Vijf gratis Nederlandse festivals ten tijde van hoge inflatie

Alles is een stuk duurder in 2022 en Nederlanders geven aan dat dit hun uitgavepatroon verandert. Sommige Nederlanders zijn bang dat een terugkerende coronagolf  nieuwe reisbeperkingen met zich meebrengt. De International Vacation Confidence Index van verzekeringsmaatschappij Allianz Partners concludeerde dat persoonlijke financiën, de gezondheidscrisis en bezorgdheid over de oorlog in Oekraïne allemaal bijdragen aan gewijzigd reisgedrag. Daarnaast geeft een steeds grotere groep aan dat zij als gevolg van de hiergenoemde redenen in het binnenland blijven tijdens de zomervakantie.      

Omdat de stijgende kosten een aantoonbaar effect hebben op het recreatiegedrag van Nederlanders bieden gratis activiteiten deze zomer een uitweg. Nederland is rijk aan tal van gratis festivals met kleine en grote artiesten. Naast muziek kun je genieten van workshops, kunst en een gemoedelijke sfeer. Hier volgen vijf gratis Nederlandse festivals waar je deze zomer van alles kunt beleven.

Zeeheldenfestival, Den Haag, 29 juni tot en met 3 juli 

Het Zeeheldenfestival is na veertig jaar uitgegroeid tot een Haagse traditie. Vijf dagen lang kun je in het bestuurscentrum van Nederland genieten van muziek, straattheater en kunst. Dit kunstzinnige kleinschalige festival is toegankelijk voor jong en oud.

Er zijn optredens van Nederlandse acts zoals The Kik, Tim Akkerman en de zevenkoppige band Captain Midnight XL. Naast bekende namen is elke dag gevuld met tientallen kleinere bands die net buiten de mainstream vallen. Een divers aanbod aan genres van metal tot postpunk en van beat tot klassiek maken het festival zeer de moeite waard voor echte muziekliefhebbers.

Verder kun je je ogen uitkijken bij een dansoptreden van Fa Fa International, losgaan bij de kleine “grote ukelele show” of meedoen aan één van de knutselworkshops. Ook zullen er leuke luisterverhalen zijn en kun je zelf muziek maken in de drumcaravan. Voor de kinderen is er zelfs een klimmuur en een schminkhoek. Foodtrucks en cocktailbars zijn vanzelfsprekend aanwezig. Het belooft een veelzijdige week te worden waarin je cultuur kan proeven zonder exorbitante toegangsprijs. Den Haag is één van de grootste steden in Nederland en is vanzelfsprekend goed te bereiken.

Dias Latinos Festival, Amersfoort, 1 tot en met 3 juli 

Ben jij gecharmeerd door de Midden- en Zuid-Amerikaanse cultuur of op zoek naar een weekend vol dans en muziek? Kom dan op vrijdag 1, zaterdag 2 en zondag 3 juli naar Dias Latinos in de binnenstad in Amersfoort. Beleef al meer dan 25 jaar een echt Latijns-Amerikaans feest met swingende artiesten en een aantal leuke workshops. Dit jaar staat het festival in het teken van de Antillen. Dit betekent een line-up vol artiesten uit Aruba, Bonaire en Curaçao.

Jazzpianist Randal Corsen geeft samen met Cubop City Big Band een swingende Antilliaanse show op de vrijdagavond om 20:00. Je kan losgaan met je favoriete percussie-instrumenten tijdens één van de trommelworkshops. Verder geven artiesten ook zang- en pianoworkshops in het Latingenre. Ben je meer op zoek naar harde beats? Gedurende het festival kun je elke dag dansen bij één van de vele dj-acts.
Naast muziek is er ook film en fotografie te bewonderen. Bij Dias Latinos Cinema zijn verschillende Spaanstalige en Caribische films te zien. Ter ere van het 150-jarige bestaan van de Amersfoortse schilder Piet Mondriaan zullen verschillende artiesten op 3 juli een ode wijden aan zijn oeuvre. Zo komen Nederlandse en Caraïbische kunst samen.

TREK Amsterdam, Amsterdam, 8 tot en met 10 juli 

Festival TREK is het festival voor de voedselliefhebber. Met een rondreizende caravaan aan foodtrucks komen de lekkerste specialiteiten jaarlijks langs acht Nederlandse stadsparken. TREK komt langs in Rotterdam, Maastricht en Utrecht, Nijmegen, ‘s-Hertogenbosch, Amsterdam, Tilburg en Den Haag. Naast lekkernijen kun je tijdens de festivals genieten van kleinkunst, muzikanten en theater. Ook dit festival is voor alle leeftijden geschikt.

Van 8 tot en met 10 juli kun je TREK vinden in het Amsterdamse Amstelpark. Het park wordt in korte tijd omgetoverd tot een gigantische openluchtkeuken waarin je van alles kan proeven. Denk aan Japanse of Thaise gerechten en veganistische hamburgers gemaakt van de lekkerste streekproducten. Daarnaast zijn er vele dranken te vinden, van cocktails tot speciaalbier in een heuse Biergarten.

Overdag kun je vooral genieten van theateroptredens en intieme muziekconcerten die je met een kleedje in het gras kan beleven. ’s Avonds maakte de ontspannen sfeer plaats voor lekkere dansmuziek. Funk, soul en hits uit vergeten tijden worden tot in de late uurtjes gedraaid. Vrijdag start het festival om 16:00. Op zaterdag en zondag kun je al om 14:00 terecht bij TREK.

Valkhof Festival, Nijmegen, 16 tot en met 22 juli 

Het Nijmeegse Valkhof Festival wordt gedreven door jong en aanstormend talent. Het festival staat in het teken van onontdekte acts die een podium verdienen. Artiesten die hier spelen gebruiken het evenement als een springplank voor grotere festivals. Tevens is het festival onderdeel van de Nijmeegse Vierdaagsefeesten tussen 16 en 22 juli. Deze worden jaarlijks georganiseerd tijdens het grootste wandelevenement van Nederland. Iedereen in de buurt van Nijmegen kan dit jaar gratis onontdekte genres ervaren en zo de muzikale horizon verbreden.

Het festival heeft duurzaamheid hoog in het vaandel. Het is daarom mogelijk om te carpoolen via een Facebookgroep of de vervoerdienst Blablacar. Tijdens Valkhof Festival kun je verreweg de meeste genres ontdekken. Zo is er de Ghanese Jazzartiest Peter Somuah, het Nederpopduo De Witte Kunst of het Vlaamse Jazztechnogezelschap NAFT. Naast een veelzijdig muziekaanbod kun je tijdens het festival eten en drinken krijgen bij de lekkerste foodstands. Tevens is het toegankelijk voor mindervaliden en zijn er overzichtelijke verbindingen vanaf het hoofdstation in Nijmegen.

Appelpop, Tiel, 9 en 10 september 

Appelpop op 9 en 10 september steekt met kop en schouders boven alle andere gratis festivals uit. Het tweedaagse festival dat in de Gelderse plaats Tiel wordt georganiseerd heeft verreweg de meest indrukwekkende line-up van alle genoemde evenementen. Guus Meeuwis, Chef’ Special, Suzan & Freek, Froukje en zelfs Songfestivalkandidaat S10 zullen allemaal optredens geven tijdens Appelpop.

Al sinds 1992 is Appelpop het grootste gratis festival van Nederland en trekt het vaak meer dan honderdduizend bezoekers. Dankzij de brede programmering kunnen beginnende en opkomende bands optreden op de kleinere podia terwijl de grotere podia erkende nationale artiesten presenteren. Hoewel het festival gratis is bestaat er wel de mogelijkheid om tegen betaling te overnachten op de camping. Vanaf hier rijden ook pendelbussen naar centrale plekken in Nederland. Appelpop is door de ambitieuze grootte gemakkelijk te bereiken vanuit heel Nederland. Later deze zomer maakt de organisatie nog meer artiesten en acts bekend dus houd sociale media in de gaten. 

Bronnen: Verkeersbureaus.info, Allianz Partners, Zeeheldenfestival, Dias Latinos, TREK, Valkhof Festival, Vierdaagsfeesten, Appelpop

Door: Nationale Recreatiegis/ Mila Tukker