Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Burgemeester Femke Halsema hoopt dat alles weer normaal open kan

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Burgemeesters in het Veiligheidsberaad zijn al heel blij als het kabinet dinsdag beslist dat de horeca en cultuursector tot 22.00 uur open mogen, maar voor een groot deel van de burgemeesters in het overleg mag de verruiming nog een stap verder gaan. "Ik hoop dat alles weer normaal open kan, maar tien uur 's avonds is al een belangrijke stap", zegt Femke Halsema van Amsterdam voorafgaand aan de bijeenkomst van de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's. "Het is nu mooi geweest", concludeert Jan van Zanen van Den Haag.

"De bevolking snakt ernaar", constateert collega Sharon Dijksma van Utrecht. Zij denkt, samen met een aantal andere burgemeesters, dat voor een aantal sectoren 22.00 uur lastig blijft. Zij pleiten voor flexibiliteit. Een kroeg kan eenvoudiger de tap dichtdraaien dan een voorstelling die nog niet is afgelopen. "Sectoren moeten hun werk kunnen doen waarvoor ze zijn. Maar ook een voetbalwedstrijd bijvoorbeeld duurt normaal gesproken net iets langer dan 22.00 uur", aldus Sybrand Buma van Leeuwarden.

België en Duitsland 

Een aantal burgemeesters wil dat de maatregelen in Nederland gelijkgesteld worden aan die in België en Duitsland. Annemarie Penn-te Strake van Maastricht noemt het "onrechtvaardig" dat ondernemers in het zuiden van het land zo hard zijn getroffen, terwijl veel Limburgers eenvoudig de grens overtrokken om uit eten te gaan, een film te pakken of de operavoorstelling te zien. "Hier is het rendement veel minder. En als de kroegen in Nederland om 22.00 uur dichtgaan, blijven ze een paar kilometer verderop in België gewoon open."

Carnaval 

Carnaval wordt een lastiger verhaal, verwacht onder anderen voorzitter Hubert Bruls die burgemeester van Nijmegen is. Hoewel de horeca open mag, blijft waarschijnlijk de regel van kracht om afstand te houden. Dat betekent volgens hem geen grote binnen- of buitenevenementen zoals optochten. Het wordt wel lastig handhaven als mensen de straten op gaan. "Je kunt mensen niet verbieden een pakje aan te trekken of thuis een drankje te drinken", zegt de burgemeester van Maastricht over het straatcarnaval. Zij voorziet dan wel dat feestgangers geen 1,5 meter afstand zullen bewaren.

Door: ANP

18 april '24 (11:32)

Minimumloon toch niet met 1,2 procent extra omhoog: Eerste Kamer stemt tegen spoedwet

Het leek er even op dat het minimumloon met 1,2 procent extra verhoogd zou worden, maar dit gaat niet door. De Eerste Kamer stemde woensdag tegen. Dit betekent dat er per 1 juli dus geen extra verhoging van het minimumloon plaatsvindt, meldt Rijksoverheid.

16 april '24 (11:54)

Reisbranche wil 'flexdagen' rondom schoolvakanties

Reiskoepel ANVR wil meer flexibiliteit rondom de schoolvakanties en roept de formerende partijen op 'flexdagen' mogelijk te maken, om de vakantiedrukte beter te spreiden. Zonder spreiding lopen prijzen in het hoogseizoen verder op, om te compenseren voor de onderbezetting buiten het piekseizoen, zegt ANVR-directeur Frank Oostdam.

15 april '24 (16:54)

‘Nederlanders besteden hun vrije tijd actief en gevarieerd’

Nederlanders besteden graag hun vrije tijd actief en gevarieerd. Daarbij besteden ze ook tijdens een dagje uit, blijkt uit een recent onderzoek naar uithuizige vrijetijdsmarkt van I&O Research, in opdracht voor het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC). In het Nederlandse Vrijetijdsonderzoek (NVTO) wordt inzicht gegeven in de vrijetijdsactiviteiten buitenshuis. In totaal hebben 28.145 respondenten de vragenlijst ingevuld, over de periode van november 2022 tot november 2023, meldt NBTC. 

15 april '24 (15:26)

Utrechtse Jaarbeurs voor het eerst sinds coronapandemie weer winstgevend

De Jaarbeurs in Utrecht heeft afgelopen jaar voor het eerst sinds de coronacrisis weer winst gemaakt. De evenementenlocatie organiseerde vooral meer beurzen in het buitenland, onder meer in Thailand, Vietnam en de Verenigde Arabische Emiraten. In de Jaarbeurs zelf waren vorig jaar minder grote evenementen.

12 april '24 ( 9:37)

Touroperators bereiken de meeste mensen via TV

Touroperators maken het meest gebruik van reclame op televisie. Dat neemt bijna 40 procent van de totale advertenties in beslag. De reclame van TUI Nederland bereikt de meeste Nederlanders (44 procent). Personen van 35 tot en met 49 jaar zien reclames aanzienlijk minder vaak, blijkt uit de Nationale Benchmark Touroperators, een grootschalig onderzoek van Multiscope. Voor het onderzoek zijn 7.000 Nederlanders ondervraagd, meldt Multiscope.

11 april '24 (16:04)

Fietsenfabrikant VanMoof verkoopt weer fietsen

De Nederlandse fabrikant van elektrische fietsen VanMoof verkoopt weer fietsen via zijn eigen website. Klanten kunnen kiezen uit de modellen S5 en A5, de nieuwste generatie fietsen van het bedrijf. Topman Eliott Wertheimer spreekt van "een enorme mijlpaal". VanMoof ging vorig jaar failliet, maar kon uiteindelijk een doorstart maken dankzij een overname door LaVoie, een e-stepfabrikant die valt onder het Britse McLaren.

11 april '24 (11:49)

Nederlandse Oostappen-vakantieparken straks niet meer in handen van Peter Gillis

Peter Gillis stopt als baas van Nederlandse Oostappen-vakantieparken, zo heeft hij donderdag bekendgemaakt. De organisatie komt in handen van een nieuwe uitbater. Gillis gaat wel door met het beheer van de Belgische parken, die onder een nieuw label doorgaan.

08 april '24 (13:25)

Webinar ‘Bloeiende natuur, tevreden gasten’ over natuurinclusief ondernemen

Op dinsdag 9 april organiseren IVN Natuureducatie Gelderland en Stichting Landschapsbeheer Gelderland een webinar voor recreatieondernemers. Deze heeft de titel ‘Bloeiende natuur, tevreden gasten’ en biedt een reeks praktische tips en inspiratie voor ondernemers om hun camping-, terras of hotelterrein duurzaam in te richten. Niet alleen fijn voor de gasten, maar ook nog eens voor de natuur. Dat meldt HISWA-RECRON.

05 april '24 (12:57)

Winfried Baijens nieuwe presentator Met het Oog op Morgen

Winfried Baijens gaat het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen presenteren. Dat maakt de NOS vrijdag bekend. De 46-jarige presentator gaat afwisselend met Rob Trip de woensdagse editie presenteren.

05 april '24 (11:20)

Lenny Kuhr beperkt publieke optredens voorlopig tot concerten vanwege 'online bagger'

Lenny Kuhr doet de komende tijd geen optredens in de media meer. De 74-jarige songfestivalwinnares heeft hiertoe volgens haar echtgenoot en manager besloten nadat zij de afgelopen twee weken veel doodsbedreigingen, haatmails en "online bagger" over zich heen had gekregen. Dit gebeurde nadat pro-Palestijnse activisten haar optreden in Waalwijk hadden verstoord.