‘Een derde tot de helft van de evenementen in gevaar door tekort aan EHBO’ers’

Evenementen in Weert hangen aan een zijden draadje. Door een tekort aan EHBO-vrijwilligers bij EHBO Weert, dreigen evenementen in 2023 in de omgeving niet door te gaan. Soms stelt een gemeente namelijk deze voorwaarde aan het verlenen van een vergunning en is de aanwezigheid van een eerstehulpverlener verplicht. Dit meldt 1Limburg. 

Lange tijd was het probleem met de EHBO-vrijwilligers niet in het vizier. Coronamaatregelen zorgden ervoor dat evenementen en festivals twee jaar lang niet konden doorgaan. Nu het weer een drukte van jewelste wordt deze lente en zomer, is het tekort ineens zichtbaar.

Verzoeken weigeren

Volgens Remy van de Kamp, voorzitter van de eerstehulpverlening in Weert, zijn er in april al 32 aanvragen voor EHBO binnengekomen. Ruim 30 procent van de verzoeken moest de organisatie weigeren. Sommige evenementenorganisators trokken hun verzoek zelf in, omdat de hulpverlener niet op tijd met vrijwilligers kwam aanzetten.

Evenementen 2023

Volgens Van de Kamp staan er in de regio vijftig evenementen gepland. Dit seizoen gaan ze waarschijnlijk allemaal door, maar wat er na de zomer gebeurt is nog maar de vraag. En volgens hem spelen in buurgemeenten precies dezelfde problemen. De EHBO’s hebben een belangrijke taak: meer leden aantrekken. “Anders zal volgend jaar zeker een derde tot de helft van alle evenementen in Weert in gevaar komen.”

Door: Nationale Recreatiegids / Johanne Levinsky