Normal_rss_entry-298077

Sportkoepel NOC*NSF ziet de invoering van een coronatestbewijs best zitten als daardoor de mogelijkheden om te sporten verruimd worden. "We staan in zijn algemeenheid achter alle maatregelen die ervoor kunnen zorgen dat meer mensen mogen sporten", zegt een woordvoerder van NOC*NSF. "We wachten nu vooral de resultaten af van de Fieldlab-onderzoeken, zowel in als buiten de sport."

Het kabinet onderzoekt de komst van een app met een testbewijs. Eventuele versoepelingen zouden daarmee sneller doorgevoerd kunnen worden zonder dat het aantal besmettingen weer snel groeit. Voor festivals en (sport-)evenementen zou zo'n app uitkomst bieden.

"Wij hebben daar al ervaring mee", zegt de sportkoepel. "Alle topsporters worden voortdurend getest voordat ze ergens in actie komen." Technisch directeur Maurits Hendriks van NOC*NSF bezoekt zondag de voetbalwedstrijd NEC - De Graafschap, waarbij voor het eerst in maanden weer fans welkom zijn. Ze worden zowel voor als na de wedstrijd getest.

KNVB

Voetbalbond KNVB zegt de ontwikkelingen in de gaten te houden. "We volgen alle mogelijkheden op dit vlak waarmee de overheid bezig is", zegt een woordvoerder van de KNVB. "Wij willen zo snel mogelijk terug naar een situatie met publiek in de stadions. De overheid bepaalt. Ze hebben daar een routekaart voor uitgestippeld." Directeur betaald voetbal Eric Gudde en secretaris-generaal Gijs de Jong, tevens toernooidirecteur van het EK in Amsterdam, zijn zondag in Nijmegen bij het Fieldlab-experiment met publiek bij een wedstrijd.

NOC*NSF weet ook dat er principiële bezwaren zijn in de samenleving tegen zo'n coronatestbewijs. "Als het gaat om testen aan de deur, dan zie ik geen probleem", zegt de woordvoerder. "Maar als het over andere vormen van testen gaat, dan krijg je een heel andere discussie over de voorwaarden. Het moet een systeem zijn dat voor iedereen makkelijk 'bereikbaar' is."

Door: ANP