Normal_rss_entry-296997

Over precies honderd dagen vindt in Rotterdam Ahoy de grote finale van het Eurovisiesongfestival plaats. Om die reden hebben songfestivalpresentatoren Chantal Janzen, Edsilia Rombley, Jan Smit, Nikkie de Jager en burgemeester Ahmed Aboutaleb donderdag een grote kunstinstallatie in de vorm van een aftelklok onthuld voor het Depot Museum Boijmans van Beuningen. De klok telt vanaf nu af naar de finale op 22 mei.

"Corona trekt een zware wissel op onze persoonlijke levens en de samenleving", zei Aboutaleb. "Gelukkig is er nu een vaccin en kijken we voorzichtig weer vooruit. Over exact 100 dagen biedt Rotterdam Ahoy een veilig en prachtig podium aan het Eurovisiesongfestival. Het aftellen begint vandaag voor de miljoenen fans."

Said Kasmi, songfestivalwethouder in Rotterdam, vindt het een mooi moment om gezamenlijk toe te leven naar de komende 65e editie van het liedjesspektakel. "Een symbolische start van het nieuwe songfestivalseizoen en daarmee ook weer een lichtpuntje om met elkaar naar uit te kijken."

Open Up

Vanwege de huidige coronamaatregelen werd de kick-off van het aftelmoment en het songfestivalthema Open Up bescheiden gevierd en was er geen publiek aanwezig. De klok zal dagelijks handmatig worden verzet, soms door een speciale gast. De organisatie roept daarnaast alle fans op thuis mee te tellen op Instagram en daarbij de hashtags #100DaysToOpenUp en #LetsCountDownTogether te gebruiken.

Vorige week werd bekend dat het songfestival in mei niet in de normale vorm doorgaat vanwege de coroncrisis. De organisatie mikt op een editie waarbij alle deelnemers onder strikte maatregelen naar Rotterdam komen. Ook is het nog niet uitgesloten dat er publiek, op 1,5 meter, bij aanwezig zal zijn.

Door: ANP