Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Diederik Ebbinge over Kapsalon Theater: 'Ik ben een heel blij en doodop iemand'

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Diederik Ebbinge kijkt met een voldaan gevoel terug op Kapsalon Theater, de landelijke protestactie van de cultuursector die woensdag verspreid over Nederland plaatsvond. Ebbinge was de hele dag als gastheer te vinden op het podium van De Kleine Komedie in Amsterdam. "Het is volbracht. En het was fantastisch. Ik ben echt een heel blij en doodop iemand", vertelt de acteur.

Het enige dat Ebbinge minder leuk vond was de afwezigheid van Sanne Wallis de Vries. De mede-initiator van Kapsalon Theater moest verstek laten gaan vanwege een coronabesmetting bij haar thuis. "Zo jammer dat ze er niet was, want ze heeft zo hard gewerkt om dit voor elkaar te krijgen", zegt Ebbinge. De acteur heeft zijn collega gedurende de dag daarom via filmpjes vanuit De Kleine Komedie op de hoogte gehouden.

Officiële waarschuwing 

Dat halverwege de dag de gemeente Amsterdam iemand langs stuurde om een officiële waarschuwing te geven om de voorstellingen te staken, ziet Ebbinge niet als een smet op de dag. "Nee hoor. Toen ik gisteren hoorde dat er gehandhaafd zou gaan worden, voelde ik eigenlijk al de spagaat waar burgemeester Femke Halsema in zat. Ik voelde dat ze niet anders kon dan zeggen de regels na te leven, en je voelde de tegenzin. Ik kreeg eigenlijk heel erg het gevoel dat ze aan onze kant stond", zegt Ebbinge. "Het is ook allemaal zo keurig verlopen. Er is zelfs nog geapplaudisseerd voor de agenten, handhavers en boa's."

Vijftig klanten 

Uiteindelijk zijn er in Kapsalon De Kleine Komedie zo'n vijftig mensen geknipt, schat Ebbinge. "Ze hebben allemaal een tientje moeten betalen, geen geld toch?", lacht de acteur. De opbrengst gaat naar een stichting voor jonge makers in de cultuur, vertelt Ebbinge.

Na woensdag hoopt de acteur dat het kabinet dit weekend besluit dat de theaters weer open mogen. "Dat hopen wij heel erg. Het was zo leuk vandaag!", besluit Ebbinge.

Wallis de Vries zegt "totaal omvergeblazen en ontroerd" te zijn door het succes van Kapsalon Theater. "Toen ik in het Journaal beelden zag van Kapsalon Concertgebouw, schoot ik vol".

Snel weer op de planken 

Als het doel van de actiedag is bereikt en theaters werkelijk weer open mogen, hoopt Wallis de Vries snel ook weer op de planken te staan. "Ik heb in principe een tournee, die al tig keer is opgeschoven en uitgerekt, die ik zo weer op kan pikken als het allemaal weer opengaat", zegt de actrice. "Want de keren dat we de afgelopen jaren weer mochten spelen, merkte ik weer hoe ontzettend fijn het was."

Door: ANP 

19 april '24 (14:32)

Lenette van Dongen annuleert optredens na overlijden moeder

De optredens van cabaretière Lenette van Dongen (65) op vrijdag en zaterdag in Theater de Veste in Delft gaan niet door. Dat meldt het theater vrijdag aan bezoekers. Reden is het overlijden van haar moeder.

19 april '24 (12:25)

Faithless komt op 12 juni naar Paradiso

Faithless geeft op 12 juni dit jaar een concert in Paradiso in Amsterdam. Dat maakt het poppodium vrijdag bekend.

19 april '24 ( 9:19)

Verscherpte regels bij Nationale Herdenking om kans op verstoringen

Er worden dit jaar extra maatregelen genomen tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam, vanwege de kans op spontane protestacties of verstoringen. Zo worden maximaal 10.000 mensen toegelaten op het plein, zijn borden, vlaggen of versterkers niet toegestaan en moeten alle aanwezigen daarop gefouilleerd worden.

19 april '24 ( 8:54)

Zanger Chef'Special heeft hernia, clubtour verplaatst

Chef'Special moet ook de rest van de clubtournee verplaatsen. Zanger Joshua Nolet heeft een acute hernia en moest onverwacht worden geopereerd. Door de operatie moet Nolet de komende weken rust nemen.

18 april '24 (15:07)

Twee koninginnen bij opening Amsterdam Spanish Film Festival

Koningin Máxima en koningin Letizia hebben donderdagmiddag in Koninklijk Theater Tuschinski de viering van het 10-jarig bestaan van het Amsterdam Spanish Film Festival bijgewoond. Het filmfestival wordt gehouden van 12 tot en met 21 april, met een programmering in bioscopen in Amsterdam, Amstelveen en Haarlem. Koning Felipe en koningin Letizia van Spanje brengen woensdag en donderdag een staatsbezoek aan Nederland.

18 april '24 ( 8:40)

Cabaretduo Yentl en de Boer breken voorstelling af: Christine de Boer onwel

Christine de Boer van cabaretduo Yentl en de Boer is woensdagavond tijdens een voorstelling in Maastricht onwel geworden. De show is daardoor vroegtijdig afgebroken, bevestigt het management aan het ANP na berichtgeving van De Limburger.

18 april '24 ( 8:33)

Geluidsoverlast in Rotterdamse kuip: vanaf 2026 geen concerten meer

In de Rotterdamse Kuip, het stadion van voetbalclub Feyenoord, worden vanaf 2026 geen grote concerten meer gehouden. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente Rotterdam na berichtgeving van het AD. In de buurt van het stadion worden woningen gebouwd en het is heel duur om die te isoleren tegen het harde geluid van muziekoptredens. De Kuip wordt gecompenseerd met een "miljoenenbedrag" door de gemeente, aldus de woordvoerder.

17 april '24 (13:27)

Prinsjesdag vier je straks niet bij paleis, maar bij festivallocatie Noordeinde

Het lijkt erop dat Prinsjesdag verandert in het Prinsjesfestival. De traditionele opening van het parlementaire jaar zou verouderd zijn. Traditiegetrouw speelt het Koninklijk Huis een belangrijke rol, met onder meer een toer door de Haagse binnenstad, gepaard met paarden, militaire begeleiding en muziek. Daar komt verandering in, meldt NOS.

17 april '24 (10:25)

Extra concert van Froukje in AFAS Live

Froukje geeft komend najaar een derde concert in AFAS Live in Amsterdam. De extra show is op 22 november, maakt concertorganisator MOJO woensdag bekend.

16 april '24 (12:17)

Racoon in het najaar opnieuw op clubtour

Racoon gaat dit najaar op clubtour door Nederland. Dat maakt de band dinsdag bekend. De tour draagt de naam It Is What It Is, net als het nieuwe album dat Racoon dit najaar uitbrengt.