Plastic wordt in 2024 verboden op festivals en evenementen

Vanaf 2024 wil het kabinet wegwerpbekers en -bestek afschaffen op kantoren, in de horeca en op festivals. Dit schrijf staatseretaris Vivianne Heijnen deze week in een brief aan de Tweede Kamer. Het idee is om de plastic producten te vervangen met herbruikbare alternatieven. Dit meldt het AD.

Consument betaalt 

Onder de lijst van verboden producten vallen ook kartonnen koffiebekertjes. Hoewel deze duurzaam lijken bevatten ze aan de binnenkant een kunststof laagje. In juli 2023 moeten wegrestaurants en benzinepompen al voldoen aan de eis van het kabinet. Consumenten moeten daarom extra betalen voor plastic maaltijdverpakkingen en wegwerpbekers.

Vanaf 3 juli 2021 heeft de Europese Unie de Single-Use-Plastics-richtlijn opgesteld. Hierin worden zeer concrete maatregelen gesteld om de hoeveelheid plastic te beperken. Eerder werd al een beperking op plastic rietjes en tasjes ingevoerd.

Evenementenbranche 

Organisatoren van festivals en evenementen bieden doorgaans hardcups en softcups aan. Vooral deze laatste soort bekers komen per rekening van de organisator. Er moeten per evenement genoeg locaties en prikkels zijn om de troep zorgvuldig op te ruimen. Het vertrouwen wordt uiteindelijk bij de bezoeker gelegd.

Producenten van drinkbekers, voedselverpakkingen, zakjes, wikkels, plastic tasjes, sigarettenfilters, ballonnen en vochtige doekjes zullen al in 2023 extra geld moeten betalen aan gemeentes en provincies. Dit geld kunnen deze bestuurslagen gebruiken voor opruimacties.

Dringend  

De maatregelen zijn hard nodig. Alleen al in Nederland worden er dagelijks 19 miljoen plastic producten weggegooid na eenmalig gebruik. Naast de zichtbare effecten op het milieu vinden onderzoekers ook steeds vaker plasticresten in menselijk bloed.

Door: Nationale Recreatiegids