Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Een verplichte coronatest voor evenementen scheelt amper in opnames

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
De verplichte coronatest die iedereen vanaf vrijdag moet doen om een groot evenement binnen te mogen bezoeken, zal volgens onderzoeker Bas Kolen van de TU Delft hooguit enkele ziekenhuisopnames per dag schelen. "Gemiddeld voorkom je hiermee enkele honderden besmettingen per dag", bevestigt hij na berichtgeving door de Volkskrant. "Of dat veel of weinig is, dat is niet aan mij."

Kolen becijfert het aantal opnames dat wordt voorkomen op gemiddeld 1,6 tot 3 per dag. In zijn ruwe berekeningen zitten wel wat aannames en onzekerheden, waarschuwt hij. Zo is niet precies bekend hoeveel mensen evenementen bezoeken waarbij 500 bezoekers of meer aanwezig zijn.

Evenementen 

De onderzoeker is uitgegaan van gemiddeld 50.000 bezoekers per dag. Dat is een beredeneerd aantal: uit eerder onderzoek is bekend dat evenementen met meer dan 3000 bezoekers de komende maanden gemiddeld 20.000 tot 25.000 bezoekers per dag zullen trekken. Kolen gaat ervan uit dat ongeveer net zoveel mensen naar evenementen zullen gaan die tussen de 500 en 3000 bezoekers trekken. "Daarvan zijn er een heleboel, maar die zijn niet goed in beeld", legt Kolen uit.

Besmettelijke mensen 

Een andere onzekerheid is hoeveel besmettelijke mensen nu precies rondlopen in het land. In de berekeningen is de onderzoeker ervan uitgegaan dat dit 2 procent van de bevolking is.

Volgens de laatste RIVM-cijfers ligt het totale aantal coronabesmettingen gemiddeld op ruim 41.000 per dag. Een paar honderd vermeden coronagevallen per dag zijn daar slechts een fractie van. Kolen voegt er nog aan toe dat een deel van de mensen die een hoger risico lopen op een ernstig verloop van een corona-infectie waarschijnlijk geen risico's opzoekt. "Mensen die heel erg oppassen, zullen niet snel naar zo'n groot evenement gaan."

Door: ANP 

12 april '24 (15:03)

De zes leukste festivals voor mensen die betaalbaar op stap willen

Het festivalseizoen staat weer voor de deur. De line-ups worden bekendgemaakt en de voorbereidingen zijn in volle gang. Tegenwoordig is het helaas wel een luxeproduct om een goed muziekfestival bij te wonen. Een weekendticket kost al gauw 300 euro, iets wat niet iedereen kan betalen. Daarom zijn wij op zoek gegaan naar de leukste gratis festivals, zodat je alsnog een leuk muziekevenement kunt bijwonen. 

12 april '24 (14:12)

GP in Zandvoort in 2025 op 31 augustus

De Dutch Grand Prix op het circuit van Zandvoort vindt volgend jaar op 31 augustus plaats. Dat blijkt uit de nieuwe kalender voor het volgend seizoen die het Formula One Management vrijdag bekendmaakte. De Grote Prijs van Nederland staat deze zomer zes dagen eerder op het programma, op 25 augustus.

12 april '24 (10:01)

Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg kondigt aan te stoppen

Directeur Eric van Eerdenburg neemt over twee jaar afscheid van het festival Lowlands. Dat kondigt hij donderdag aan in de podcast De Machine van 3voor12.

12 april '24 ( 8:51)

Saïda Maggé neemt presentatie Koningsdaguitzending NOS dit jaar op zich

De koningsdaguitzending van de NOS wordt dit jaar gepresenteerd door Saïda Maggé. De nieuwspresentator neemt daarmee het stokje over van Jeroen Overbeek, die de live-uitzending de afgelopen jaren van commentaar voorzag.

12 april '24 ( 8:43)

Jonas Brothers verplaatsen Europees deel van tournee, show in Ziggo Dome verzet

De Amerikaanse band Jonas Brothers heeft het Europese deel van hun tournee verplaatst. Concertorganisator MOJO laat weten dat het concert dat de broers op 10 juni in Ziggo Dome zouden geven, nu op donderdag 3 oktober plaatsvindt. Als reden worden "planningconflicten" genoemd.

11 april '24 (15:19)

DI-RECT, Jonna Fraser en Waylon ook te zien op Zwarte Cross

Waylon, Jonna Fraser, DI-RECT en Living Colour zijn donderdag toegevoegd aan de line-up van Zwarte Cross. De organisatie maakte 51 nieuwe namen bekend die optreden tijdens het muziekfestival in Lichtenvoorde.

11 april '24 (10:21)

Dit zijn de presentatoren van Het Grote Songfestivalfeest

Cornald Maas en Edsilia Rombley presenteren in december de vierde editie van Het Grote Songfestivalfeest. Net als vorig jaar praten zij het evenement in de Ziggo Dome aan elkaar, is donderdag bekendgemaakt.

11 april '24 ( 8:55)

Grootste concert tot nu toe voor Rolf Sanchez

Rolf Sanchez treedt op 14 december op in AFAS Live in Amsterdam. Het is het grootste concert uit de carrière van de Nederlandse zanger tot nu toe.

11 april '24 ( 8:45)

Gastoptreden van Danny Vera bij Groots met een Zachte G

Danny Vera is een van de gastoptredens tijdens de 2024-reeks van Guus Meeuwis' concerttraditie Groots met een Zachte G. Dat vertelde Meeuwis in RTL Boulevard.

11 april '24 ( 8:30)

Inschrijven voor marathon Amsterdam niet meer mogelijk: uitverkocht

Inschrijven voor de marathon van Amsterdam in oktober is al niet meer mogelijk. De 48e editie van het evenement is al uitverkocht en dat is volgens de organisatie eerder dan ooit. Vooral de hele marathon is dit jaar populair, met een recordaantal inschrijvingen van 22.500 hardlopers.