Normal_rss_entry-304923

Nu organisatoren van evenementen door de coronacrisis in onzekerheid zitten of hun evenement dit jaar kan doorgaan, springt de gemeente Amsterdam met 1,9 miljoen euro aan subsidies bij. Omdat verdienmodellen onzeker zijn, sponsoren wegvallen, reserves zijn uitgeput en een deel van de organisatie vaak niet meer bestaat, "is de hulp van de overheid onmisbaar", stelt de gemeente.

Verantwoordelijk wethouder Victor Everhardt zegt dat organisatoren van bijvoorbeeld de Pride en de Sinterklaasintocht "in grote onzekerheid" verkeren of het evenement door kan gaan, terwijl er wel kosten worden gemaakt voor de voorbereiding ervan of de onlinevariant. "Daarom is het goed dat de gemeente organisatoren kan ondersteunen met de 1,9 miljoen aan subsidie uit het Evenementenfonds." Die steun is maximaal 50 procent van de begroting, de rest van de kosten moet het evenement zelf dragen.

Het fonds is bedoeld voor evenementen die geheel of deels vrij toegankelijk zijn en beeldbepalend en belangrijk zijn voor Amsterdam. De gemeente heeft twintig evenementen geselecteerd die "een ideëel karakter hebben en passen bij de uitgangspunten creatief, duurzaam en innovatief". Ook nieuwe evenementen krijgen via de subsidie een kans.

De Pride Amsterdam en de Uitmarkt ontvangen elk 250.000 euro. De intocht van Sinterklaas wordt met 180.000 euro gesteund en er is 100.000 euro vrijgemaakt voor zowel het Amsterdam Dance Event, de organisatiekosten van Sail als het Amsterdam Light Festival.

De gemeente geeft ook 400.000 euro aan het Snelloket Evenementenfonds, speciaal voor evenementen georganiseerd in de tijd van strenge coronamaatregelen. Die maatregelen brengen vaak extra kosten met zich mee. Met de financiële bijdrage wil de gemeente de drempel voor organisatoren verlagen "om weer wat te gaan organiseren voor de Amsterdammers". Binnen enkele weken is duidelijk of een evenement voor de subsidie in aanmerking komt.

Door: ANP