Normal_rss_entry-302961

De winnaars van de Edison Pop worden zaterdag bekendgemaakt tijdens Matthijs Gaat Door. De uitreiking ziet er door corona anders uit dan voorheen, maar de organisatie stond erop dat de Edisons doorgingen. "Je ziet dat heel veel artiesten het afgelopen jaar zonder de liveoptredens wel heel productief zijn geweest in de studio", vertelt Ewoud van de Kamp, voorzitter van de werkgroep Edison Pop 2021, aan het ANP. "Er is heel veel nieuwe muziek uitgebracht en we vinden het extra belangrijk om dat te eren na zo’n intens jaar."

De Edison, de oudste muziekprijs in Nederland, bestaat sinds 1960. De beeldjes worden uitgereikt in de genres Klassiek, Jazz en Pop. De Edisons in de laatstgenoemde categorie worden zaterdag bekendgemaakt. "We hebben wel even zitten puzzelen voor een alternatieve vorm", zegt Van de Kamp. Vorig jaar werd het zestigjarig jubileum nog gevierd in de Gashouder in Amsterdam met ruim 800 aanwezigen. "Dat kan nu uiteraard niet. Maar we hebben samen met Matthijs Gaat Door gekeken naar hoe we diezelfde feestelijke sfeer ook vanuit een studio zonder publiek kunnen overbrengen."

Aan het begin van het programma worden de elf winnaars van Edison Pop al bekendgemaakt, waarvan sommige ook optreden en aanschuiven bij Matthijs Gaat Door. "Helaas passen niet alle winnaars in de studio, maar dat wordt ook tijdens dit programma mooi opgelost en verder zullen via andere kanalen de winnaars in het zonnetje gezet worden", aldus Van de Kamp.

Waardering

Dit jaar maken onder anderen DI-RECT, Davina Michelle, André Hazes, Rob de Nijs, Miss Montreal en Typhoon kans op een beeldje. "Je merkt echt dat de populariteit van muziek van eigen bodem aan het groeien is", zegt Van de Kamp over de genomineerden. "Nederlandse hiphop deed het al heel goed, maar ook andere genres zijn enorm aan het groeien op de streamingdiensten."

Die toegenomen waardering is volgens Van de Kamp, die ook Marketing Director is bij Warner Music, zelfs versterkt door corona. "Misschien wel een van de weinige goede bijkomstigheden van deze crisistijd", merkt hij op. "Maar mede door het uitblijven van optredens van grote internationale namen, hebben lokale artiesten meer ruimte gehad voor hun muziek in de media." Zo is de 'coronahit' Soldier On van DI-RECT, tweevoudig genomineerd voor een Edison, geregeld op de radio te horen en opent Eefje de Visser, ook genomineerd voor twee beeldjes, het Eurovisiesongfestival in Rotterdam in mei.

Maar verder heeft corona weinig goeds gebracht voor de branche, volgens Van de Kamp. Hij hoopt daarom dat liveoptredens gauw weer op grotere schaal door kunnen gaan. "Die livestreams kunnen natuurlijk nooit het gevoel van een echt live concert vervangen. Dus laten we hopen dat snel weer naar festivals of concerten mogen. En hopelijk is zijn de Edisons volgend jaar gewoon weer in een bomvolle Gashouder Amsterdam, met publiek."

De bekendmaking van de winnaars Edison Pop 2021 is zaterdag 27 maart vanaf 20.30 uur te zien in Matthijs Gaat Door bij BNNVARA op NPO 1.

Door: ANP