Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Breng tijdens de Boekenweek een bezoek aan het Literatuurmuseum

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Komende zaterdag start de 87e editie van de Boekenweek met als thema een ode aan de eerste liefde. Het is hét feest van het jaar in de boekhandel en bibliotheek. Een bezoek aan het Literatuurmuseum sluit daar perfect op aan. Ilja Leonard Pfeijffer, dit jaar schrijver van het boekenweekgeschenk Monterosso mon amour, staat vanaf 9 april centraal in zowel een online tentoonstelling als een kleine presentatie in het museum, gebaseerd op het schrijversarchief dat de schrijver, classicus en dichter vorig jaar aan het museum schonk. Daarnaast is Schrijvers & De liefde te zien, een kleine tentoonstelling met foto’s, manuscripten en een enkele liefdesbrief. Dit meldt het Literatuurmuseum. 

Online expositie: Ilja Leonard Pfeijffers Mocanië 

Vanaf 9 april komt op www.literatuurmuseum.nl Mocanië tot leven, de fictieve eilandengroep tussen Frankrijk en Engeland die als kind al aan Pfeijffers verbeelding is ontsproten. Hij heeft werkelijk aan alles gedacht. Van munteenheid tot voetbalteams, van klimaat tot parlementair systeem en van wegen tot een volksklied. Het prachtige dossier over Mocanië maakt deel uit van de grote schenking die Ilja Leonard Pfeijffer vorig jaar deed aan het Literatuurmuseum. Van andere onderdelen – agenda’s en aantekenboekjes – wordt een selectie getoond in het museum. Bezoekers kunnen zich aan de hand van dit archiefmateriaal verdiepen in het persoonlijke leven en de denkwereld van de succesvolle schrijver. 

Schrijvers & De liefde

De eerste liefdes van schrijvers vormen het uitgangspunt voor de tentoonstelling Schrijvers & De liefde in het museum in Den Haag. Aan de hand van foto’s, manuscripten en een enkele liefdesbrief komen allerlei vormen van liefde aan bod, zoals eeuwige liefde (Leo Vroman en Tineke Sanders), een kalverliefde (Hella S. Haasse en Douwe Radsma), een versluierde liefde (Anna Blaman en Cor Bouterse), een onbeantwoorde liefde (S. Vestdijk en Lies Koning) en een liefde die niet maakbaar bleek (Alma Mathijsen en Kees van Nieuwkerk). 

Gratis rondleidingen  

Tijdens de Boekenweek is er voor bezoekers van het Literatuurmuseum op 10, 12, 13, 14, 15, 16 en 17 april om 11.00 uur een korte rondleiding. Hierbij wordt stilgestaan bij de tentoonstellingen in het museum, maar ook Mocanië komt aan bod. De rondleidingen zijn gratis (in combinatie met een entreeticket), maar reserveren is wel noodzakelijk. Dat kan via info@literatuurmuseum.nl. 

Door: Nationale Recreatiegids 

19 april '24 (14:32)

Lenette van Dongen annuleert optredens na overlijden moeder

De optredens van cabaretière Lenette van Dongen (65) op vrijdag en zaterdag in Theater de Veste in Delft gaan niet door. Dat meldt het theater vrijdag aan bezoekers. Reden is het overlijden van haar moeder.

19 april '24 (12:25)

Faithless komt op 12 juni naar Paradiso

Faithless geeft op 12 juni dit jaar een concert in Paradiso in Amsterdam. Dat maakt het poppodium vrijdag bekend.

19 april '24 ( 9:19)

Verscherpte regels bij Nationale Herdenking om kans op verstoringen

Er worden dit jaar extra maatregelen genomen tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam, vanwege de kans op spontane protestacties of verstoringen. Zo worden maximaal 10.000 mensen toegelaten op het plein, zijn borden, vlaggen of versterkers niet toegestaan en moeten alle aanwezigen daarop gefouilleerd worden.

19 april '24 ( 8:54)

Zanger Chef'Special heeft hernia, clubtour verplaatst

Chef'Special moet ook de rest van de clubtournee verplaatsen. Zanger Joshua Nolet heeft een acute hernia en moest onverwacht worden geopereerd. Door de operatie moet Nolet de komende weken rust nemen.

18 april '24 (15:07)

Twee koninginnen bij opening Amsterdam Spanish Film Festival

Koningin Máxima en koningin Letizia hebben donderdagmiddag in Koninklijk Theater Tuschinski de viering van het 10-jarig bestaan van het Amsterdam Spanish Film Festival bijgewoond. Het filmfestival wordt gehouden van 12 tot en met 21 april, met een programmering in bioscopen in Amsterdam, Amstelveen en Haarlem. Koning Felipe en koningin Letizia van Spanje brengen woensdag en donderdag een staatsbezoek aan Nederland.

18 april '24 ( 8:40)

Cabaretduo Yentl en de Boer breken voorstelling af: Christine de Boer onwel

Christine de Boer van cabaretduo Yentl en de Boer is woensdagavond tijdens een voorstelling in Maastricht onwel geworden. De show is daardoor vroegtijdig afgebroken, bevestigt het management aan het ANP na berichtgeving van De Limburger.

18 april '24 ( 8:33)

Geluidsoverlast in Rotterdamse kuip: vanaf 2026 geen concerten meer

In de Rotterdamse Kuip, het stadion van voetbalclub Feyenoord, worden vanaf 2026 geen grote concerten meer gehouden. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente Rotterdam na berichtgeving van het AD. In de buurt van het stadion worden woningen gebouwd en het is heel duur om die te isoleren tegen het harde geluid van muziekoptredens. De Kuip wordt gecompenseerd met een "miljoenenbedrag" door de gemeente, aldus de woordvoerder.

17 april '24 (13:27)

Prinsjesdag vier je straks niet bij paleis, maar bij festivallocatie Noordeinde

Het lijkt erop dat Prinsjesdag verandert in het Prinsjesfestival. De traditionele opening van het parlementaire jaar zou verouderd zijn. Traditiegetrouw speelt het Koninklijk Huis een belangrijke rol, met onder meer een toer door de Haagse binnenstad, gepaard met paarden, militaire begeleiding en muziek. Daar komt verandering in, meldt NOS.

17 april '24 (10:25)

Extra concert van Froukje in AFAS Live

Froukje geeft komend najaar een derde concert in AFAS Live in Amsterdam. De extra show is op 22 november, maakt concertorganisator MOJO woensdag bekend.

16 april '24 (12:17)

Racoon in het najaar opnieuw op clubtour

Racoon gaat dit najaar op clubtour door Nederland. Dat maakt de band dinsdag bekend. De tour draagt de naam It Is What It Is, net als het nieuwe album dat Racoon dit najaar uitbrengt.