Evenementensector wil ook excuus Rutte voor 'onterechte' sluiting

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
De Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF) zou het gepast vinden als er ook excuses van het kabinet komen voor het "onterecht sluiten" van de gehele evenementensector. Dat laat een woordvoerder desgevraagd weten naar aanleiding van de excuses van demissionair minister-president Mark Rutte voor de te snelle versoepelingen.

"Ik had liever dat ze excuses hadden gemaakt voor het onterecht sluiten van bepaalde sectoren", zegt directeur Berend Schans. De evenementenbranche, een van de grootste slachtoffers van de te snelle versoepelingen, heeft hier niets aan, vindt hij. "Uit de Fieldlab-testevenementen blijkt dat het gewoon veilig is om evenementen te organiseren. Sterker nog: ik denk dat dit soort gecontroleerde omgevingen veiliger zijn dan het te verbieden. De jeugd zoekt elkaar toch wel op."

Rutte zei maandag dat er "een inschattingsfout" is gemaakt. "Daar balen we van en excuus daarvoor." Ook verontschuldigde hij zich voor de persconferentie van afgelopen vrijdag. Daar kwam veel kritiek op, omdat Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid niet kritisch genoeg naar zichzelf zouden kijken. "Dat was niet onze beste persconferentie."

De evenementenbranche werd vrijdag totaal verrast door de aangescherpte coronamaatregelen van het kabinet. Er ging voorlopig een streep door meerdaagse evenementen en eendaagse festivals kunnen tot 13 augustus alleen doorgaan als 'zitfeest' met maximaal duizend bezoekers. Of evenementen na die datum wel door kunnen gaan, is onzeker.

Eerder maandag eisten de VNPF en de Vereniging van Evenementenmakers snel meer duidelijkheid over het restant van het festivalseizoen. Ook moet er extra financiƫle steun komen, vinden ze.