Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Theaterspektakel in de maak over eerste Zuid-Afrikaanse profvoetballers in NL

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 8 min
location_on [xx]km
Een nieuw muziektheaterspektakel over de eerste Zuid-Afrikaanse profvoetballers in de Nederlandse competitie gaat in juni 2022 in première op Erve Asito, het stadion van Heracles Almelo. De regie is in handen van Jörgen Tjon a Fong (onder andere De Gouden Koets van Urban Myth en directeur De Kleine Komedie) en Ko van den Bosch (onder andere Noord Nederlands Toneel en regisseur van De Wilde Deerne) met muziek van onder andere Stef Bos. Dit meldt Cultuurproject Gelijkspel.
Een beeldend theaterspektakel met livemuziek, dans, zang, eten en drinken. Gespeeld en gedragen door spelers uit Oost-Nederland en (semi)professionele acteurs en artiesten. De audities vinden plaats in januari 2022. Wie de rollen van Darius Dhlomo en Steve Mokone gaan spelen, zal binnenkort bekend worden gemaakt.
 
“Om de tijd en de wereld beter te begrijpen, de schoonheid en de lelijkheid, de verbroedering en de achterdocht, de mythe en de werkelijkheid volg je het best de lijn van één leven. Of meerdere” – Stef Bos.
 
Het muziektheaterspektakel vertelt het verhaal van de legendarische middenvelder Darius Dhlomo. Op 11 november 1958 verliet Darius Mfana Temba Dhlomo het Apartheidsregime in Zuid-Afrika om als profvoetballer aan de slag te gaan bij Heracles Almelo na een aanbeveling van landgenoot Steve Mokone - de Zwarte Meteoor – die een jaar eerder al naar Almelo kwam. Dhlomo: man of many talents. Profvoetballer, bokser, jazz-zanger, jeugdwerker, raadslid, maar bovenal ras-optimist. Een man die besloot dat het gemeenschappelijke tussen mensen belangrijker is dan de verschillen.
 

Mandela

 
De voorstelling laat zien hoe hij als jongen in Zuid-Afrika zijn jeugd beleeft. Hoe hij het besef krijgt van apartheid in zijn land. Hoe hij daar besluit om voetballer én bokser te willen worden. Hoe Shaka Zulu hem op zijn Zulu-roots wijst. Hoe hij en Mandela elkaar leren kennen. Hoe hij – eigenlijk nog groen als gras – de oversteek maakt om samen met Mokone in Almelo het verschil te maken. Hoe hij zich thuis voelde op het veld bij Heracles, Vitesse, HVV Tubantia en de Enschedese Boys. Én hoe hij in Enschede de liefde en een rol als gemeenteraadslid vindt. We beleven de groei, de worstelingen en de dromen van een (nog) onbekende legende die zich door de nuchtere gastvrijheid van de Tukkers altijd thuis heeft gevoeld.
 

GelijkSpel

 
Het theaterspektakel is onderdeel van de nieuwe cultuurstichting GelijkSpel. Deze zal zich duurzaam -middels kunst- en cultuurprojecten- inzetten voor een Nederland waar iedereen mee mag doen en zichtbaar zichzelf mag zijn. Naast het muziektheaterspektakel zijn er voorstellingen voor de basisscholen, een educatie- en dialoogprogramma en worden er diverse cultuurprojecten ontwikkeld met inwoners, partners en de vele talenten die Oost-Nederland rijk is.
 
“Wij, als bijzonder diverse organisatie, zien de waarde van cultuur en het belang van het vertellen van (historische) verhalen die een confrontatie aangaan met de werkelijkheid en onze gezamenlijke toekomst. Het is extra mooi om dit unieke project samen met onze partner Heracles Almelo te kunnen ondersteunen. We dragen samen de verantwoordelijkheid voor de plek waar we wonen, werken en leven.“  aldus Hans Kroeze, CEO ADG dienstengroep (hoofdsponsor GelijkSpel en moederbedrijf van onder andere Asito en Timing).
 
Nieuwsgierig? Partner worden en meedoen? Volg het muziektheaterspektakel en andere projecten van GelijkSpel op gelijkspel.nu , Facebook en Instagram.
 
Door: Nationale Recreatiegids
 
24 april '24 (11:12)

Yentl en de Boer schrappen meer shows uit voorzorg om gezondheid

Cabaretduo Yentl en de Boer heeft nog drie voorstellingen verplaatst. Ook de shows de komende dagen in Heerenveen, Rotterdam en Oss gaan deze week niet door. Dat heeft hun management woensdag gemeld.

24 april '24 ( 8:45)

Youp van 't Hek stopt voorstelling om black-outs, woensdag gaat 'in principe' door

Youp van 't Hek heeft dinsdagavond zijn voorstelling in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam voortijdig afgebroken. Bezoekers vertellen op sociale media en aan de NOS dat de 70-jarige cabaretier op het podium last had van black-outs. Het optreden van Youp van 't Hek woensdag in Theater Carré in Amsterdam gaat "in principe" door. Dat laat zijn management woensdagochtend weten.

23 april '24 (14:37)

Big Time Rush verplaatst show van 013 naar Ziggo Dome om grote vraag

De Amerikaanse boyband Big Time Rush heeft een andere locatie gevonden voor een van de optredens die de groep in juni in Nederland geeft. Het optreden op 10 juni zou oorspronkelijk plaatsvinden in poppodium 013 in Tilburg, maar vanwege "overweldigend succes" is dat optreden verplaatst naar de Ziggo Dome in Amsterdam.

23 april '24 ( 8:50)

Oud-Kensington-zanger Eloi Youssef doet extra concerten

Oud-Kensington-zanger Eloi Youssef en orkest Kamerata Zuid gaan volgend jaar extra concerten geven. Dat maakte hun management maandag bekend. De extra optredens staan in het voorjaar van 2025 gepland in Utrecht, Eindhoven, Tilburg en Groningen.

22 april '24 (11:27)

Zangeres Vanessa maakt na twintig jaar comeback tijdens Milkshake

Vanessa is vrijdag 26 juli de hoofdact tijdens de opening van het festival Milkshake in de Amsterdamse Gashouder. Met het optreden maakt de zangeres na bijna twintig jaar haar comeback op een podium.

22 april '24 ( 9:16)

Rapper Nas staat op 5 november in Amsterdamse AFAS Live

Rapper Nas komt op 5 november naar Nederland voor een concert in AFAS Live. Met zijn optreden viert hij het 30-jarig bestaan van zijn iconische album 'Illmatic te vieren. De kaartverkoop gaat 25 april van start, heeft concertorganisator MOJO bekendgemaakt.

19 april '24 (14:32)

Lenette van Dongen annuleert optredens na overlijden moeder

De optredens van cabaretière Lenette van Dongen (65) op vrijdag en zaterdag in Theater de Veste in Delft gaan niet door. Dat meldt het theater vrijdag aan bezoekers. Reden is het overlijden van haar moeder.

19 april '24 (12:25)

Faithless komt op 12 juni naar Paradiso

Faithless geeft op 12 juni dit jaar een concert in Paradiso in Amsterdam. Dat maakt het poppodium vrijdag bekend.

19 april '24 ( 9:19)

Verscherpte regels bij Nationale Herdenking om kans op verstoringen

Er worden dit jaar extra maatregelen genomen tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam, vanwege de kans op spontane protestacties of verstoringen. Zo worden maximaal 10.000 mensen toegelaten op het plein, zijn borden, vlaggen of versterkers niet toegestaan en moeten alle aanwezigen daarop gefouilleerd worden.

19 april '24 ( 8:54)

Zanger Chef'Special heeft hernia, clubtour verplaatst

Chef'Special moet ook de rest van de clubtournee verplaatsen. Zanger Joshua Nolet heeft een acute hernia en moest onverwacht worden geopereerd. Door de operatie moet Nolet de komende weken rust nemen.