Zangeressen Wishful Singing en Aart Bergwerff presenteren nieuwe cd

Door Redactie Nationale recreatiegids
7 min
Op zondagmiddag 30 januari om 15.00 uur presenteren vocaal ensemble Wishful Singing en organist Aart Bergwerff hun nieuwe cd Canto Ostinato in de Grote Kerk van Breda. De zangeressen en organist nodigen bezoekers uit om op een matje of stoel plaats te nemen onder het indrukwekkende kunstwerk Museum of the Moon om zo het meditatieve en tijdloze effect van de Canto Ostinato te ervaren. Aart Bergwerff voegt met dit arrangement voor vrouwenstemmen en orgel een heel nieuwe dimensie toe aan het wereldberoemde pianowerk van Simeon ten Holt. Kaarten voor het presentatieconcert zijn te verkrijgen via de website. Dit meldt Wishful Singing.

Canto Ostinato – vaak liefkozend ‘de Canto’ genoemd – is bij uitstek een meditatief stuk. Geen één uitvoering is hetzelfde. Het aantal herhalingen, de dynamiek en de speelmanier laat de componist aan de uitvoerder(s). Inmiddels is de Canto een echte klassieke hit. Het stuk van Simeon ten Holt staat al jaren in de top 10 van de jaarlijkse Klassieke Top 400 van Radio 4. De cd Canto Ostinato door Wishful Singing en Aart Bergwerff is te verkrijgen via de webshop van Wishful Singing. In juni volgt een tournee langs 10 Nederlandse steden.

Museum of the Moon

Museum of the Moon is een kunstwerk van de Engelse kunstenaar Luke Jerram. Deze maan, met een doorsnede van 7 meter, bestaat uit zeer gedetailleerde hoge resolutie beelden van het maanoppervlak die door NASA zijn gemaakt. De installatie Museum of the Moon is een combinatie van beeld, licht en geluid en is t/m 30 januari te zien in de Grote Kerk Breda.

Brede waaier aan muziekstijlen 

Wishful Singing bestaat uit vijf klassiek geschoolde zangeressen met loepzuivere stemmen. Met grote passie en expressie zingen zij een brede waaier aan muziekstijlen, uiteenlopend van werken uit de renaissance en de barok tot volksmuziek en close harmony. Ook voeren zij graag hedendaags repertoire uit. In de afgelopen jaren betovert het ensemble haar publiek bovendien met de tijdloze schoonheid van het gregoriaans. In 2021 ontwikkelden de zangeressen het programma Zing je Sterk , waarin zij Long Covidpatiënten met zang- en ademoefeningen ondersteunen bij hun herstel.

Aart Bergwerff is een gedreven en veelzijdig musicus. Hij houdt van spannende en avontuurlijke programmering en heeft enerzijds een passie voor het klassieke repertoire en zoekt anderzijds graag naar nieuwe wegen en vormen in de orgelcultuur. Bergwerff studeerde orgel aan het Rotterdams Conservatorium, in Parijs bij Marie-Claire Alain en in Noord-Duitsland bij Harald Vogel. Zijn studie bij Alain in Parijs sloot hij af met het behalen van de Prix de Virtuosité. In 2003 werd hij onderscheiden met de zilveren medaille van de Société Académique Arts, Sciences et Lettres vanwege zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur. Bergwerff is organist van de Grote Kerk te Breda en daarmee de vaste bespeler van het monumentale Flentrop-orgel. Ook is hij artistiek leider van Stichting Art UnOrganized.

Door: Nationale Recreatiegids
Beeld: Wishful Singing