Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Attenborough verdedigt filmen in dierenpark

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km

AMSTERDAM (Novum) - David Attenborough verdedigt het gebruik van beelden van een zogende ijsbeer uit een Nederlandse dierentuin in de documentaire Frozen Planet. De programmamaker en wereldberoemde voice-over zegt dat het besluit om in Ouwehands Dierenpark Rhenen te filmen is genomen om de veiligheid van het dier te garanderen.

"Als je had geprobeerd in het wild een camera in het hol van een ijsbeer te stoppen, zou ze of haar welp of de cameraman gedood hebben", zei Attenborough maandag op televisiezender ITV 1. Een vermelding hierover bij het commentaar tijdens de aflevering zou de sfeer verpest hebben, legde hij uit.

"Het is geen leugen en we hebben het ook niet geheim gehouden", stelt Attenborough, die ook bekend is van de natuurserie Planet Earth. De Britse omroep BBC, die de serie maakt, ontkent eveneens dat het kijkers heeft misleid. Op de site zou 'duidelijk' worden uitgelegd waar het beeldmateriaal is opgenomen.

De BBC filmde de beelden van de ijsbeer en haar pasgeboren jongen in Rhenen. Het filmmateriaal werd in de documentaire afgewisseld met beelden uit het wild.

De dierentuin zegt dat het heel gebruikelijk is dat makers van natuurfilms aankloppen bij dierentuinen. "We worden maandelijks benaderd met verzoeken voor dit soort beelden", zegt Dirk-Jan van der Kolk, manager dierenverzorging van Ouwehands Dierenpark op Radio 1. "Het is zo dat 99,9 procent in drie jaar tijd in het wild is opgenomen. Dan is het nogal kinderachtig om hier zo over te vallen."

De jonge ijsbeertjes uit Frozen Planet zijn inmiddels naar een andere dierentuin overgebracht. Hun moeder is er nog wel en kreeg onlangs twee nieuwe jongen.

17 juni '24 ( 9:08)

Line-up van 31e editie van Appelpop compleet met aankondiging Suzan & Freek

Appelpop heeft nieuwe acts bekendgemaakt die op het festival optreden. Daarmee is de volledige line-up bekend. Onder anderen Suzan & Freek, Son Mieux en Rondé staan op het programma van de 31e editie van Appelpop.

17 juni '24 ( 9:04)

Rock Werchter verduurzaamt festival met zonnepanelen en windmolen op terrein

Rock Werchter gaat een deel van zijn energie halen uit een eigen windturbine. Dat heeft het Belgische festival vrijdag via de eigen website laten weten. Het is volgens de organisatie het eerste festival in Europa dat een eigen windmolen gebruikt.

17 juni '24 ( 8:47)

Organisatie Oerol positief over 'een van natste edities in jaren'

De organisatie van het Oerol Festival is blij dat bezoekers van het jaarlijkse kunst- en cultuurevenement op Terschelling zich niet hebben laten tegengehouden door het onstuimige weer. Ook van de flexibiliteit en toewijding van de makers en artiesten is de organisatie onder de indruk. Volgens interim-directeur Daniële Streep was de 43e editie van Oerol een van de natste in jaren en moesten tien dagen lang de elementen worden getrotseerd, maar waren makers erg toegewijd om de voorstellingen te laten doorgaan of te verplaatsen.

14 juni '24 (11:45)

Rag'n'Bone Man komt eind dit jaar naar Nederland

Rag'n'Bone Man komt eind dit jaar naar Nederland. De Britse zanger geeft op 2 december een concert in AFAS Live in Amsterdam, maakte concertorganisator MOJO vrijdag bekend.

14 juni '24 (10:31)

Gratis buitendouches bij Lowlands, maar die zijn wel koud

Dit jaar is het voor het eerst mogelijk om buiten te douchen bij festival Lowlands. Naast de badhuizen waar bezoekers kunnen douchen zijn de buitendouches ook beschikbaar. Die zijn in tegenstelling tot de badhuizen gratis, maar niet even comfortabel als de douchehokjes, meldt Festileaks.

14 juni '24 ( 9:26)

Armin van Buuren produceert themalied voor Kinderen voor Kinderen NXT

Armin van Buuren heeft de eerste single van de nieuwe popgroep Kinderen voor Kinderen NXT geproduceerd. Het nummer heet Superkracht en is dit jaar het themalied voor de Kinderpostzegels.

14 juni '24 ( 8:48)

Frans Bauer schuift aan bij eerste Groots-show Guus Meeuwis

Frans Bauer treedt vrijdagavond op tijdens de eerste show van de laatste reeks Groots met een zachte G-concerten van Guus Meeuwis. Dat maakt Meeuwis bekend op Instagram.

13 juni '24 (11:02)

Vaderdag: zo zet jij jouw ouwe heerlijk in het zonnetje (en heb je zelf ook een leuke dag)

Aankomende zondag is het weer Vaderdag. De perfecte gelegenheid om je vader te laten zien hoeveel je van hem houdt. Natuurlijk kan hij een nieuwe stropdas of een bos bloemen altijd waarderen, maar het is nog veel leuker om tijdens deze dag een leuke activiteit te doen. Inspiratie nodig? Lees dan snel verder!

13 juni '24 ( 8:35)

Organisator: 'domme beslissing' om te bezuinigen op Nationaal Vuurwerk

Het zou een "domme beslissing" zijn van de gemeente Rotterdam om geen geld meer te steken in het Nationaal Vuurwerk dat jaarlijks bij de Erasmusbrug wordt gehouden. Dat zegt Jasper Scholte van de organisator, het Rotterdamse bedrijf JMR Event Makers. De gemeente moet bezuinigen en wil niet langer geld steken in het evenement dat elke jaarwisseling tienduizenden bezoekers trekt.

12 juni '24 (13:12)

Merendeel in het water gevallen voorstellingen Oerol wordt ingehaald

Het merendeel van de voorstellingen die festival Oerol op Terschelling maandag moest annuleren door de hevige regenval, wordt ingehaald. Dat zegt artistiek leider Sabine Pater dinsdag tegen het ANP. Volgens Pater gingen er uiteindelijk zeven van de 34 voorstellingen door het slechte weer niet door en zijn deze woensdag en komend weekend grotendeels alsnog te zien. Daarnaast komen er extra dj's op het festivalhart op het Noordzeestrand draaien.