Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

11e van de 11e: hooguit de carnavalsvlaggen gaan uit

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Traditioneel viert het zuiden van Nederland de 11e november als de aftrap van het carnavalsseizoen. De 11e van de 11e levert jaarlijks grote mensenmenigten op in steden als Maastricht, Den Bosch en Eindhoven. Door de coronacrisis zijn woensdag echter alle activiteiten geschrapt. Wel is er in Limburg een bescheiden livestream van de regionale omroep L1 met carnavalsmuziek. En natuurlijk hangen de vlaggen uit. In Limburg het rood-geel-groen van de 'vastelaovend', in Brabant verschilt de kleur per gemeente.

De aftrap van carnaval zal woensdag vooral in huiselijke kring worden gevierd. Alle evenementen zijn afgelast, zei Rob van de Laar van de Brabantse carnavalsfederatie. "Alle kroegen zijn dicht", zei hij. "Er gebeurt dus niks. Alleen de vlaggen hangen uit." Het komende carnavalsseizoen is ook ongewis. "We hebben in Brabant lang afgewacht en niet te snel beslissingen genomen", zegt Van de Laar. "Maar inmiddels hebben de meeste grote carnavalsorganisaties beslist dat er geen evenementen of optochten zijn."

11e van de 11e

Iets dergelijks geldt voor Limburg. De 11e van de 11e vieren als begin van een seizoen dat toch niet doorgaat, wekt weinig enthousiasme, blijkt uit een rondgang. De Limburgse aftrap zou in Roermond worden gevierd, maar door de coronamaatregelen mag het niet doorgaan.

De Bond van Carnavalsverenigingen Limburg weet intussen zeker dat carnaval 2021 ondanks alles door zal gaan. "Het staat buiten kijf dat Vastelaovend 2021 zal plaatsvinden", aldus BCL. "Carnaval is immers een tijdsgewricht. Vastelaovend is een gevoel dat wij Limburgers niet alleen in onze genen hebben maar ook uitdrukkelijk bij onze eigen Limburgse cultuur hoort. Vastelaovendvierend Limburg zal in 2021 een klein, intiem en spontaan gebeuren zijn, waar we - in alle opzichten - nog lang aan zullen terugdenken."

In Brabant vergaderen de acht grote carnavalsorganisaties op 8 december over wat nog wel kan op 14 februari en de volgende dagen. Daarna volgt een vergadering met alle leden. Van de Laar waarschuwt voor terughoudendheid. "We zijn beducht voor een imago van carnaval dat corona verspreidt", zei hij. "Het gevaar bestaat dat mensen spontaan de stad inlopen. Dan wordt het nog erger dan het was."

Door: ANP

17 juni '24 ( 9:08)

Line-up van 31e editie van Appelpop compleet met aankondiging Suzan & Freek

Appelpop heeft nieuwe acts bekendgemaakt die op het festival optreden. Daarmee is de volledige line-up bekend. Onder anderen Suzan & Freek, Son Mieux en Rondé staan op het programma van de 31e editie van Appelpop.

17 juni '24 ( 9:04)

Rock Werchter verduurzaamt festival met zonnepanelen en windmolen op terrein

Rock Werchter gaat een deel van zijn energie halen uit een eigen windturbine. Dat heeft het Belgische festival vrijdag via de eigen website laten weten. Het is volgens de organisatie het eerste festival in Europa dat een eigen windmolen gebruikt.

17 juni '24 ( 8:47)

Organisatie Oerol positief over 'een van natste edities in jaren'

De organisatie van het Oerol Festival is blij dat bezoekers van het jaarlijkse kunst- en cultuurevenement op Terschelling zich niet hebben laten tegengehouden door het onstuimige weer. Ook van de flexibiliteit en toewijding van de makers en artiesten is de organisatie onder de indruk. Volgens interim-directeur Daniële Streep was de 43e editie van Oerol een van de natste in jaren en moesten tien dagen lang de elementen worden getrotseerd, maar waren makers erg toegewijd om de voorstellingen te laten doorgaan of te verplaatsen.

14 juni '24 (11:45)

Rag'n'Bone Man komt eind dit jaar naar Nederland

Rag'n'Bone Man komt eind dit jaar naar Nederland. De Britse zanger geeft op 2 december een concert in AFAS Live in Amsterdam, maakte concertorganisator MOJO vrijdag bekend.

14 juni '24 (10:31)

Gratis buitendouches bij Lowlands, maar die zijn wel koud

Dit jaar is het voor het eerst mogelijk om buiten te douchen bij festival Lowlands. Naast de badhuizen waar bezoekers kunnen douchen zijn de buitendouches ook beschikbaar. Die zijn in tegenstelling tot de badhuizen gratis, maar niet even comfortabel als de douchehokjes, meldt Festileaks.

14 juni '24 ( 9:26)

Armin van Buuren produceert themalied voor Kinderen voor Kinderen NXT

Armin van Buuren heeft de eerste single van de nieuwe popgroep Kinderen voor Kinderen NXT geproduceerd. Het nummer heet Superkracht en is dit jaar het themalied voor de Kinderpostzegels.

14 juni '24 ( 8:48)

Frans Bauer schuift aan bij eerste Groots-show Guus Meeuwis

Frans Bauer treedt vrijdagavond op tijdens de eerste show van de laatste reeks Groots met een zachte G-concerten van Guus Meeuwis. Dat maakt Meeuwis bekend op Instagram.

13 juni '24 (11:02)

Vaderdag: zo zet jij jouw ouwe heerlijk in het zonnetje (en heb je zelf ook een leuke dag)

Aankomende zondag is het weer Vaderdag. De perfecte gelegenheid om je vader te laten zien hoeveel je van hem houdt. Natuurlijk kan hij een nieuwe stropdas of een bos bloemen altijd waarderen, maar het is nog veel leuker om tijdens deze dag een leuke activiteit te doen. Inspiratie nodig? Lees dan snel verder!

13 juni '24 ( 8:35)

Organisator: 'domme beslissing' om te bezuinigen op Nationaal Vuurwerk

Het zou een "domme beslissing" zijn van de gemeente Rotterdam om geen geld meer te steken in het Nationaal Vuurwerk dat jaarlijks bij de Erasmusbrug wordt gehouden. Dat zegt Jasper Scholte van de organisator, het Rotterdamse bedrijf JMR Event Makers. De gemeente moet bezuinigen en wil niet langer geld steken in het evenement dat elke jaarwisseling tienduizenden bezoekers trekt.

12 juni '24 (13:12)

Merendeel in het water gevallen voorstellingen Oerol wordt ingehaald

Het merendeel van de voorstellingen die festival Oerol op Terschelling maandag moest annuleren door de hevige regenval, wordt ingehaald. Dat zegt artistiek leider Sabine Pater dinsdag tegen het ANP. Volgens Pater gingen er uiteindelijk zeven van de 34 voorstellingen door het slechte weer niet door en zijn deze woensdag en komend weekend grotendeels alsnog te zien. Daarnaast komen er extra dj's op het festivalhart op het Noordzeestrand draaien.