Argentijnse zanger Omar Mollo gezicht van Dutch International Tangoweek 2022

De Argentijnse zanger Omar Mollo is dit jaar ‘el Padrino del festival’ van de Nederlandse Dutch International Tangoweek. Mollo is in zijn land beroemd, heeft een uitgebreide discografie en sleepte met zijn zang zeven keer de prestiteuze Gardel Award in de wacht. Daarnaast was hij drie keer genomineerd voor de Latin Grammy, waaronder in 2017 met zijn CD ‘Tango Cosmopolita’ . De Argentijnse KONEX foundation erkende hem twee keer als beste populaire- en tango-zanger. Nu verbind hij zich als ‘ peetvader’ aan het Nederlandse festival dat zich gespecialiseerd heeft in de Argentijnse Tango cultuu r en de komende jaren verwacht te groeien. Dit meldt Dutch Tangoweek Foundation.

,,Het is belangrijk dat dit festival er is”, legt Mollo uit. ,,De Argentijnse Tango is door Unesco erkent als bijzonder immaterieel erfgoed. De organisatie van de Dutch International Tangoweek heeft de afgelopen jaren laten zien een kwalitatief hoogwaardig festival neer te zetten met de grote namen uit dit genre met een internationale uitstraling”. Ook Mollo was zelf een aantal keer eerder in verschillende bezettingen te zien en te horen op het festival. O.a. met de Argentijnse pianist Juan Pablo Dobal en het Nederlandse Trio Escapada.

Immaterieel erfgoed 

,,Het festival heeft een unieke positie”, vervolgt hij. ,,Nergens anders in Europa is zoveel live tangomuziek bij elkaar te zien. In Nederland denken mensen nog vaak dat je op de muziek moet dansen. Natuurlijk is de muziek bijzonder geschikt om op een dansvloer te beleven, maar dat is zeker geen verplichting. Net zoals bij andere cultuurstromingen gaat het om meer dan alleen de dans. De muziek en de poezie zijn even belangrijk. Dat is de reden dat de Unesco de Argentijnse Tango als immaterieel erfgoed heeft erkent”. Nederland heeft op dit moment nog een achterstandspositie als het gaat om de herkenning van de Argentijnse Tango.

Wijn en culinaire aspecten 

De Argentijnse Tango leeft nog altijd. Mollo: ,,De rijke historie wordt nog altijd in ere gehouden en muzikanten ontdekken en ontwikkelen nieuwe uitingsvormen”. In het festival is ruime aandacht voor de brede cultuurstroming en voor het land Argentinie. Zo is er ook aandacht voor de wijn en de culinaire aspecten van het land. ,,Het land zit in mijn hart, in mijn genen. Om te zien dat er zelfs in Nederland interesse in mijn vaderland is, dat ontroert me. Het is een bijzonder eer om tijdens het evenement een klein stukje vaderland te ervaren. Iedereen kan even in Argentinie zijn. Zonder er 14 uur voor te hoeven vliegen”.

Argentijnse Tango in Nederland 

Zakelijk leider Frank Perquin is trots op de rol die Omar speelt: ,,Omar woont en werkt in Nederland. Dat is een zegen voor de Argentijnse Tango in Nederland die hier vrijwel is uitgestorven. De kennis en ervaring van Omar op dit gebied is enorm. De rol die hij speelt bij het beschermen en promoten van het erfgoed is onmisbaar. Het stelt ons in staat om ons als Nederlands festival internationaal te onderscheiden en de allerbeste muzikanten naar Nederland te halen”. Dit jaar wordt de Dutch International Tangoweek  na twee jaar weer met publiek gevierd op 4 tot en met 6 juni 2022.

Door: Nationale Recreatiegids