht, al dan niet buiten Schiphol. "Maar het is druk in de zomer, dus het is de vraag of er een alternatief is. Dan kan het ook na de zomervakantie worden." Daarnaast kan het zijn dat er toch kosten worden gemaakt omdat auto, overnachting en vlucht apart zijn geboekt. "Het ene is flexibeler, zoals de autohuur, dan het andere, zoals de overnachting. Het is de vraag of je die gemaakte kosten terwijl je er niet bent, kunt terugkrijgen. Dit op Schiphol verhalen wordt heel lastig."

De Consumentenbond raadt reizigers, ook gezien de eerdere onzekerheden rond corona, "al tijden" aan om pakketreizen te boeken. "Omdat als er voor de reis iets gebeurt zoals het land dat op slot gaat, of wanneer er daar iets is en je niet meer terugkomt, de maatschappij moet helpen."

Door: ANP

23 februari '24 (13:11)

Deelnemers marathon Rotterdam dragen rouwlintje voor Kiptum

De duizenden deelnemers aan de marathon van Rotterdam op 14 april ontvangen een rouwlintje ter nagedachtenis aan de overleden wereldrecordhouder Kelvin Kiptum. Ze kunnen het lintje bevestigen op hun loopshirt, meldde de organisatie, die ook heeft besloten het aan Kiptum toegekende startnummer 1 niet uit te geven aan een andere loper.

23 februari '24 ( 9:46)

Meer namen toegevoegd aan line-up Bospop: ook Racoon en Son Mieux naar festival

De bands DI-RECT, Racoon en Son Mieux zijn toegevoegd aan de line-up van het festival Bospop. Dat maakt de organisatie donderdag bekend.

23 februari '24 ( 8:56)

Justin Timberlake treedt in augustus op in Ziggo Dome

Justin Timberlake heeft het Europese deel van zijn wereldtour aangekondigd. Op donderdag 15 augustus van dit jaar staat de 43-jarige artiest in de Ziggo Dome in Amsterdam. Dat maakt concertorganisator MOJO vrijdag bekend.

22 februari '24 ( 8:55)

Award voor Jesus Christ Superstar als verrassing voor Albert Verlinde

De rockmusical Jesus Christ Superstar heeft voor de verkoop van meer dan 150.000 tickets de VVTP Diamanten Ticket Award ontvangen. Producent Albert Verlinde kreeg de prijs woensdag uitgereikt tijdens de uitzending van Vandaag Inside.

21 februari '24 (11:51)

Usher on a role: derde show in Ziggo Dome

Usher is volgend jaar nog vaker op het podium in Amsterdam te vinden. De Amerikaanse artiest staat in 2025 niet alleen op 22 en 23 april, maar ook op 25 april in de Ziggo Dome.

21 februari '24 ( 8:49)

Niet één, maar twee concerten van Usher in Ziggo Dome

Usher komt volgend jaar voor twee optredens naar Amsterdam. De zanger geeft ook op 23 april een concert in de Ziggo Dome.

21 februari '24 ( 8:45)

Joost Klein treedt op met lied Europapa tijdens Eurovisie Songfestival

Het songfestivalnummer van de Nederlandse inzending Joost Klein heet Europapa. Dat heeft AVROTROS toegevoegd aan de post op sociale media waarin eerder op dinsdag de releasedatum van het lied werd aangekondigd.

20 februari '24 (10:34)

Usher speelt na tien jaar weer in Ziggo Dome

Usher geeft volgend jaar voor het eerst in tien jaar een optreden in Nederland. De Amerikaanse r&b-ster staat op 22 april op het podium in de Ziggo Dome in Amsterdam, maakte concertorganisator MOJO dinsdag bekend. Het optreden vindt plaats in het kader van zijn Past Present Future-tour.

19 februari '24 (15:11)

Josylvio geeft zijn grootste optreden ooit

Josylvio geeft binnenkort zijn grootste concert tot nu toe. De rapper staat op 10 mei in AFAS Live in Amsterdam, maakt concertorganisator MOJO maandag bekend.

19 februari '24 (12:31)

Ook voor mensen met een beperking zijn er talloze leuke vakanties

Van 26 februari tot en met 2 maart is het tijd voor de tweede editie van de aangepaste Vakantiebeurs aan boord van het vakantieschip Prins Willem-Alexander. Deze Vakantiebeurs is speciaal voor mensen met beperkte mobiliteit, (lichamelijke) beperking of voor mensen die in een rolstoel zitten. Het initiatief is bedoeld om mensen met een beperking te voorzien van informatie en inspiratie voor diverse aangepaste vakantiemogelijkheden. Het Vakantieschip Prins Willem-Alexander vaart gedurende deze week door het land, waardoor de aangepaste Vakantiebeurs letterlijk naar de mensen toekomt. Het schip vertrekt vanuit Venlo en maakt een stop in Cuijk en Rotterdam. Vervolgens zet het koers naar Zaandam en Kampen. De eindbestemming is Utrecht, meldt het Vakantieschip.