Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Halsema bemiddelt bij onrust over intocht Sint in Amsterdam

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema gaat vandaag praten met het bestuur van de Stichting Sinterklaas in Amsterdam, om te helpen de onrust binnen de gelederen te verminderen en te zorgen "dat ook de gevoelens bij de vrijwilligers weer wat vrolijker worden". Het rommelt binnen de stichting al een tijdje over hoe een alternatieve intocht van de goedheiligman eruit zou moeten zien.

Al in augustus moest de Stichting Sinterklaas in Amsterdam besluiten tot een alternatieve intocht, omdat de klassieke intocht per boot gevolgd door een rijtoer op een paard, door de onzekerheid over de coronamaatregelen geen optie was. Want dat is "een openbaar toegankelijk evenement, 200.000 tot 400.000 kinderen en hun ouders die hutjemutje staan. Daar kun je geen corona-toegangsbewijzen voor vragen." Zo'n evenement zou ook nu nog altijd niet kunnen, al is het in de buitenlucht, aldus Halsema woensdag in de gemeenteraadsvergadering.

Het ziet ernaar uit dat Sinterklaas in Amsterdam zijn intocht beleeft in de Johan Cruijff ArenA. Volgens Halsema wordt momenteel gekeken of er in de voetbal- en muziektempel in de Bijlmer een groot sintfeest kan worden georganiseerd. Ze wijst erop dat de beslissing daarover niet bij de gemeente ligt, maar bij de Stichting Sinterklaas in Amsterdam. Die zou ook nog een ander terrein overwegen.

In elk geval is de vaste subsidie van 180.000 euro voor de hoofdstedelijke intocht al voor zo'n 80 procent uitgekeerd. Mocht een alternatieve intocht in de ArenA tot meer kosten leiden, dan zal de gemeente bijspringen, zegt Halsema. "We willen een feestelijke intocht en dat kinderen een vrolijke dag hebben."

Door: ANP

22 april '24 (11:27)

Zangeres Vanessa maakt na twintig jaar comeback tijdens Milkshake

Vanessa is vrijdag 26 juli de hoofdact tijdens de opening van het festival Milkshake in de Amsterdamse Gashouder. Met het optreden maakt de zangeres na bijna twintig jaar haar comeback op een podium.

22 april '24 ( 9:16)

Rapper Nas staat op 5 november in Amsterdamse AFAS Live

Rapper Nas komt op 5 november naar Nederland voor een concert in AFAS Live. Met zijn optreden viert hij het 30-jarig bestaan van zijn iconische album 'Illmatic te vieren. De kaartverkoop gaat 25 april van start, heeft concertorganisator MOJO bekendgemaakt.

19 april '24 (14:32)

Lenette van Dongen annuleert optredens na overlijden moeder

De optredens van cabaretière Lenette van Dongen (65) op vrijdag en zaterdag in Theater de Veste in Delft gaan niet door. Dat meldt het theater vrijdag aan bezoekers. Reden is het overlijden van haar moeder.

19 april '24 (12:25)

Faithless komt op 12 juni naar Paradiso

Faithless geeft op 12 juni dit jaar een concert in Paradiso in Amsterdam. Dat maakt het poppodium vrijdag bekend.

19 april '24 ( 9:19)

Verscherpte regels bij Nationale Herdenking om kans op verstoringen

Er worden dit jaar extra maatregelen genomen tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam, vanwege de kans op spontane protestacties of verstoringen. Zo worden maximaal 10.000 mensen toegelaten op het plein, zijn borden, vlaggen of versterkers niet toegestaan en moeten alle aanwezigen daarop gefouilleerd worden.

19 april '24 ( 8:54)

Zanger Chef'Special heeft hernia, clubtour verplaatst

Chef'Special moet ook de rest van de clubtournee verplaatsen. Zanger Joshua Nolet heeft een acute hernia en moest onverwacht worden geopereerd. Door de operatie moet Nolet de komende weken rust nemen.

18 april '24 (15:07)

Twee koninginnen bij opening Amsterdam Spanish Film Festival

Koningin Máxima en koningin Letizia hebben donderdagmiddag in Koninklijk Theater Tuschinski de viering van het 10-jarig bestaan van het Amsterdam Spanish Film Festival bijgewoond. Het filmfestival wordt gehouden van 12 tot en met 21 april, met een programmering in bioscopen in Amsterdam, Amstelveen en Haarlem. Koning Felipe en koningin Letizia van Spanje brengen woensdag en donderdag een staatsbezoek aan Nederland.

18 april '24 ( 8:40)

Cabaretduo Yentl en de Boer breken voorstelling af: Christine de Boer onwel

Christine de Boer van cabaretduo Yentl en de Boer is woensdagavond tijdens een voorstelling in Maastricht onwel geworden. De show is daardoor vroegtijdig afgebroken, bevestigt het management aan het ANP na berichtgeving van De Limburger.

18 april '24 ( 8:33)

Geluidsoverlast in Rotterdamse kuip: vanaf 2026 geen concerten meer

In de Rotterdamse Kuip, het stadion van voetbalclub Feyenoord, worden vanaf 2026 geen grote concerten meer gehouden. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente Rotterdam na berichtgeving van het AD. In de buurt van het stadion worden woningen gebouwd en het is heel duur om die te isoleren tegen het harde geluid van muziekoptredens. De Kuip wordt gecompenseerd met een "miljoenenbedrag" door de gemeente, aldus de woordvoerder.

17 april '24 (13:27)

Prinsjesdag vier je straks niet bij paleis, maar bij festivallocatie Noordeinde

Het lijkt erop dat Prinsjesdag verandert in het Prinsjesfestival. De traditionele opening van het parlementaire jaar zou verouderd zijn. Traditiegetrouw speelt het Koninklijk Huis een belangrijke rol, met onder meer een toer door de Haagse binnenstad, gepaard met paarden, militaire begeleiding en muziek. Daar komt verandering in, meldt NOS.