Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Argentijnse zanger Omar Mollo gezicht van Dutch International Tangoweek 2022

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
De Argentijnse zanger Omar Mollo is dit jaar ‘el Padrino del festival’ van de Nederlandse Dutch International Tangoweek. Mollo is in zijn land beroemd, heeft een uitgebreide discografie en sleepte met zijn zang zeven keer de prestiteuze Gardel Award in de wacht. Daarnaast was hij drie keer genomineerd voor de Latin Grammy, waaronder in 2017 met zijn CD ‘Tango Cosmopolita’ . De Argentijnse KONEX foundation erkende hem twee keer als beste populaire- en tango-zanger. Nu verbind hij zich als ‘ peetvader’ aan het Nederlandse festival dat zich gespecialiseerd heeft in de Argentijnse Tango cultuu r en de komende jaren verwacht te groeien. Dit meldt Dutch Tangoweek Foundation.

,,Het is belangrijk dat dit festival er is”, legt Mollo uit. ,,De Argentijnse Tango is door Unesco erkent als bijzonder immaterieel erfgoed. De organisatie van de Dutch International Tangoweek heeft de afgelopen jaren laten zien een kwalitatief hoogwaardig festival neer te zetten met de grote namen uit dit genre met een internationale uitstraling”. Ook Mollo was zelf een aantal keer eerder in verschillende bezettingen te zien en te horen op het festival. O.a. met de Argentijnse pianist Juan Pablo Dobal en het Nederlandse Trio Escapada.

Immaterieel erfgoed 

,,Het festival heeft een unieke positie”, vervolgt hij. ,,Nergens anders in Europa is zoveel live tangomuziek bij elkaar te zien. In Nederland denken mensen nog vaak dat je op de muziek moet dansen. Natuurlijk is de muziek bijzonder geschikt om op een dansvloer te beleven, maar dat is zeker geen verplichting. Net zoals bij andere cultuurstromingen gaat het om meer dan alleen de dans. De muziek en de poezie zijn even belangrijk. Dat is de reden dat de Unesco de Argentijnse Tango als immaterieel erfgoed heeft erkent”. Nederland heeft op dit moment nog een achterstandspositie als het gaat om de herkenning van de Argentijnse Tango.

Wijn en culinaire aspecten 

De Argentijnse Tango leeft nog altijd. Mollo: ,,De rijke historie wordt nog altijd in ere gehouden en muzikanten ontdekken en ontwikkelen nieuwe uitingsvormen”. In het festival is ruime aandacht voor de brede cultuurstroming en voor het land Argentinie. Zo is er ook aandacht voor de wijn en de culinaire aspecten van het land. ,,Het land zit in mijn hart, in mijn genen. Om te zien dat er zelfs in Nederland interesse in mijn vaderland is, dat ontroert me. Het is een bijzonder eer om tijdens het evenement een klein stukje vaderland te ervaren. Iedereen kan even in Argentinie zijn. Zonder er 14 uur voor te hoeven vliegen”.

Argentijnse Tango in Nederland 

Zakelijk leider Frank Perquin is trots op de rol die Omar speelt: ,,Omar woont en werkt in Nederland. Dat is een zegen voor de Argentijnse Tango in Nederland die hier vrijwel is uitgestorven. De kennis en ervaring van Omar op dit gebied is enorm. De rol die hij speelt bij het beschermen en promoten van het erfgoed is onmisbaar. Het stelt ons in staat om ons als Nederlands festival internationaal te onderscheiden en de allerbeste muzikanten naar Nederland te halen”. Dit jaar wordt de Dutch International Tangoweek  na twee jaar weer met publiek gevierd op 4 tot en met 6 juni 2022.

Door: Nationale Recreatiegids 

24 april '24 (11:12)

Yentl en de Boer schrappen meer shows uit voorzorg om gezondheid

Cabaretduo Yentl en de Boer heeft nog drie voorstellingen verplaatst. Ook de shows de komende dagen in Heerenveen, Rotterdam en Oss gaan deze week niet door. Dat heeft hun management woensdag gemeld.

24 april '24 ( 8:45)

Youp van 't Hek stopt voorstelling om black-outs, woensdag gaat 'in principe' door

Youp van 't Hek heeft dinsdagavond zijn voorstelling in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam voortijdig afgebroken. Bezoekers vertellen op sociale media en aan de NOS dat de 70-jarige cabaretier op het podium last had van black-outs. Het optreden van Youp van 't Hek woensdag in Theater Carré in Amsterdam gaat "in principe" door. Dat laat zijn management woensdagochtend weten.

23 april '24 (14:37)

Big Time Rush verplaatst show van 013 naar Ziggo Dome om grote vraag

De Amerikaanse boyband Big Time Rush heeft een andere locatie gevonden voor een van de optredens die de groep in juni in Nederland geeft. Het optreden op 10 juni zou oorspronkelijk plaatsvinden in poppodium 013 in Tilburg, maar vanwege "overweldigend succes" is dat optreden verplaatst naar de Ziggo Dome in Amsterdam.

23 april '24 ( 8:50)

Oud-Kensington-zanger Eloi Youssef doet extra concerten

Oud-Kensington-zanger Eloi Youssef en orkest Kamerata Zuid gaan volgend jaar extra concerten geven. Dat maakte hun management maandag bekend. De extra optredens staan in het voorjaar van 2025 gepland in Utrecht, Eindhoven, Tilburg en Groningen.

22 april '24 (11:27)

Zangeres Vanessa maakt na twintig jaar comeback tijdens Milkshake

Vanessa is vrijdag 26 juli de hoofdact tijdens de opening van het festival Milkshake in de Amsterdamse Gashouder. Met het optreden maakt de zangeres na bijna twintig jaar haar comeback op een podium.

22 april '24 ( 9:16)

Rapper Nas staat op 5 november in Amsterdamse AFAS Live

Rapper Nas komt op 5 november naar Nederland voor een concert in AFAS Live. Met zijn optreden viert hij het 30-jarig bestaan van zijn iconische album 'Illmatic te vieren. De kaartverkoop gaat 25 april van start, heeft concertorganisator MOJO bekendgemaakt.

19 april '24 (14:32)

Lenette van Dongen annuleert optredens na overlijden moeder

De optredens van cabaretière Lenette van Dongen (65) op vrijdag en zaterdag in Theater de Veste in Delft gaan niet door. Dat meldt het theater vrijdag aan bezoekers. Reden is het overlijden van haar moeder.

19 april '24 (12:25)

Faithless komt op 12 juni naar Paradiso

Faithless geeft op 12 juni dit jaar een concert in Paradiso in Amsterdam. Dat maakt het poppodium vrijdag bekend.

19 april '24 ( 9:19)

Verscherpte regels bij Nationale Herdenking om kans op verstoringen

Er worden dit jaar extra maatregelen genomen tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam, vanwege de kans op spontane protestacties of verstoringen. Zo worden maximaal 10.000 mensen toegelaten op het plein, zijn borden, vlaggen of versterkers niet toegestaan en moeten alle aanwezigen daarop gefouilleerd worden.

19 april '24 ( 8:54)

Zanger Chef'Special heeft hernia, clubtour verplaatst

Chef'Special moet ook de rest van de clubtournee verplaatsen. Zanger Joshua Nolet heeft een acute hernia en moest onverwacht worden geopereerd. Door de operatie moet Nolet de komende weken rust nemen.