Normal_rss_entry-307609

Onder strakke voorwaarden is het mogelijk om "actieve evenementen in de buitenlucht", zoals een sportwedstrijd, te organiseren met de helft tot driekwart van de normale bezoekerscapaciteit. Dat concludeert Fieldlab Evenementen, dat proefevenementen organiseert in coronatijd. Het advies komt na drie proeven met voetbalwedstrijden.

In de huidige coronasituatie is het volgens Fieldlab bijvoorbeeld wel nodig om toeschouwers ook zittend een mondkapje te laten dragen als driekwart van de stadionstoeltjes bezet is. Bij een bezetting van 50 procent is een mondkapje alleen verplicht voor het rondlopen.

Ook moet er getest worden voor en na het evenement, en gebruik worden gemaakt van "een app of ander soort toegangscontrole van een negatieve Coronatest", zegt Fieldlab. Als de helft tot driekwart van het normale maximum aan toeschouwers wordt toegelaten, kan de 1,5 meterregel wel worden losgelaten. Daarnaast moeten toeschouwers steeds worden gewezen op praktische informatie en "continu" worden gewezen op het naleven van de maatregelen.

Het kabinet neemt later deze week een besluit over de Eredivisie-duels die dit weekeinde worden gehouden. Koploper Ajax hoopt dat bij het thuisduel tegen Emmen, dat vermoedelijk de kampioenswedstrijd is, ook toeschouwers aanwezig zullen zijn. Maar de kans dat de Johan Cruijff ArenA zondag meer dan halfvol zit, is klein. Het kabinet buigt zich vooral over de vraag of er in het stadion, net als vorig weekeinde, enkele duizenden supporters welkom zijn.

Wel buigt het Outbreak Management Team zich nog over de bevindingen van Fieldlab. Dat team van deskundigen adviseert aan het kabinet over de bestrijding van het coronavirus en komt normaal gesproken op vrijdag bijeen.

Door: ANP