Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Sietse Bakker: plannen Eurovisiesongfestival beter dan vorig jaar

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 8 min
location_on [xx]km
De plannen voor het Eurovisiesongfestival, dat in mei in Rotterdam wordt georganiseerd, zijn alleen maar beter geworden nu ze een jaar op de plank hebben liggen rijpen. "Wij denken nu dat er drie betere shows staan dan vorig jaar", zegt uitvoerend producent Sietse Bakker tegen het ANP.

Na de afgelasting van de editie van vorig jaar wist de Nederlandse organisatie zich al vrij snel te herpakken. "Er was meteen een soort gevoel van: 'we laten ons dit niet ontglippen, veertig jaar nadat we het voor het laatst georganiseerd hebben'", kijkt Bakker terug op de hectische periode afgelopen voorjaar. Gelukkig bleef Rotterdam aan boord, werden de financiële hobbels genomen en konden afspraken met bijvoorbeeld hotels en leveranciers opnieuw gemaakt worden. "En toen begon het eigenlijk pas weer."

"We waren bescheiden trots op wat er al lag maar je gaat wel kijken wat je mee kunt nemen. Het heeft tenslotte nooit het daglicht gezien", legt Bakker uit. Ook werden plannen die al klaar waren opnieuw tegen het licht gehouden. "We leven in een andere tijd en de wereld om ons heen ziet er anders uit. Daar moet je wel rekening mee houden. Honderd dansers op het podium? Dat kan nu niet meer." Ook de introductievideo's, waarin de deelnemers door groepen Nederlanders werden verwelkomd, konden niet mee. "Dat past helemaal niet bij deze tijd. Nog afgezien van de uitdaging om de artiesten hierheen te krijgen."

Mooie generale

De plannen zijn desondanks beter geworden, vindt Bakker. "Als je ergens een jaar langer op kan broeden wordt het er in de regel beter van. Je gaat daarnaast ook aan dingen twijfelen die al klaar waren. Dat is allemaal onderdeel van een interessant creatief proces waarvan het alleen maar beter wordt. Wij denken dan ook dat er nu drie betere shows staan dan vorig jaar."

De Nederlandse songfestivalorganisatie heeft bovendien belangrijke lessen getrokken uit Eurovision: Europe Shine a Light, de tv-show die in mei werd gemaakt als alternatief voor het geannuleerde songfestival. Bakker noemt het een "mooie generale". "De productie was natuurlijk kleiner maar we hebben die show kunnen doen met ons team en onze presentatoren. Dat was voor het eerst. We hebben toen gezien dat Nikkie (De Jager, red.) live ontzettend stabiel is en dat ontzettend goed kan. Dus haar rol is daarom iets verstevigd in de shows van dit jaar." Bakker wijst ook op het feit dat de show ook toen in coronatijd werd gemaakt. "Dat heeft destijds tot nul besmettingen geleid. Daar waren we heel blij mee. Toen wisten we: we kunnen dit, ook in coronatijd."

Hype

De komende weken en maanden worden een uitdaging, vervolgt Bakker. In welke vorm het songfestival, dat van 18 tot en met 22 mei plaatsheeft, door kan gaan hangt af van vele factoren. In februari moet op basis van de informatie die dan voorhanden is de knoop doorgehakt worden.

De lat ligt volgens Bakker hoog, zeker vanwege het idee dat de ogen van heel Europa straks op Nederland gericht zijn. "Het wordt hoe dan ook een historische editie. Dit songfestival wordt een soort visitekaartje van Nederland voor de rest van Europa. De hype wordt in deze tijd misschien wel groter dan normaal. Wetende dat het nog meer aandacht zal krijgen, zijn we ons er heel erg bewust van dat we Nederland trots moeten maken. We hopen dat we dat zo goed mogelijk kunnen doen."

Door: ANP

21 juni '24 (12:37)

Nieuwste editie van ‘Zuiderpark Vakantiepark’ luidt zomervakantie in

Met een hiphopfamileshow door Rico van Opgezwolle en Dries van Typhoon, knalt het Zuiderpark Vakantiepark de zomer in. Op maandag 15 juli gaat het vakantiepark van start en op donderdag 22 augustus is er voor het eerst een afsluitdag, met de voorstelling van EXIT van Piet Van Dycke in samenwerking met Kinderopvang 2Samen. Dit meldt het Zuiderpark Theater. 

21 juni '24 (11:03)

Amsterdam 750 jaar: Willeke Alberti treedt op

Willeke Alberti treedt op bij het startconcert van Amsterdam 750 in de Ziggo Dome. Sinds haar laatste solotournee in 2022 treedt de 79-jarige zangeres zelden op voor groot publiek. Voor de viering van het 750-jarig bestaan van de stad maakt Alberti dus een uitzondering, meldt de organisatie vrijdag. Naast Alberti verschijnen ook rapper Sef en dj Joost van Bellen op het podium van het openingsconcert.

21 juni '24 ( 9:12)

Fred & Friends line-up compleet met optreden Jamai

Jamai verschijnt dit najaar weer op het podium bij Fred & Friends. Daarmee is de line-up van het evenement van Fred van Leer compleet, meldt de organisatie.

21 juni '24 ( 8:45)

'Ademnood-dansfeest' moet meerdaags evenement worden

Het Ademnood-dansfeest waar Katja Schuurman en Babette van Veen aan werken moet een meerdaags evenement worden in de Ziggo Dome in Amsterdam of Rotterdam Ahoy. "Daar zijn we nog mee bezig", zei Schuurman donderdag in Shownieuws.

21 juni '24 ( 8:31)

Tweede show toegevoegd in De Kuip voor DI-RECT

DI-RECT geeft volgend jaar een tweede concert in De Kuip in Rotterdam. Het stadion maakt vrijdag bekend dat de Haagse rockers ook op 13 juni optreden.

21 juni '24 ( 8:30)

Grootste concert tot nu toe voor DI-RECT in De Kuip

DI-RECT treedt volgend jaar op 14 juni op in stadion De Kuip in Rotterdam. Het is het grootste concert uit de carrière van de Haagse band tot nu toe. De kaartverkoop begint zaterdagochtend.

20 juni '24 (12:05)

Organisatie Pinkpop besluit deel parkeerterrein af te sluiten

Omdat het de afgelopen tijd zoveel heeft geregend, heeft de organisatie van Pinkpop besloten om een deel van het parkeerterrein af te sluiten. Er is teveel regen gevallen om op het P5-weekendgedeelte te parkeren, zegt de festivalorganisatie.

20 juni '24 (11:35)

Dit is de eerste aangekondigde artiest voor Disney in Concert

Vajèn van den Bosch is als eerste artiest aangekondigd voor de optredens van Disney in Concert van 2025. De musicalactrice treedt op zaterdag 4 januari op in de Ziggo Dome in Amsterdam, werd donderdag bekendgemaakt.

20 juni '24 ( 9:15)

Utrechtse Staten maken zich hard voor meerjarige subsidie Bevrijdingsfestival Utrecht

De Utrechtse Staten willen dat de provincie een meerjarige subsidie geeft aan het Bevrijdingsfestival Utrecht. Een ruime meerderheid van de fracties steunde in een Statenvergadering een motie hierover van ChristenUnie, D66, GroenLinks en PvdA.

20 juni '24 ( 8:38)

Naar Graspop? Dan kan je niet parkeren

Tijdens deze editie van Graspop Metal Meeting in de Belgische plaats Dessel kunnen bezoekers niet parkeren. Volgens omroep VRT heeft de organisatie, door de hevige regen van dinsdag, alle parkeerplaatsen op het festivalterrein moeten sluiten. Onduidelijk is ook of en hoeveel bezoekers er op en nabij het festivalterrein nog kunnen kamperen.