Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Filmmakers en distributeurs stappen naar rechter bij sluiting bioscoop

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Een aantal grote filmdistributeurs en -producenten neemt meteen juridische stappen als het demissionaire kabinet vrijdag aankondigt dat de bioscopen weer minimaal twee weken volledig dicht moeten. Het gaat onder andere om de makers van de grote Sinterklaasfilm die dit najaar in de bioscopen draait. Ook distributeurs Just Entertainment en WW Entertainment en producenten Messercola Drama en Onder Andere Producties sluiten zich aan bij het initiatief.

Dat heeft advocaat Royce de Vries vrijdag namens deze partijen laten weten. Het OMT adviseerde donderdag de bioscopen en theaters tenminste twee weken weer te sluiten vanwege de stijgende besmettingen. De cultuursector is woest, omdat juist in theaters en bioscopen al maanden consequent wordt gecontroleerd op QR-codes en legitimatie. Er zijn voor zover bekend ook nooit brandhaarden ontstaan op deze plekken. De bioscopen hebben al twee loodzware jaren achter de rug van de eerdere lockdowns.

'Sluiten bioscopen is buitenproportioneel'

"Het volledig sluiten van de bioscopen en theaters is buitenproportioneel en niet in verhouding tot maatregelen die worden genomen in andere branches", laat de groep filmmakers weten. "De besmettingskans in een bioscoop is, in vergelijking met andere openbare gelegenheden, gering. De bioscoopbranche heeft het hoogste rapportcijfer behaald als het gaat om het checken van de Corona-app. Het is voor de filmdistributeurs en -producenten dan ook onduidelijk waarom direct tot volledige sluiting van de bioscopen en theaters moet worden overgegaan."

Kort geding

Zij wijzen er ook op dat het OMT dit advies totaal niet toelicht. "Het is niet uit te leggen dat restaurants en voetbalstadions wel in beperkte mate open mogen blijven, maar bioscopen en theaters geheel niet", aldus advocaat Royce de Vries. "Nergens is vastgesteld dat theater- en bioscoopbezoeken onevenredig veel besmettingen veroorzaken. Het onderscheid tussen deze maatregelen wordt ook op geen enkele wijze onderbouwd. Als het kabinet deze rigoureuze maatregelen doorvoert richting de bioscopen en theaters en weigert één lijn te trekken, dan zien cliënten helaas geen andere mogelijkheid dan een kort geding aan te spannen tegen de Staat."

Door: ANP

22 april '24 (11:27)

Zangeres Vanessa maakt na twintig jaar comeback tijdens Milkshake

Vanessa is vrijdag 26 juli de hoofdact tijdens de opening van het festival Milkshake in de Amsterdamse Gashouder. Met het optreden maakt de zangeres na bijna twintig jaar haar comeback op een podium.

22 april '24 ( 9:16)

Rapper Nas staat op 5 november in Amsterdamse AFAS Live

Rapper Nas komt op 5 november naar Nederland voor een concert in AFAS Live. Met zijn optreden viert hij het 30-jarig bestaan van zijn iconische album 'Illmatic te vieren. De kaartverkoop gaat 25 april van start, heeft concertorganisator MOJO bekendgemaakt.

19 april '24 (14:32)

Lenette van Dongen annuleert optredens na overlijden moeder

De optredens van cabaretière Lenette van Dongen (65) op vrijdag en zaterdag in Theater de Veste in Delft gaan niet door. Dat meldt het theater vrijdag aan bezoekers. Reden is het overlijden van haar moeder.

19 april '24 (12:25)

Faithless komt op 12 juni naar Paradiso

Faithless geeft op 12 juni dit jaar een concert in Paradiso in Amsterdam. Dat maakt het poppodium vrijdag bekend.

19 april '24 ( 9:19)

Verscherpte regels bij Nationale Herdenking om kans op verstoringen

Er worden dit jaar extra maatregelen genomen tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam, vanwege de kans op spontane protestacties of verstoringen. Zo worden maximaal 10.000 mensen toegelaten op het plein, zijn borden, vlaggen of versterkers niet toegestaan en moeten alle aanwezigen daarop gefouilleerd worden.

19 april '24 ( 8:54)

Zanger Chef'Special heeft hernia, clubtour verplaatst

Chef'Special moet ook de rest van de clubtournee verplaatsen. Zanger Joshua Nolet heeft een acute hernia en moest onverwacht worden geopereerd. Door de operatie moet Nolet de komende weken rust nemen.

18 april '24 (15:07)

Twee koninginnen bij opening Amsterdam Spanish Film Festival

Koningin Máxima en koningin Letizia hebben donderdagmiddag in Koninklijk Theater Tuschinski de viering van het 10-jarig bestaan van het Amsterdam Spanish Film Festival bijgewoond. Het filmfestival wordt gehouden van 12 tot en met 21 april, met een programmering in bioscopen in Amsterdam, Amstelveen en Haarlem. Koning Felipe en koningin Letizia van Spanje brengen woensdag en donderdag een staatsbezoek aan Nederland.

18 april '24 ( 8:40)

Cabaretduo Yentl en de Boer breken voorstelling af: Christine de Boer onwel

Christine de Boer van cabaretduo Yentl en de Boer is woensdagavond tijdens een voorstelling in Maastricht onwel geworden. De show is daardoor vroegtijdig afgebroken, bevestigt het management aan het ANP na berichtgeving van De Limburger.

18 april '24 ( 8:33)

Geluidsoverlast in Rotterdamse kuip: vanaf 2026 geen concerten meer

In de Rotterdamse Kuip, het stadion van voetbalclub Feyenoord, worden vanaf 2026 geen grote concerten meer gehouden. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente Rotterdam na berichtgeving van het AD. In de buurt van het stadion worden woningen gebouwd en het is heel duur om die te isoleren tegen het harde geluid van muziekoptredens. De Kuip wordt gecompenseerd met een "miljoenenbedrag" door de gemeente, aldus de woordvoerder.

17 april '24 (13:27)

Prinsjesdag vier je straks niet bij paleis, maar bij festivallocatie Noordeinde

Het lijkt erop dat Prinsjesdag verandert in het Prinsjesfestival. De traditionele opening van het parlementaire jaar zou verouderd zijn. Traditiegetrouw speelt het Koninklijk Huis een belangrijke rol, met onder meer een toer door de Haagse binnenstad, gepaard met paarden, militaire begeleiding en muziek. Daar komt verandering in, meldt NOS.