Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Ingewijden: avondlockdown waarschijnlijk ook na 18 december

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
De kans is groot dat de avondlockdown ook na zaterdag 18 december van kracht blijft om de verspreiding van het coronavirus te remmen. Ingewijden bevestigen een bericht hierover van De Telegraaf. Dat zou betekenen dat de meeste sectoren voorlopig nog steeds na 17.00 uur dicht moeten; alleen supermarkten en drogisterijen mogen tot 20.00 uur open blijven.

Tegelijk wijzen bronnen erop dat er op verschillende onderdelen nog beweging is en er de komende dagen nog tal van overleggen zijn. Ook het Outbreak Management Team (OMT) komt vrijdag nog bij elkaar om advies uit te brengen aan het demissionaire kabinet. Ook bestaat er onzekerheid over de Omikron-variant, die inmiddels bij in totaal bijna 1800 mensen is ontdekt in 57 landen.

Er is nog geen besluit genomen of mensen tijdens Kerstmis meer dan vier mensen mogen ontvangen per dag. Sinds enkele weken is maximaal vier bezoekers het dringende advies. Daarnaast werd iedereen al opgeroepen een zelftest te doen voordat je op bezoek gaat of bezoek ontvangt.

Kerstvakantie

Ook een eventuele verlenging van de kerstvakantie op basisscholen is nog niet definitief van tafel, zeggen ingewijden. De inzet van het kabinet is om de scholen open te houden, twitterde onderwijsminister Arie Slob donderdag nog. Op scholen zijn veel besmettingen en het OMT had het kabinet aangeraden erover na te denken de vakantie eerder te laten beginnen.

Het kabinet zou ook kunnen besluiten om de coronapas in te voeren voor niet-essentiële winkels zoals kledingwinkels en kappers. Klanten moeten dan altijd hun QR-code laten zien, zoals bezoekers nu ook al moeten doen in de horeca, theaters en bij (sport-)evenementen. De wetgeving die dat mogelijk maakt, is de afgelopen weken door de Tweede en Eerste Kamer aangenomen. Om deze maatregel echt in te voeren, moet het kabinet eerst nog een ministeriële regeling door het parlement loodsen.

Wetsvoorstel

Het wetsvoorstel voor een coronatoegangsbewijs op de werkvloer is uitgesteld voor behandeling in het parlement, evenals dat voor een 2G-beleid. De laatste maatregel houdt in dat onbeschermde mensen geen QR-code meer krijgen; een negatieve test volstaat dan niet.

Zondag komt een deel van het kabinet opnieuw op het Catshuis bijeen voor corona-overleg. Ook de burgemeesters spreken elkaar nog over de coronamaatregelen. Dinsdag zal het kabinet een besluit nemen en een persconferentie houden, zo is de verwachting.

Door: ANP

22 april '24 (11:27)

Zangeres Vanessa maakt na twintig jaar comeback tijdens Milkshake

Vanessa is vrijdag 26 juli de hoofdact tijdens de opening van het festival Milkshake in de Amsterdamse Gashouder. Met het optreden maakt de zangeres na bijna twintig jaar haar comeback op een podium.

22 april '24 ( 9:16)

Rapper Nas staat op 5 november in Amsterdamse AFAS Live

Rapper Nas komt op 5 november naar Nederland voor een concert in AFAS Live. Met zijn optreden viert hij het 30-jarig bestaan van zijn iconische album 'Illmatic te vieren. De kaartverkoop gaat 25 april van start, heeft concertorganisator MOJO bekendgemaakt.

19 april '24 (14:32)

Lenette van Dongen annuleert optredens na overlijden moeder

De optredens van cabaretière Lenette van Dongen (65) op vrijdag en zaterdag in Theater de Veste in Delft gaan niet door. Dat meldt het theater vrijdag aan bezoekers. Reden is het overlijden van haar moeder.

19 april '24 (12:25)

Faithless komt op 12 juni naar Paradiso

Faithless geeft op 12 juni dit jaar een concert in Paradiso in Amsterdam. Dat maakt het poppodium vrijdag bekend.

19 april '24 ( 9:19)

Verscherpte regels bij Nationale Herdenking om kans op verstoringen

Er worden dit jaar extra maatregelen genomen tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam, vanwege de kans op spontane protestacties of verstoringen. Zo worden maximaal 10.000 mensen toegelaten op het plein, zijn borden, vlaggen of versterkers niet toegestaan en moeten alle aanwezigen daarop gefouilleerd worden.

19 april '24 ( 8:54)

Zanger Chef'Special heeft hernia, clubtour verplaatst

Chef'Special moet ook de rest van de clubtournee verplaatsen. Zanger Joshua Nolet heeft een acute hernia en moest onverwacht worden geopereerd. Door de operatie moet Nolet de komende weken rust nemen.

18 april '24 (15:07)

Twee koninginnen bij opening Amsterdam Spanish Film Festival

Koningin Máxima en koningin Letizia hebben donderdagmiddag in Koninklijk Theater Tuschinski de viering van het 10-jarig bestaan van het Amsterdam Spanish Film Festival bijgewoond. Het filmfestival wordt gehouden van 12 tot en met 21 april, met een programmering in bioscopen in Amsterdam, Amstelveen en Haarlem. Koning Felipe en koningin Letizia van Spanje brengen woensdag en donderdag een staatsbezoek aan Nederland.

18 april '24 ( 8:40)

Cabaretduo Yentl en de Boer breken voorstelling af: Christine de Boer onwel

Christine de Boer van cabaretduo Yentl en de Boer is woensdagavond tijdens een voorstelling in Maastricht onwel geworden. De show is daardoor vroegtijdig afgebroken, bevestigt het management aan het ANP na berichtgeving van De Limburger.

18 april '24 ( 8:33)

Geluidsoverlast in Rotterdamse kuip: vanaf 2026 geen concerten meer

In de Rotterdamse Kuip, het stadion van voetbalclub Feyenoord, worden vanaf 2026 geen grote concerten meer gehouden. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente Rotterdam na berichtgeving van het AD. In de buurt van het stadion worden woningen gebouwd en het is heel duur om die te isoleren tegen het harde geluid van muziekoptredens. De Kuip wordt gecompenseerd met een "miljoenenbedrag" door de gemeente, aldus de woordvoerder.

17 april '24 (13:27)

Prinsjesdag vier je straks niet bij paleis, maar bij festivallocatie Noordeinde

Het lijkt erop dat Prinsjesdag verandert in het Prinsjesfestival. De traditionele opening van het parlementaire jaar zou verouderd zijn. Traditiegetrouw speelt het Koninklijk Huis een belangrijke rol, met onder meer een toer door de Haagse binnenstad, gepaard met paarden, militaire begeleiding en muziek. Daar komt verandering in, meldt NOS.