Christa Ehrlich; de vrouw achter het moderne tafelzilver

In Museum de Lakenhal loopt vanaf vandaag tot en met 28 augustus een tentoonstelling over de wereldberoemde beeldend kunstenaar Christa Ehrlich. Deze Oostenrijkse vrouw ontwierp tussen 1928 en 1941 diverse revolutionaire ontwerpen voor modern tafelziver. Dit meldt het museum.  

Oostenrijk-Nederland

De Weense kunstenaar ontwierp een veelvoud aan zilverwerk zoals theeservies, mokkaservies of theepotten. Hierbij combineerde ze de verfijnde stijl uit Oostenrijk met baanbrekende praktische vormen die goed aanspraken op de Nederlandse markt voor tafelwaar. 

Industrieel zilver 

Ehrlich werd bekend in Nederland door haar werk voor de Zilverfabriek Voorschoten. Haar ontwerpen werden door slimme Nederlandse industriëlen gebruikt voor de massaproductie van allerlei tafelwaar. Juist hier kon ze experimenteren met nieuwe materialen. De ontwerpen die ze voor de Zilverfabriek maakte zijn strak en geometrisch. Hiermee ging ze de uitdaging aan met de klassieke trends die destijds veel meer frutsels hadden.

Veelzijdig ontwerp 

Later keerde Ehrlich terug naar haar routes en verwerkte ze de stijl Wiener Werkstätte in haar ontwerpen. Dit was een overdadige kunststijl met invloeden uit de zeventiende-eeuwse barok.

Niet alleen haar zilveren objecten zijn te bewonderen in De Lakenhal. In de tentoonstelling kunnen bezoekers ook genieten van modetekeningen, behang en keramiek die Ehrlich in haar vrije tijd maakte. Vooral deze extra objecten waren de aanleiding voor een nieuwe tentoonstelling. 

Kaarten zijn te koop via deze link.

Door: Nationale Recreatieigds 

Beeld: Museum de Lakenhal