Normal_rss_entry-318117

De culturele en creatieve sector vraagt nogmaals om financiële steun en duidelijkheid van het kabinet, zo is te lezen in een brief aan de Kamer woensdag. In de aanloop naar het coronadebat wordt een dringend beroep op Kamerleden gedaan om het op te nemen voor de getroffen sector. Premier Mark Rutte maakte vrijdag tijdens de coronapersconferentie bekend dat meerdaagse festivals tot half augustus niet mogen doorgaan en dat eendaagse evenementen minder bezoekers mogen ontvangen.

Over de uitwerking van deze maatregelen is nog veel onduidelijk. Ook is niet duidelijk wat dit betekent voor festivals na 14 augustus. Onder andere het festival Lowlands verkeert daardoor in grote onzekerheid. "Festivals, evenementen, popconcerten kunnen, in tegenstelling tot sommige andere branches, niet met één druk op de knop weer starten", schrijft de Taskforce, die namens de gehele sector spreekt, daarover.

Evenementen die onder het garantiefonds vallen krijgen nu zo'n 80 procent steun en evenementen die op korte termijn afgelast of ernstig beperkt zijn kunnen geen beroep doen op het garantiefonds. Dat moet allebei naar 100 procent steun, zegt de sector. Ook werknemers moeten hun gehele salaris vergoed krijgen als dat verloren gaat.

"Nu voor het tweede jaar achter elkaar opnieuw een festival- en evenementenseizoen geen doorgang dreigt te vinden, staat deze vitale sector letterlijk op omvallen. Dat laatste zou ook alle steun die tot nu toe verleend is overbodig maken", aldus de Taskforce.

Door: ANP