Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Kinderen herdenken slachtoffers van Oekraïne op 4 mei in Madurodam

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Kinderen herdenken slachtoffers van Oekraïne op 4 mei in Madurodam
De oorlog in Oekraïne laat zien dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Op woensdag 4 mei aanstaande staat de Nationale Kinderherdenking (NKH) hierbij stil. De herdenking voor, door en met kinderen is voor de zevende keer bij Madurodam met 5000 aanwezigen en wordt live uitgezonden op www.nationalekinderherdenking.nl en Omroep West. Inmiddels is duidelijk: de Nationale Herdenking op de Dam en de Nationale Kinderherdenking in Madurodam zijn complementair aan elkaar.   

De NKH geeft kinderen de mogelijkheid om op hun eigen manieren te herdenken en stil te staan bij het belang van vrijheid.  Niet alleen slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en vredesmissies worden tijdens de NKH herdacht, maar ook kinderen die een hedendaagse oorlog hebben meegemaakt krijgen de gelegenheid om hun persoonlijke verhaal te vertellen. Op deze manier maken we duidelijk: aan vrijheid moet je blijven werken. Dit jaar kiest de NKH voor een nieuwe vertelvorm om zo nog beter bij de belevingswereld van kinderen en jongeren aan te sluiten. Tijdens de herdenking doen zowel het publiek als kijkers thuis mee aan de interactieve film ‘De onmogelijke keuzes van Daan’. Zo worden zij uitgedaagd om keuzes te maken over oorlog en vrijheid.

Programma NKH

Door de herdenking live uit te zenden kunnen families en kinderen vanuit het hele land aan de herdenking deelnemen. Tijdens de herdenking wordt de interactieve film ‘De onmogelijke keuzes van Daan’ in delen uitgezonden, met verschillende keuzemomenten. Daarnaast herdenken we met zang, dans en toneel. De 12-jarige Markiian uit Kyiv deelt zijn oorlogsverhaal uit Oekraïne, nu twee maanden geleden. Om acht uur volgen de twee minuten stilte, waarmee we kinderen de Nederlandse traditie van het gezamenlijk twee-minuten-stil-zijn als eerbetoon meegeven. De taptoe wordt gespeeld door de 17-jarige Roas Kuipers uit Friesland. Daarna worden er kransen gelegd en is er een speciaal eerbetoon, bedacht en uitgevoerd door kinderen.

Interactieve film: de onmogelijke keuzes van Daan 

Met de inleving in een fictieve oorlog waarbij kinderen worden uitgedaagd tot nadenken, maakt de NKH oorlog invoelbaar in deze tijd. De bijzondere productie van de interactieve film ‘De onmogelijke keuze van Daan’ laat kinderen meeleven met de hoofdrolspelers en laat ze nadenken over hun eigen keuzes.
We leven mee met de hoofdrolspelers Daan, Yara, Milan en Storm. De vier kinderen komen in een oorlog terecht in deze tijd, in hun eigen wijk, hier in Nederland. De hoofdvraag die aan hen gesteld wordt, is; stel je voor het is hier in Nederland oorlog, wat zou jij dan doen? Om kinderen te laten beseffen dat elke keuze gevolgen heeft. Bekijk hier de trailer.

Afhankelijk van de keuze van de kijker, ontwikkelt het verhaal zich verder. Drie keuzemomenten met acht verschillende uitkomsten. Elke keuze kan het verschil maken tussen vrijheid en onvrijheid en heeft dus een andere afloop. De hele interactieve film is nu al op de website van de NKH te bekijken.

Door: Nationale Recreatiegids   

25 april '24 (10:21)

Nieuwe special guest Dutch Comic Con bekend: Misha Collins van Supernatural

Eerder was al bekend dat Cobie Smulders van How I Met Your Mother en de The Avengers-films naar Dtuch Heroes Dutch Comic Con komt, net als een van de meest populaire Doctor Who-acteurs van onze tijd: David Tennant. Maar nu is nog een nieuwe special guest bekendgemaakt: Misha Collins. Hij is met name bekend van Supernatural, waar hij de rol van Castiel vertolkte. Op zaterdag 22 en zondag 23 januari is Collins aanwezig tijdens Heroes Dutch Comic Con. Dit meldt Heroes Dutch Comic Con. 

25 april '24 ( 8:46)

Beste hoofdrol in grote musical voor Lucas Hamming en Brigitte Heitzer

De prijzen voor beste hoofdrol in een grote musical gaan dit jaar naar Brigitte Heitzer en Lucas Hamming. Zij mochten de prijzen woensdagavond in ontvangst nemen bij de uitreiking van de Musical Awards in het AFAS Theater Leusden.

25 april '24 ( 8:45)

Geen black-outs voor Youp van 't Hek in Carré

De voorstelling van Youp van 't Hek in Koninklijk Theater Carré is woensdagavond "helemaal goed gegaan". Dat laat een woordvoerder van het Amsterdamse theater desgevraagd weten. Een dag eerder moest de cabaretier zijn voorstelling voortijdig afbreken omdat hij last had van black-outs.

25 april '24 ( 8:33)

Tabitha treedt toch niet op tijdens Kingsland

Tabitha heeft haar optreden van komende zaterdag op het evenement Kingsland in Rotterdam afgezegd. Op Instagram schrijft de 31-jarige zangeres dat de show niet doorgaat om "persoonlijke redenen".

25 april '24 ( 8:31)

Musical Awards: Melk en Jesus Christ Superstar grote winnaars

Jesus Christ Superstar en Melk zijn de grote winnaars van de Musical Awards, die woensdagavond zijn uitgereikt in het AFAS Theater Leusden. De producties verzilverden elk vijf awards, waaronder die voor respectievelijk beste grote musical en beste kleine musical. De musicalprijzen zijn woensdag voor de 22e keer uitgereikt.

24 april '24 (11:12)

Yentl en de Boer schrappen meer shows uit voorzorg om gezondheid

Cabaretduo Yentl en de Boer heeft nog drie voorstellingen verplaatst. Ook de shows de komende dagen in Heerenveen, Rotterdam en Oss gaan deze week niet door. Dat heeft hun management woensdag gemeld.

24 april '24 ( 8:45)

Youp van 't Hek stopt voorstelling om black-outs, woensdag gaat 'in principe' door

Youp van 't Hek heeft dinsdagavond zijn voorstelling in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam voortijdig afgebroken. Bezoekers vertellen op sociale media en aan de NOS dat de 70-jarige cabaretier op het podium last had van black-outs. Het optreden van Youp van 't Hek woensdag in Theater Carré in Amsterdam gaat "in principe" door. Dat laat zijn management woensdagochtend weten.

23 april '24 (14:37)

Big Time Rush verplaatst show van 013 naar Ziggo Dome om grote vraag

De Amerikaanse boyband Big Time Rush heeft een andere locatie gevonden voor een van de optredens die de groep in juni in Nederland geeft. Het optreden op 10 juni zou oorspronkelijk plaatsvinden in poppodium 013 in Tilburg, maar vanwege "overweldigend succes" is dat optreden verplaatst naar de Ziggo Dome in Amsterdam.

23 april '24 ( 8:50)

Oud-Kensington-zanger Eloi Youssef doet extra concerten

Oud-Kensington-zanger Eloi Youssef en orkest Kamerata Zuid gaan volgend jaar extra concerten geven. Dat maakte hun management maandag bekend. De extra optredens staan in het voorjaar van 2025 gepland in Utrecht, Eindhoven, Tilburg en Groningen.

22 april '24 (11:27)

Zangeres Vanessa maakt na twintig jaar comeback tijdens Milkshake

Vanessa is vrijdag 26 juli de hoofdact tijdens de opening van het festival Milkshake in de Amsterdamse Gashouder. Met het optreden maakt de zangeres na bijna twintig jaar haar comeback op een podium.