Filmmakers en distributeurs stappen naar rechter bij sluiting bioscoop

Een aantal grote filmdistributeurs en -producenten neemt meteen juridische stappen als het demissionaire kabinet vrijdag aankondigt dat de bioscopen weer minimaal twee weken volledig dicht moeten. Het gaat onder andere om de makers van de grote Sinterklaasfilm die dit najaar in de bioscopen draait. Ook distributeurs Just Entertainment en WW Entertainment en producenten Messercola Drama en Onder Andere Producties sluiten zich aan bij het initiatief.

Dat heeft advocaat Royce de Vries vrijdag namens deze partijen laten weten. Het OMT adviseerde donderdag de bioscopen en theaters tenminste twee weken weer te sluiten vanwege de stijgende besmettingen. De cultuursector is woest, omdat juist in theaters en bioscopen al maanden consequent wordt gecontroleerd op QR-codes en legitimatie. Er zijn voor zover bekend ook nooit brandhaarden ontstaan op deze plekken. De bioscopen hebben al twee loodzware jaren achter de rug van de eerdere lockdowns.

'Sluiten bioscopen is buitenproportioneel'

"Het volledig sluiten van de bioscopen en theaters is buitenproportioneel en niet in verhouding tot maatregelen die worden genomen in andere branches", laat de groep filmmakers weten. "De besmettingskans in een bioscoop is, in vergelijking met andere openbare gelegenheden, gering. De bioscoopbranche heeft het hoogste rapportcijfer behaald als het gaat om het checken van de Corona-app. Het is voor de filmdistributeurs en -producenten dan ook onduidelijk waarom direct tot volledige sluiting van de bioscopen en theaters moet worden overgegaan."

Kort geding

Zij wijzen er ook op dat het OMT dit advies totaal niet toelicht. "Het is niet uit te leggen dat restaurants en voetbalstadions wel in beperkte mate open mogen blijven, maar bioscopen en theaters geheel niet", aldus advocaat Royce de Vries. "Nergens is vastgesteld dat theater- en bioscoopbezoeken onevenredig veel besmettingen veroorzaken. Het onderscheid tussen deze maatregelen wordt ook op geen enkele wijze onderbouwd. Als het kabinet deze rigoureuze maatregelen doorvoert richting de bioscopen en theaters en weigert één lijn te trekken, dan zien cliënten helaas geen andere mogelijkheid dan een kort geding aan te spannen tegen de Staat."

Door: ANP