Sinterklaas waarschijnlijk ook dit jaar ontvangen met defilé

Door Redactie Nationale recreatiegids
4 min
Sinterklaas wordt waarschijnlijk ook dit jaar met een optocht welkom geheten in Nederland. De bonte stoet van kinderen die vorig jaar met hun burgemeesters voorbijtrokken aan de goedheiligman is de NTR zo goed bevallen dat de omroep die opzet wil herhalen. Vrijdag zijn alle burgemeesters van Nederland aangeschreven door de NTR.

In de brief worden de burgemeesters uitgenodigd zich aan te melden en wordt hun gevraagd na te denken over hoe ze Sinterklaas gaan verrassen met hun gemeente. Op zaterdag 7 augustus sluit de inschrijving, begin september neemt Het Sinterklaasjournaal contact op met de gemeenten die zich hebben aangemeld. Dan wordt gevraagd naar meer concrete plannen, waarna de "meest aansprekende plannen" worden geselecteerd.

Vorig jaar werden Sinterklaas en zijn pieten voor het eerst ontvangen met een defilé. Dat was toen vanaf Paleis Soestdijk, dat werd omgedoopt tot het Grote Pietenhuis. Vanwege de toen geldende coronamaatregelen was een traditionele intocht, waarbij de goedheiligman te paard door een stad of dorp trekt, niet mogelijk. Uit vrees voor demonstraties tegen Zwarte Piet stonden gemeenten bovendien niet te springen om de landelijke intocht van Sinterklaas te organiseren.

Halsema

Rond Het Sinterklaasjournaal van vorig jaar ontstond een relletje toen bleek dat de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema als een van de weinige burgemeesters niet meewerkte aan het programma. De NTR vroeg alle burgemeesters een filmpje op te nemen, maar Halsema had daar geen tijd voor. Slechts elf van de 355 burgemeesters ontbraken. Halsema liet in december al weten in 2021 graag mee te willen werken aan Het Sinterklaasjournaal.

Het NTR-programma is dit jaar vanaf maandag 8 november weer op televisie. Tot en met zondag 5 december, het heerlijk avondje, is Het Sinterklaasjournaal elke dag om 18.00 uur te zien.

Door: ANP