Normal_rss_entry-318145

Na festivals in Breda en Utrecht zijn vorige week ook evenementen in Amsterdam en Venlo besmettingshaarden geweest. 118 bezoekers van het Chin Chin Festival in Amsterdam zijn later positief getest en 93 mensen die op Stereo Sunday in Venlo waren bleken later het coronavirus bij zich te dragen, staat in een overzicht dat zorgminister Hugo de Jonge naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Beide festivals vonden plaats op 2 en 3 juli en hadden een bezoekerscapaciteit van 10.000 mensen. Bij de ingang werd gebruik gemaakt van Testen voor Toegang.

Eerder werd al bekend dat op Verknipt in Utrecht en op Ploegendienst in Breda vele honderden bezoekers corona hebben opgelopen. Voor de laatste staat de teller inmiddels op 423 en in Utrecht gaat het om minstens 900 positieve testen.

Het is niet duidelijk of alle bezoekers het virus op de genoemde festivals hebben opgelopen. Meerdere mensen gaven aan ook in andere horecagelegenheden te zijn geweest.

Gesjoemel

Mensen mochten alleen naar de evenementen met een coronatoegangsbewijs. Dat dit systeem niet waterdicht was, is ook al op diverse andere plaatsen in het land gebleken. Testen mochten tot 40 uur van tevoren worden afgenomen en na volledige vaccinatie was geen periode vereist om het vaccin te laten inwerken. Alleen al daardoor was het mogelijk dat mensen die het virus bij zich droegen toch toegang kregen. Verder waren er verhalen over gesjoemel met QR-codes.

Het kabinet heeft vanwege de explosieve stijging van de besmettingscijfers alle evenementen waar mensen geen afstand houden voorlopig weer in de ban gedaan.

Door: ANP