Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Aanhoudingen bij aankomst Sint in Breda, intocht op andere plekken rustig

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
De politie in Breda heeft zaterdag tijdens de intocht van Sinterklaas elf mensen aangehouden wegens het negeren van bevelen van agenten. Ze zijn inmiddels weer vrijgelaten. Uiteindelijk wordt één persoon vervolgd, zei een woordvoerder van de politie.

De aangehouden mensen ageerden tegen betogers van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) die bij Park Valkenberg demonstreerden tegen de aanwezigheid van grijze pieten. De politie had de elf tegendemonstranten meermaals gevraagd te vertrekken, maar omdat ze hier geen gehoor aan gaven, werden ze opgepakt. "Ondanks de terechte aanhoudingen was een straf niet passend. Alleen één persoon heeft strafbaar gehandeld wegens het negeren van een bevel", aldus de woordvoerder.

KOZP voerde actie omdat de betogers grijze pieten toch nog racistisch vinden en spreekt van een schijnoplossing. De organisatie van het sinterklaasfeest in Breda houdt echter vast aan deze kleur om de pieten onherkenbaar te houden, liet een woordvoerder eerder weten. De betogers hadden bordjes bij zich met teksten als 'Racisme is geen kinderfeest', 'Grijze piet is ook racisme' en 'Kick out grijze piet'. KOZP-voorman Jerry Afriyie sprak de betogers toe en zei dat Breda "zich moet schamen".

Aangepast wegens corona

In Alkmaar was er een tijdens de sinterklaasintocht een protest van zwartgeschminkte pieten die zich juist uitspraken vóór Zwarte Piet. Onder hen waren ook leden van anti-islamgroepering Pegida. Volgens een woordvoerder van de gemeente is de intocht goed verlopen en leidde het protest niet tot problemen.

Ook in veel andere plaatsen arriveerde Sinterklaas zaterdag. Veel steden hadden de intocht wel aangepast wegens corona. Zo waren er in Rotterdam en Scheveningen besloten evenementen waarvoor volwassenen een coronatoegangsbewijs nodig hadden. De intocht in deze steden is rustig verlopen. Sommige steden hadden de intocht wegens de coronamaatregelen afgelast, zoals Utrecht en Roermond.

Door: ANP

19 april '24 (14:32)

Lenette van Dongen annuleert optredens na overlijden moeder

De optredens van cabaretière Lenette van Dongen (65) op vrijdag en zaterdag in Theater de Veste in Delft gaan niet door. Dat meldt het theater vrijdag aan bezoekers. Reden is het overlijden van haar moeder.

19 april '24 (12:25)

Faithless komt op 12 juni naar Paradiso

Faithless geeft op 12 juni dit jaar een concert in Paradiso in Amsterdam. Dat maakt het poppodium vrijdag bekend.

19 april '24 ( 9:19)

Verscherpte regels bij Nationale Herdenking om kans op verstoringen

Er worden dit jaar extra maatregelen genomen tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam, vanwege de kans op spontane protestacties of verstoringen. Zo worden maximaal 10.000 mensen toegelaten op het plein, zijn borden, vlaggen of versterkers niet toegestaan en moeten alle aanwezigen daarop gefouilleerd worden.

19 april '24 ( 8:54)

Zanger Chef'Special heeft hernia, clubtour verplaatst

Chef'Special moet ook de rest van de clubtournee verplaatsen. Zanger Joshua Nolet heeft een acute hernia en moest onverwacht worden geopereerd. Door de operatie moet Nolet de komende weken rust nemen.

18 april '24 (15:07)

Twee koninginnen bij opening Amsterdam Spanish Film Festival

Koningin Máxima en koningin Letizia hebben donderdagmiddag in Koninklijk Theater Tuschinski de viering van het 10-jarig bestaan van het Amsterdam Spanish Film Festival bijgewoond. Het filmfestival wordt gehouden van 12 tot en met 21 april, met een programmering in bioscopen in Amsterdam, Amstelveen en Haarlem. Koning Felipe en koningin Letizia van Spanje brengen woensdag en donderdag een staatsbezoek aan Nederland.

18 april '24 ( 8:40)

Cabaretduo Yentl en de Boer breken voorstelling af: Christine de Boer onwel

Christine de Boer van cabaretduo Yentl en de Boer is woensdagavond tijdens een voorstelling in Maastricht onwel geworden. De show is daardoor vroegtijdig afgebroken, bevestigt het management aan het ANP na berichtgeving van De Limburger.

18 april '24 ( 8:33)

Geluidsoverlast in Rotterdamse kuip: vanaf 2026 geen concerten meer

In de Rotterdamse Kuip, het stadion van voetbalclub Feyenoord, worden vanaf 2026 geen grote concerten meer gehouden. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente Rotterdam na berichtgeving van het AD. In de buurt van het stadion worden woningen gebouwd en het is heel duur om die te isoleren tegen het harde geluid van muziekoptredens. De Kuip wordt gecompenseerd met een "miljoenenbedrag" door de gemeente, aldus de woordvoerder.

17 april '24 (13:27)

Prinsjesdag vier je straks niet bij paleis, maar bij festivallocatie Noordeinde

Het lijkt erop dat Prinsjesdag verandert in het Prinsjesfestival. De traditionele opening van het parlementaire jaar zou verouderd zijn. Traditiegetrouw speelt het Koninklijk Huis een belangrijke rol, met onder meer een toer door de Haagse binnenstad, gepaard met paarden, militaire begeleiding en muziek. Daar komt verandering in, meldt NOS.

17 april '24 (10:25)

Extra concert van Froukje in AFAS Live

Froukje geeft komend najaar een derde concert in AFAS Live in Amsterdam. De extra show is op 22 november, maakt concertorganisator MOJO woensdag bekend.

16 april '24 (12:17)

Racoon in het najaar opnieuw op clubtour

Racoon gaat dit najaar op clubtour door Nederland. Dat maakt de band dinsdag bekend. De tour draagt de naam It Is What It Is, net als het nieuwe album dat Racoon dit najaar uitbrengt.