Normal_rss_entry-305892

De rechtbank in Amsterdam heeft de 32-jarige Tashin E. donderdag veroordeeld voor het dreigen met een terroristische aanslag op de Gay Pride via Twitter en Whatsapp. Op soortgelijke wijze bedreigde hij Joden en politiemensen. De rechtbank legde hem vijf maanden cel en tbs met voorwaarden op.

Amsterdammer E. zocht vorig jaar op Twitter naar een kalasjnikov, waarbij hij zei dat hij het wapen nodig had voor de Gay Pride. Ook plaatste hij een filmpje van een videospel, waarin iemand - volgens E. een Jood - wordt doodgeschoten. Aan de reclassering stuurde hij appjes met dreigementen aan het adres van politiemensen.

De rechtbank sprak E. vrij van het voorbereiden van een terroristische aanslag en van het volgen van een terroristische training.

Frustraties

De verdachte heeft ontkend geradicaliseerd te zijn of een aanhanger van IS. De dreigementen op sociale media waren naar zijn zeggen provocerend bedoeld, om uiting te geven aan zijn frustraties.

E. lijdt aan een autistische stoornis en is volgens deskundigen verminderd toerekingsvatbaar. De rechtbank heeft hun adviezen voor behandeling van de verdachte overgenomen.

Door: ANP