Normal_rss_entry-313441

Ook de festivalbranche is opgelucht nu het kabinet heeft besloten dat evenementen vanaf 30 juni weer zijn toegestaan zonder grote beperkingen. Het tussentijds testen bij meerdaagse evenementen wordt nog wel "een logistieke uitdaging", zegt Berend Schans, directeur van de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF), tegen het ANP.

"We zijn al bijna een jaar bezig om dit voor elkaar te krijgen. Het voelt bijna onwerkelijk dat het zover is", reageert Schans op het kabinetsbesluit. "We zijn heel blij en dankbaar dat overheid mee heeft gedacht en nauw betrokken was bij de Fieldlab-evenementen. Die uitkomsten hebben bijgedragen aan dit besluit."

Bezoekers hoeven geen mondkapje op en ook de 1,5 meter afstand kan worden losgelaten. Ze moeten zich wel vooraf laten testen of een vaccinatiebewijs hebben. "Wij zijn geen voorstanders van verplicht testen maar voorlopig is dat niet anders", zegt Schans. "Dat is iets tijdelijks. En we begrijpen dat het publiek dat er voor over heeft. Gelukkig."

Vanaf eind juli mag er nog meer en zijn ook meerdaagse evenementen toegestaan. Wel adviseert het RIVM dan om niet alleen vooraf maar ook tussentijds te testen. Volgens Schans wordt dat nog wel "een logistieke uitdaging".

"Bij een meerdaags evenement als Lowlands betekent dat dat bezoekers zich daar moeten laten testen. Dat geldt voor een paar duizend mensen", kijkt hij alvast vooruit. "Er zal dan een aparte faciliteit ingericht moeten worden, vermoed ik. Maar daar vinden ze wel een oplossing op."

Of er festivals zijn die in de problemen komen omdat ze tot eind juli maar 25.000 mensen mogen ontvangen, weet Schans niet. Lowlands is pas in augustus en Down The Rabbit Hole is van juli naar 27 tot en met 29 augustus verplaatst.

Door: ANP