Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Kinderen herdenken slachtoffers van Oekraïne op 4 mei in Madurodam

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Kinderen herdenken slachtoffers van Oekraïne op 4 mei in Madurodam
De oorlog in Oekraïne laat zien dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Op woensdag 4 mei aanstaande staat de Nationale Kinderherdenking (NKH) hierbij stil. De herdenking voor, door en met kinderen is voor de zevende keer bij Madurodam met 5000 aanwezigen en wordt live uitgezonden op www.nationalekinderherdenking.nl en Omroep West. Inmiddels is duidelijk: de Nationale Herdenking op de Dam en de Nationale Kinderherdenking in Madurodam zijn complementair aan elkaar.   

De NKH geeft kinderen de mogelijkheid om op hun eigen manieren te herdenken en stil te staan bij het belang van vrijheid.  Niet alleen slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en vredesmissies worden tijdens de NKH herdacht, maar ook kinderen die een hedendaagse oorlog hebben meegemaakt krijgen de gelegenheid om hun persoonlijke verhaal te vertellen. Op deze manier maken we duidelijk: aan vrijheid moet je blijven werken. Dit jaar kiest de NKH voor een nieuwe vertelvorm om zo nog beter bij de belevingswereld van kinderen en jongeren aan te sluiten. Tijdens de herdenking doen zowel het publiek als kijkers thuis mee aan de interactieve film ‘De onmogelijke keuzes van Daan’. Zo worden zij uitgedaagd om keuzes te maken over oorlog en vrijheid.

Programma NKH

Door de herdenking live uit te zenden kunnen families en kinderen vanuit het hele land aan de herdenking deelnemen. Tijdens de herdenking wordt de interactieve film ‘De onmogelijke keuzes van Daan’ in delen uitgezonden, met verschillende keuzemomenten. Daarnaast herdenken we met zang, dans en toneel. De 12-jarige Markiian uit Kyiv deelt zijn oorlogsverhaal uit Oekraïne, nu twee maanden geleden. Om acht uur volgen de twee minuten stilte, waarmee we kinderen de Nederlandse traditie van het gezamenlijk twee-minuten-stil-zijn als eerbetoon meegeven. De taptoe wordt gespeeld door de 17-jarige Roas Kuipers uit Friesland. Daarna worden er kransen gelegd en is er een speciaal eerbetoon, bedacht en uitgevoerd door kinderen.

Interactieve film: de onmogelijke keuzes van Daan 

Met de inleving in een fictieve oorlog waarbij kinderen worden uitgedaagd tot nadenken, maakt de NKH oorlog invoelbaar in deze tijd. De bijzondere productie van de interactieve film ‘De onmogelijke keuze van Daan’ laat kinderen meeleven met de hoofdrolspelers en laat ze nadenken over hun eigen keuzes.
We leven mee met de hoofdrolspelers Daan, Yara, Milan en Storm. De vier kinderen komen in een oorlog terecht in deze tijd, in hun eigen wijk, hier in Nederland. De hoofdvraag die aan hen gesteld wordt, is; stel je voor het is hier in Nederland oorlog, wat zou jij dan doen? Om kinderen te laten beseffen dat elke keuze gevolgen heeft. Bekijk hier de trailer.

Afhankelijk van de keuze van de kijker, ontwikkelt het verhaal zich verder. Drie keuzemomenten met acht verschillende uitkomsten. Elke keuze kan het verschil maken tussen vrijheid en onvrijheid en heeft dus een andere afloop. De hele interactieve film is nu al op de website van de NKH te bekijken.

Door: Nationale Recreatiegids   

03 mei '24 ( 9:32)

Mogelijk regenpak mee naar dodenherdenking en Bevrijdingsdag

Het wordt komend weekend licht wisselvallig weer. Volgens Weeronline is er op beide dagen kans op buien bij temperaturen van 15 tot 18 graden.

03 mei '24 ( 9:26)

Compensatie van 10 euro na chaotisch Loveland valt niet bij iedereen goed

De organisatie van het festival Loveland van Oranje biedt bezoekers 10 euro korting op de editie van volgend jaar, omdat er tijdens Koningsdag dit jaar lange wachttijden waren. Ook was er chaos bij het betreden van het festivalterrein. Een woordvoerder laat weten dat de organisatie dit betreurt. "Daarom willen wij al onze bezoekers graag 10 euro korting bieden op Loveland van Oranje Festival 2025." Het Parool meldt dat bezoekers van het festival de compensatie dan weer betreuren. Sommige mensen hebben voor honderd euro aan munten gekocht en kunnen daar nu niets meer mee.

03 mei '24 ( 8:59)

Tong Tong Fair in Den Haag gaat niet door vanwege financiële perikelen

De Tong Tong Fair in Den Haag gaat dit jaar niet door in verband met geldproblemen. De 64e editie van het Indische cultuurfestival zou vanaf 24 mei plaatsvinden.

03 mei '24 ( 8:49)

Geen concert Burna Boy in Johan Cruijff ArenA door 'onvoorziene omstandigheden'

Het concert van Burna Boy in de Johan Cruijff ArenA op 9 juni van dit jaar gaat niet door. Dat meldt organisator Bon Bon Entertainment op de website. De show is geannuleerd vanwege "onvoorziene omstandigheden die ervoor zorgen dat we onze hoge standaarden voor evenementen niet kunnen waarborgen".

02 mei '24 (13:47)

NVWA onderzoekt maag- en darmklachten na Koningsdag in Berkel en Rodenrijs

Volgens de GGD Rotterdam-Rijnmond hebben meerdere mensen overgegeven en diarree gekregen na een bezoek aan Koningsdag in Berkel en Rodenrijs. Wat de bron van de mogelijk besmetting is? Dat zoekt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) uit, meldt de Telegraaf.

02 mei '24 (13:18)

Contract MotoGP met TT van Assen met vijf jaar verlengd

De TT van Assen heeft het contract met de MotoGP met vijf jaar verlengd. Het circuit in Drenthe is nu tot en met 2031 verzekerd van de koningsklasse van de motorsport dankzij een nieuwe overeenkomst met rechtenhouder Dorna.

02 mei '24 (11:48)

Appelpop maakt reeks nieuwe namen bekend

Roxy Dekker, Froukje en Roxeanne Hazes treden dit jaar op tijdens Appelpop. De organisatie van het gratis festival in Tiel maakte donderdag weer een reeks nieuwe namen bekend, waardoor er nu zeventien acts bekend zijn voor de aankomende editie op 13 en 14 september.

02 mei '24 (10:52)

Blokkenschema Down The Rabbit Hole 2024 eindelijk online

Ga jij juli naar Down The Rabbit Hole en wil je je festivalschema alvast invullen? Dat kan vanaf nu. Het blokkenschema van het festival staat eindelijk online. Leg snel vast of je naar Action Bronson of Psychedelic Porn Crumpets gaat of maak de keuze tussen Yard Act of Naomi Sharon. Het blokkenschema is in PDF beschikbaar maar ook op je telefoon te downloaden. Dit meldt Festileaks. 

02 mei '24 ( 8:30)

Bevrijdingsfestivals in zwaar weer ondanks steun overheid

Gratis bevrijdingsfestivals hebben het financieel zwaar, ook al is het Rijk dit jaar voor het eerst bijgesprongen met een bedrag van 1 miljoen euro. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP langs verschillende festivals.

01 mei '24 (13:15)

Il Divo eind oktober in Ziggo Dome

Het kwartet Il Divo staat op 31 oktober in de Ziggo Dome in Amsterdam. Het optreden staat in het teken van het 20-jarig bestaan van de groep. De kaartverkoop gaat woensdag van start.