Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Zodiac de Musical gaat over meer dan alleen astrologie

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Zodiac de Musical gaat in mei in première. Volgens regisseur William Spaaij en acteur René van Kooten wordt het een heus spektakel. "Deze voorstelling heeft alles, muziek, drones, gave lichteffecten en een unieke locatie", vertelt Spaaij aan het ANP.

De musical vindt namelijk plaats in de oude koepelgevangenis van Breda. "Deze ruimte slaat heel erg aan", zegt Spaaij. En past ook goed bij de thema’s die de musical wil aansnijden. "Als je naar boven kijkt, lijkt het alsof je in een soort observatorium staat om de sterren te bekijken." Al gaat Zodiac volgens Spaaij over veel meer dan alleen astrologie. "Het gaat niet over horoscopen, maar om hoe de mens in verbinding staat met zichzelf en anderen."

Het verhaal van Zodiac, dat geschreven is door Dick van den Heuvel, speelt zich af in een dystopische toekomst van de aarde. De dierenriem heeft eeuwen geleden de mensheid gecreëerd en is teleurgesteld in het resultaat. "Grondstoffen zijn uitgeput, natuur is amper nog te vinden en de kloof tussen arm en rijk is nog groter geworden", vertelt Spaaij. Daarom sturen ze hun jongste lid, de boogschutter, eropaf met de opdracht de het leven te vernietigen.

Idealistisch

René van Kooten vervult de rol van een van de mensen op de dystopische aarde. "Ik ben de secretaris-generaal van de wereldbol. Ik moet beslissen over allerlei hele heftige onderwerpen als klimaatvluchtelingen en grenzen sluiten", vertelt Van Kooten. "Ik herken mezelf wel in deze rol. Ook ik was vroeger heel idealistisch, maar ben over de tijd pragmatischer geworden. Dat heeft de secretaris-generaal ook, maar die wordt geconfronteerd door de principes van zijn dochter."

Langzamerhand raakt de boogschutter gecharmeerd van de mensheid en ontstaat er een soort wederzijds begrip, vertelt Spaaij. "Dat is voor mij ook een belangrijke boodschap, dat je inziet dat keuzes nooit zo zwart-wit kunnen zijn als ze gepresenteerd worden", vertelt Van Kooten.

Door: ANP

15 april '24 (12:45)

‘Een gewone burger die met enkel fascinatie iets unieks maakt’

Het is het oudste, nog altijd werkende, mechanische model van het zonnestelsel ter wereld: het Eise Eisinga Planetarium in Franeker. Het bijzondere bouwwerk heeft vorig jaar na jaren onderzoek de erkenning gekregen die het verdient: afgelopen september is het planetarium uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. Hiermee telt ons land in totaal dertien werelderfgoedsites. Maar wat is het precies voor gebouw en wat maakt het zo bijzonder? Om die vragen te beantwoorden gingen wij in gesprek met Adrie Warmenhoven, de directeur van het planetarium. Hij vertelt in het interview over het proces wat ertoe heeft geleid dat het planetarium nu werelderfgoed is, hoe dit tot stand is gekomen en wat het planetarium zo uniek maakt. 

15 april '24 (11:59)

Museum Boijmans van Beuningen opent deuren voor vijf weken

Al vijf jaar is het gebouw van Museum Boijmans van Beuningen gesloten vanwege een flinke verbouwing. In juni komt daar (tijdelijk) een eind aan. van 1 juni tot en met 7 juli kunnen liefhebbers namelijk naar het museumgebouw komen voor een speciale kunsttour door de bouwplaats. Niet alleen dat, maar ook de museumtuin is die tijd open en in het Henket-paviljoen wordt een speciaal programma opgetuigd. De reden: het museum bestaat 175-jaar. Kaartjes voor het evenement zijn vanaf 1 mei te krijgen, meldt het museum. 

15 april '24 (10:55)

Top Notch start platform met muziek voor de kleintjes

Top Notch komt met Lil Ones, een nieuw muziekplatform voor kinderen van één tot vier jaar. De eerste producties zijn vanaf 15 mei te zien en horen via YouTube en Spotify, heeft het Nederlandse muzieklabel maandag aangekondigd.

12 april '24 (12:48)

Amstelveens Cobra Museum mogelijk uit financiële penarie

Goed nieuws voor het Cobra Museum in Amstelveen: het college van B&W geeft aan dat zij bereid zijn om een subsidie voor meerdere jaren te verstrekken aan het museum. Eerder liet het Cobra Museum weten dat zij in de financiële problemen zitten. Volgens het museum is het lastig om exposities te trekken als zij niet in een stabiele financiële situatie verkeren, meldt 1Amstelveen.

11 april '24 (10:35)

TV-componist Tonny Eyk krijgt oeuvreprijs

Tonny Eyk krijgt dit jaar de oeuvreprijs bij de uitreiking van de Music in Media Awards (MIMA's). De 83-jarige componist en muzikant was verantwoordelijk voor de muziek van talloze tv-programma's en schreef ook verschillende hits voor Kinderen voor Kinderen.

10 april '24 (13:16)

Dirigent Edo de Waart vindt dat het tijd is om met pensioen te gaan

Dirigent Edo de Waart stopt ermee, meldt het Radio Filharmonisch Orkest (RFO) op zijn site. Na een loopbaan van meer dan zestig jaar vindt de 82-jarige het tijd om met pensioen te gaan.

10 april '24 (11:11)

Brabant opent subsidieronde voor amateurkunst

De provincie Brabant vindt continuïteit in amateurkunst belangrijk. Daarom opent de provincie vandaag een subsidieronde waarbij amateurkunstenaars een meerjarige subsidie kunnen ontvangen. Aanvragen kan van 10 april tot en met 30 mei. Voor de subsidieregeling is voor de periode 2025-2028 2,64 miljoen euro vrijgesteld, meldt provincie Brabant.

10 april '24 (10:56)

Overijssel zet Kunst van de Korte Keten centraal met reizend minimuseum

Tijdens het evenement ‘Streekfeest de Waard: Blij in de Wei!’ op Zuivelboerderij de Waard in Balkbrug is op 6 april het Kleinste Mobiele Museum van Nederland gelanceerd. Het is een project waarmee verbinding wordt gemaakt tussen kunst en streekproducten in Zwolle en het Overijsselse Vechtdal. Met De Korte Keten Experience, een muziekvoorstelling van The Unstoppables, een streeklunch en streekproductenmarkt staat het minimuseum klaar om bezoekers te ontvangen, meldt Marketing Oost.

10 april '24 ( 8:45)

Klaas van der Eerden na tien jaar terug het theater in

Klaas van der Eerden gaat na tien jaar afwezigheid weer het theater in met een nieuw programma. De officiële première vindt plaats op donderdag 19 september in het Theater De Fransche School in Culemborg en is daarna tot en met 13 mei 2025 te zien in theaters door het land, heeft zijn management dinsdag bekendgemaakt.

09 april '24 (10:50)

Museum De Lakenhal bestaat 150 jaar en dat wordt gevierd

Op 1 mei bestaat Museum De Lakenhal 150 jaar. In 1874 werd de oude Laecken-Halle omgedoopt tot stadsmuseum van Leiden en geopend voor het grote publiek. Dat wil het museum vieren met gratis toegang en allerlei activiteiten, zoals flitslezingen, kindercolleges en creatieve opdrachten. Daarnaast is er een avondprogramma tijdens de Nacht van de Zintuigen. De burgemeester van Leiden opent samen met directeur Tanja Elstgeest om 10:00 uur de poort en onthult een nieuw kunstwerk van Claudy Jongstra, meldt het museum.