Normal_rss_entry-311288

Het is mogelijk om meer mensen toe te laten bij evenementen, ook bij een hoog risiconiveau voor het coronavirus. Dat concludeert Fieldlab Evenementen. De organisatie, die is opgezet door bedrijven die evenementen organiseren, heeft in de afgelopen maanden een paar testevenementen gehouden.

Volgens de evenementensector zijn onder voorwaarden zelfs volle zalen of volle terreinen mogelijk, oftewel "een 100 procent bezetting van de beschikbare capaciteit". Dat zou kunnen bij risiconiveau zorgelijk, het een na laagste niveau.

Fieldlab Evenementen heeft in de afgelopen maanden meerdere testevenementen binnen en buiten gehouden. Het gaat bijvoorbeeld om een voorstelling van cabaretier Guido Weijers, een interland van het Nederlands elftal, festivals in Biddinghuizen, een marathon in Enschede en een concert in Den Haag.

Songfestival

Over sommige evenementen was veel te doen. Bezoekers moesten zich vooraf laten testen op het coronavirus, en alleen mensen die negatief testten mochten naar binnen. Na afloop zouden de bezoekers zich ook laten testen, maar een aanzienlijk deel deed dit niet. Volgens Fieldlab Evenementen was dit ook niet nodig.

Een van de testevenementen was het Eurovisie Songfestival, dat vorige week in Rotterdam werd gehouden. Daar mochten elke avond 3500 toeschouwers aanwezig zijn. Fieldlab wilde aanvankelijk niet zeggen hoeveel bezoekers daar eventueel besmet zijn geraakt. Dat gebeurt nu toch, maar pas over drie weken, als het bron- en contactonderzoek achter de rug is.

Door: ANP