Schuttersgilde houdt eeuwenoude traditie in stand

Op zaterdag 25 juni komt de Schutterschilde van St. Jan te Gassel bijeen voor het jaarlijkse koningschieten. De dag staat vol met activiteiten en de gilde nodigt het publiek vanaf 18:30 uur uit om een poging te wagen. Dit meldt Arenalokaal. 

De schutterij

Het koningschieten is een traditie waarbij men op een houten vogel schiet. Degene die de laatste resten van de vogel naar beneden schiet mag zichzelf een jaar lang koning van de gilde noemen. De schuttersgilde gaat eeuwen terug naar de tijd waarin Nederland nog een dringende behoefte had aan een schutterij. Dit was een middeleeuwse club van getalenteerde vrijwillige jagers en militairen die tijdens oorlogen de stedelijke militie vormden. In vredestijd overzagen zij de veiligheid van burgers en beschermden ze steden tegen roversbendes.

Huidige functie 

Omdat de gilde vroeger een belangrijk instituut was bestaat de schutterij nog steeds. Ze werken tot op de dag van vandaag samen met de kerkelijke instituten waaraan zijn verbonden waren. Verder organiseren ze kermissen, muzieklessen en boogschiettoernooien. Het koningschieten blijft één van de jaarlijkse hoogtepunten waarbij de hele dag in het teken staat van feestelijke activiteiten. Vanaf 17:00 is er een viering in de lokale parochiekerk. De nieuwe schutterskoning wordt om 20:00 gefeliciteerd.

Door: Nationale Recreatiegids