Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Vuurwerkverbod komt er, uitzondering voor sterretjes, knalerwtjes en trektouwtjes

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
De vuurwerkbranche zegt teleurgesteld en verdrietig te zijn over zowel het vuurwerkverbod als over de voorgestelde compensatie van 40 miljoen euro. De Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) gaat volgende week met het kabinet om tafel om te bespreken "wat het fonds nu betekent". De organisatie wil nog niet ingaan op de vraag of het compensatiebedrag afdoende is.

"Iedereen had nog goede hoop, maar hun boterham wordt nu afgepakt", zegt BPN-voorzitter Marcel Teunissen. Hij zegt dat de branche nu ook met hogere kosten geconfronteerd wordt door extra opslag en ook langere opslag. Teunissen vindt het nog te vroeg om te zeggen welk bedrag dan wel afdoende is. "We weten wel dat we 77 miljoen aan omzet kwijt zijn", aldus Teunissen. Vorig jaar werd dat recordbedrag aan vuurwerk de lucht in geschoten.

Teunissen laat verder weten "tot het einde" hoop te hebben gehad dat het kabinet anders zou beslissen over het verbod. "We hebben ook gezegd dat het nu nog te vroeg is voor zo'n besluit, zeven weken voor het eind van het jaar, omdat we nu nog niet weten hoe de vlag er dan bij hangt. We gaan ervan uit dat we volgend jaar gewoon weer vuurwerk kunnen verkopen."

Niet vernietigd

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) bevestigde het verbod en de compensatie na afloop van de ministerraad. Eerder deze week lekte al uit dat er een verbod op het verkopen en afsteken van vuurwerk zou komen. Veel handelaren hebben al vuurwerk gekocht en lopen door het verbod inkomsten mis. Volgens het kabinet hoeft het vuurwerk niet vernietigd te worden, omdat het volgend jaar kan worden verkocht.

Het verbod is eenmalig om te voorkomen dat de zorg en de politie nog zwaarder worden belast. Ziekenhuizen zijn overbelast door het coronavirus. Vorig jaar belandden ongeveer 1300 mensen in het ziekenhuis en op huisartsenposten door vuurwerkletsel.

Klein vuurwerk dat het hele jaar door verkocht mag worden, zoals bijvoorbeeld sterretjes, knalerwtjes en trektouwtjes, valt niet onder het tijdelijke vuurwerkverbod.

Door: ANP

19 juni '24 ( 9:53)

Ticketmaster tegen ACM: ticketdoorverkoop kan via concurrent

Mensen die een ticket hebben gekocht bij Ticketmaster, maar daar vanaf willen, kunnen dat doen via andere doorverkoopplatforms. Die toezegging heeft de kaartverkoper gedaan aan de Autoriteit Consument & Markt. De ACM opende eerder een onderzoek naar belemmeringen door Ticketmaster voor klanten, als zij hun kaartjes wilden doorverkopen via een ander platform dan Ticketmaster. Die belemmeringen zijn tijdens het onderzoek weggenomen, meldt de toezichthouder woensdag.

19 juni '24 ( 8:45)

Graspop activeert woensdag noodplan om aanhoudende regen

Op Graspop Metal Meeting is woensdag een noodplan in werking gesteld om de vele regen. Het programma van woensdagavond op het metalfestival in het Belgische Dessel gaat niet door en ook kunnen de parkeerplaatsen woensdag niet open.

18 juni '24 (15:10)

Dit is het weer tijdens het Pinkpop-weekend

Het wordt komend weekend wisselend weer tijdens festival Pinkpop. Volgens Weeronline wordt het prima festivalweer, maar behoort een enkele bui wel tot de mogelijkheden.

18 juni '24 (11:32)

Provincie Overijssel ziet geen heil in structurele subsidieverhoging Bevrijdingsfestival

De organisatie van het Bevrijdingsfestival in Overijssel hoeft niet te rekenen op een structurele verhoging van de subsidie voor het festival. Dat heeft de provincie Overijssel besloten. Daarom krijgt het evenement voor het komende jaar een bedrag van 120.000 euro van de provincie, en niet meer. Dat meldt RTV Oost.

18 juni '24 ( 9:29)

BLØF en vrienden voegen derde concert toe aan reeks in Rotterdam Ahoy

BLØF geeft komend najaar een derde concert met muzikale vrienden in Rotterdam Ahoy. De Zeeuwse band treedt ook op 20 november op, maakt organisator Agents After All dinsdag bekend. De kaartverkoop is al begonnen.

18 juni '24 ( 8:44)

Internationale tour met muziek uit Les Misérables naar Nederland

Een internationale voorstelling met de muziek uit de wereldberoemde musical Les Misérables komt volgend jaar naar Nederland. Les Misérables the Arena Spectacular World Tour komt in februari voor vijf voorstellingen naar de Ziggo Dome in Amsterdam. De kaartverkoop start aanstaande vrijdag.

17 juni '24 (15:24)

Pinkpop rekent stuk minder bezoekers voor vrijdag en zaterdag

Heb je komend weekend nog niets te doen en wil je een aantal leuke artiesten zien? Er zijn nog genoeg kaartjes te koop voor Pinkpop in Landgraaf. De organisatie merkt op dat de kaartverkoop voor vrijdag en zaterdag achterloopt in vergelijking tot zondag. Ze hebben zelfs nog een campagne lopen om extra kaartjes te verkopen, meldt 1Limburg.

17 juni '24 ( 9:08)

Line-up van 31e editie van Appelpop compleet met aankondiging Suzan & Freek

Appelpop heeft nieuwe acts bekendgemaakt die op het festival optreden. Daarmee is de volledige line-up bekend. Onder anderen Suzan & Freek, Son Mieux en Rondé staan op het programma van de 31e editie van Appelpop.

17 juni '24 ( 9:04)

Rock Werchter verduurzaamt festival met zonnepanelen en windmolen op terrein

Rock Werchter gaat een deel van zijn energie halen uit een eigen windturbine. Dat heeft het Belgische festival vrijdag via de eigen website laten weten. Het is volgens de organisatie het eerste festival in Europa dat een eigen windmolen gebruikt.

17 juni '24 ( 8:47)

Organisatie Oerol positief over 'een van natste edities in jaren'

De organisatie van het Oerol Festival is blij dat bezoekers van het jaarlijkse kunst- en cultuurevenement op Terschelling zich niet hebben laten tegengehouden door het onstuimige weer. Ook van de flexibiliteit en toewijding van de makers en artiesten is de organisatie onder de indruk. Volgens interim-directeur Daniële Streep was de 43e editie van Oerol een van de natste in jaren en moesten tien dagen lang de elementen worden getrotseerd, maar waren makers erg toegewijd om de voorstellingen te laten doorgaan of te verplaatsen.