Normal_rss_entry-302399

De overheid staat vanaf 1 juli grotendeels garant voor de gemaakte kosten als een concert, festival, sportwedstrijd of congres toch niet kan doorgaan als gevolg van coronabeperkingen. Daarvoor zet het demissionaire kabinet 385 miljoen euro opzij.

Door de coronacrisis konden vorig jaar de meeste evenementen niet doorgaan. De kosten werden in veel gevallen gedekt door een annuleringsverzekering, maar inmiddels hebben verzekeraars die mogelijkheid geschrapt. De financiële risico's die bij een evenement komen kijken zijn daardoor veel organisatoren te machtig.

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) en minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur) komen daarom met een regeling om die risico's te ondervangen. Bij annulering krijgen ondernemers 80 procent van de kosten vergoed, voor de overige 20 procent kunnen zij een lening krijgen.

Versoepeld

De verwachting is dat begin juli alle volwassenen die gevaccineerd willen worden, minstens één prik hebben gehad. Het kabinet gaat ervan uit dat daarmee veel van de beperkende maatregelen tegen het coronavirus kunnen worden versoepeld, al is het "niet denkbaar" dat dan al evenementen mogelijk zijn zoals voor corona.

"Niet alleen de organisatoren, ook het publiek hunkert weer naar een concert, een festival, een voetbalwedstrijd", zegt Keijzer. Maar het plannen ervan kost tijd en brengt momenteel veel onzekerheid met zich mee. "Met de garantie die met deze regeling gegeven wordt willen we die onzekerheid wegnemen."

Van Engelshoven gaat ervan uit dat ondernemers nu aan de slag kunnen met de organisatie van zomer- en najaarsfestivals. Zij hoopt dat straks veel bezoekers zich weer kunnen vermaken "met muziek en al die andere vormen van cultuur die we nu zo moeten missen."

Door: ANP