Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Op de Amsterdamse daken is deze zomer heel veel te beleven

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Op de Amsterdamse daken is deze zomer heel veel te beleven
Deze zomer is er veel te beleven op de Amsterdamse daken. ROEF presenteert een goedgevuld cultureel Dakseizoen. Wie omhoog kijkt… kan dansers langs gevels zien zwieren, unieke kunstwerken op het dak bekijken en zich te goed doen aan een rijk en inhoudelijk programma. Van interactief theater tot workshops en van hottub sessies tot filmavonden. Het dakprogramma komt tot stand in samenwerking met onder andere Holland Festival, Fringe Festival, Julidans, IDFA, Cinetree, Whynot, Rooftop Revolution, UVA, Rainproof en RARe. Het ROEF Dakseizoen opent op 10 juni en wordt op 3 september afgesloten met een inspirerende expeditie over het Amsterdamse daklandschap. Dat meldt ROEF.

Platte daken vormen het grootste braakliggende terrein van Nederland. Uit cijfers van Rooftop Revolution blijkt dat er in ons land totaal zo’n 600 vierkante kilometer aan plat dak ligt. In Amsterdam alleen al is er een onbenut daklandschap ter grootte van ruim 25 Vondelparken. Dat moet veranderen, meent het team achter ROEF. Daken kunnen een bijdrage leveren aan een meer duurzame, klimaatbestendige, biodiverse, inclusieve en levendige stad. Het dakoppervlak biedt in potentie ruimte voor energieopwekking, regenopvang, het verbouwen van gewassen, recreatie, sport, wonen en werken. Kortom, een wereld vol mogelijkheden, vlak boven ons hoofd!

Klimaatverandering 

Het Dakseizoen opent op 10 juni met het Rooftop Symposium (voor professionals) rondom het thema De slag om het dak. Vanaf 11 juni brengen ROEF en het gerenommeerde Holland Festival bezoekers naar een pop-up dakkas voor een artistiek achtdaags programma over klimaatverandering.

Kunstlocaties 

Gedurende de hele zomer transformeert het kunstproject ROEF Art Residency daken tot kunstlocaties. RARe - (dis)connect Zuidoost bevraagt het beeld van de gentrificerende kunstenaar. Op 2 en 3 juli verrast WhyNot bezoekers met indrukwekkende performances hoog tegen de gevels, waar danser de (laatste) ruimte in de stad opzoeken.

Op 19 en 20 augustus openen ROEF, IDFA en Cinetree voor twee avonden een dakbioscoop bij NEMO. En in het eerste weekend van september verzorgt Fringe Festival de theatrale beleving Once Upon A Roof van Sophie Stravens. Op 3 september sluit het Dakseizoen af met de ROEF Expeditie langs verschillende daken gevuld met live muziek, theater, mini-workshops en lezingen.

Meer informatie over het programma en tickets is te vinden op www.roefamsterdam.nl.

Door: Nationale Recreatiegids 

24 april '24 (11:12)

Yentl en de Boer schrappen meer shows uit voorzorg om gezondheid

Cabaretduo Yentl en de Boer heeft nog drie voorstellingen verplaatst. Ook de shows de komende dagen in Heerenveen, Rotterdam en Oss gaan deze week niet door. Dat heeft hun management woensdag gemeld.

24 april '24 ( 8:45)

Youp van 't Hek stopt voorstelling om black-outs, woensdag gaat 'in principe' door

Youp van 't Hek heeft dinsdagavond zijn voorstelling in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam voortijdig afgebroken. Bezoekers vertellen op sociale media en aan de NOS dat de 70-jarige cabaretier op het podium last had van black-outs. Het optreden van Youp van 't Hek woensdag in Theater Carré in Amsterdam gaat "in principe" door. Dat laat zijn management woensdagochtend weten.

23 april '24 (14:37)

Big Time Rush verplaatst show van 013 naar Ziggo Dome om grote vraag

De Amerikaanse boyband Big Time Rush heeft een andere locatie gevonden voor een van de optredens die de groep in juni in Nederland geeft. Het optreden op 10 juni zou oorspronkelijk plaatsvinden in poppodium 013 in Tilburg, maar vanwege "overweldigend succes" is dat optreden verplaatst naar de Ziggo Dome in Amsterdam.

23 april '24 ( 8:50)

Oud-Kensington-zanger Eloi Youssef doet extra concerten

Oud-Kensington-zanger Eloi Youssef en orkest Kamerata Zuid gaan volgend jaar extra concerten geven. Dat maakte hun management maandag bekend. De extra optredens staan in het voorjaar van 2025 gepland in Utrecht, Eindhoven, Tilburg en Groningen.

22 april '24 (11:27)

Zangeres Vanessa maakt na twintig jaar comeback tijdens Milkshake

Vanessa is vrijdag 26 juli de hoofdact tijdens de opening van het festival Milkshake in de Amsterdamse Gashouder. Met het optreden maakt de zangeres na bijna twintig jaar haar comeback op een podium.

22 april '24 ( 9:16)

Rapper Nas staat op 5 november in Amsterdamse AFAS Live

Rapper Nas komt op 5 november naar Nederland voor een concert in AFAS Live. Met zijn optreden viert hij het 30-jarig bestaan van zijn iconische album 'Illmatic te vieren. De kaartverkoop gaat 25 april van start, heeft concertorganisator MOJO bekendgemaakt.

19 april '24 (14:32)

Lenette van Dongen annuleert optredens na overlijden moeder

De optredens van cabaretière Lenette van Dongen (65) op vrijdag en zaterdag in Theater de Veste in Delft gaan niet door. Dat meldt het theater vrijdag aan bezoekers. Reden is het overlijden van haar moeder.

19 april '24 (12:25)

Faithless komt op 12 juni naar Paradiso

Faithless geeft op 12 juni dit jaar een concert in Paradiso in Amsterdam. Dat maakt het poppodium vrijdag bekend.

19 april '24 ( 9:19)

Verscherpte regels bij Nationale Herdenking om kans op verstoringen

Er worden dit jaar extra maatregelen genomen tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam, vanwege de kans op spontane protestacties of verstoringen. Zo worden maximaal 10.000 mensen toegelaten op het plein, zijn borden, vlaggen of versterkers niet toegestaan en moeten alle aanwezigen daarop gefouilleerd worden.

19 april '24 ( 8:54)

Zanger Chef'Special heeft hernia, clubtour verplaatst

Chef'Special moet ook de rest van de clubtournee verplaatsen. Zanger Joshua Nolet heeft een acute hernia en moest onverwacht worden geopereerd. Door de operatie moet Nolet de komende weken rust nemen.