Schaatsers Wijfje, Conijn, N'tab en Snellink gaan als reserve naar Beijing

De schaatsers Melissa Wijfje, Merel Conijn, Dai Dai N'tab en Beau Snellink gaan als reserves mee naar Beijing voor de Olympische Spelen. Zij wisten zich eind vorige maand op het olympisch kwalificatietoernooi in Thialf niet te plaatsen, maar mogen alsnog met TeamNL mee naar China. Schaatsbond KNSB wil reserves achter de hand hebben voor het geval er deelnemers vanwege coronaperikelen of een blessure niet in actie kunnen komen.

"Wij willen in deze ingewikkelde tijden optimaal voorbereid zijn om adequaat te kunnen inspelen op eventuele tegenslag binnen de selectie", zegt technisch directeur Remy de Wit. "Als om wat voor reden ook een van onze achttien schaatsers moet afhaken, moeten we de beste denkbare vervanger klaar hebben staan."

Eerste technische meeting 

Wijfje, Conijn, N'tab en Snellink vliegen op 26 januari met de olympische equipe naar Beijing. Tot de eerste zogeheten technische meeting op de Winterspelen (op 4 februari voor de schaatssters en op de 5 februari voor de schaatsers) mag de KNSB iemand uit de olympische equipe van negen mannen en negen vrouwen vervangen door een reserve. Daarna is dat niet meer mogelijk en moet een eventueel blessure- of coronageval binnen die equipe worden opgevangen.

Min of meer onderdeel olympische ploeg 

De reserves mogen trainen op de olympische baan in Beijing en zijn volgens De Wit "min of meer" onderdeel van de olympische ploeg. De reserves verblijven niet in het olympisch dorp, maar in een hotel in de Chinese hoofdstad. Ook als de reserves niet nodig blijken te zijn, mogen ze gedurende de Spelen wel in Beijing blijven. De KNSB laat de schaatsers daar vrij in.

Sven Kramer

N'tab eindigde vorige maand op het OKT als tweede op de 500 meter, achter de verrassende winnaar Merijn Scheperkamp. Hoewel de sprinter in de door de KNSB opgestelde selectievolgorde boven Sven Kramer (5000 meter) stond, kreeg Kramer toch de voorkeur omdat hij ook op de ploegachtervolging nodig is. De 20-jarige Conijn greep zowel op de 3000 als 5000 meter net naast een olympisch ticket.

Door: ANP