Normal_rss_entry-296476

Schaatsbond KNSB wil er alles aan doen om de marathonschaatsers wedstrijden op natuurijs te kunnen aanbieden. "Zodra dat ijstechnisch mogelijk is en mits het door het ministerie van VWS wordt toegestaan", liet de KNSB maandag weten.

"De periode van natuurijs die voor ons ligt, is uitzonderlijk in Nederland", zegt Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB. "Er ligt een unieke kans, die we willen grijpen. Goed te zien dat heel de schaatswereld hierachter staat. Wij zijn sinds dit weekend in gesprek met diverse betrokken partijen om te kijken of we de plannen werkelijkheid kunnen laten worden."

Premier Rutte zei vrijdag nog dat marathonschaatswedstrijden vanwege de coronamaatregelen deze winter niet mogelijk zijn, ook niet op natuurijs. Maar afgelopen weekeinde ontstond er op sociale media een lobby om de unieke weersituatie te benutten. Zo riep Patrick Wouters van sportorganisatiebureau House of Sports op het standpunt te herzien en vroegen maandag ook de gezamenlijke ploegen aan de KNSB de mogelijkheden te onderzoeken.

Verkennende gesprekken

De Wit en mede-directeur Herman de Haan hebben de teams intussen geantwoord en uitgenodigd om mee te praten. "Wij zijn blij verrast dat er nu mogelijk een kans ligt om hier iets bijzonders van te maken", schrijven de KNSB-directeuren. "Het spreekt vanzelf dat wij de initiatieven volledig omarmen. Sterker nog, wij zijn al gestart met het voeren van verkennende gesprekken."

De KNSB heeft de afgelopen weken samen met House of Sports in Thialf een reeks langebaanwedstrijden georganiseerd, waarbij rijders in een bubbel zijn gezet. Deze week staan de WK Afstanden op het programma (11-14 februari), als laatste in de reeks. "We hebben in Thialf laten zien dat we wedstrijden veilig en coronaproof kunnen organiseren. Dat moet ons ook lukken met marathonwedstrijden op natuurijs", zegt De Wit. "Het zou voor het peloton een verloren seizoen goed kunnen maken en voor de mensen thuis kan het straks geweldige tv opleveren."

Door: ANP