Normal_rss_entry-313194

Met de nieuwe theatermanifestatie Theater voor Keti Koti bundelen theaters en kunstinstellingen in heel Nederland programma’s rond de herdenking van de afschaffing van de slavernij. Op 30 juni en 1 juli presenteren podia en andere cultuurplekken programma’s die verhalen vertellen over het koloniale en slavernijverleden.

Door heel Nederland worden op verschillende podia verhalen van theatermakers verteld die reflecteren op die geschiedenis en de weerslag daarvan op de Nederlandse samenleving van nu. Er worden ook voorstellingen speciaal voor jongeren opgevoerd.

Het is voor het eerst dat de theaters zo massaal stilstaan bij de herdenking. "De mensen die in verzet zijn gekomen tegen de slavernij zijn voor mij helden", zegt actrice Romana Vrede. "Helaas weten we nog te weinig van hen en kennen wij ze niet allemaal bij naam. Deze witte, bruine, zwarte verzetsstrijders ten tijde van de slavernij rondom de Indische Oceaan en de trans-Atlantische slavernij wil ik allemaal kennen en erkennen. Wij eren hen tijdens Theater voor Keti Koti."

Het initiatief komt voort uit de massale Black Lives Matter-demonstraties in de zomer van 2020. Over de hele wereld werd geprotesteerd na de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd. Hij werd gedood door een politieman die bijna negen minuten op zijn nek ging zitten. De agent werd onlangs veroordeeld.

Door: ANP