Dutch Design Week 2020 is begonnen, volledig digitaal

De jaarlijkse Dutch Design Week (DDW) is zaterdagochtend weer begonnen, maar nu alleen digitaal en zonder de gebruikelijke fysieke evenementen in Eindhoven. Daartoe had de burgemeester al eerder besloten wegens het coronavirus. Het naar de stad halen van grote groepen mensen is nu geen goede zaak.

Het zou al een intiemer festival worden en eveneens reeds gedeeltelijk virtueel. Er zouden geen 110 locaties zijn, zoals anders, maar 50. Ook het aantal aanwezige ontwerpers zou flink omlaag worden gebracht. Maar nu was zelfs die afgeslankte versie geen optie meer.

"De ontwerpcommunity stond klaar om de wereld te laten zien hoe zij kan bijdragen aan het bieden van nieuw perspectief. Het is ongelooflijk pijnlijk dat we in een jaar waarin zij het harder nodig heeft dan ooit, zo worden ingehaald", aldus directeur Martijn Paulen van Dutch Design Foundation (DDF), de organisatie achter de DDW eerder op de eigen site.

Digitaal programma

Maar de organisatie heeft zich herpakt en een digitaal programma op poten gezet met meer dan vijfhonderd onderdelen, waaronder bijvoorbeeld 3D-viewingrooms. Het thema The New Intimacy is volgens de DDW "actueler dan ooit en versterkt de zoektocht naar nieuwe vormen van intimiteit in coronatijd."

De Dutch Design Week duurt negen dagen en bestaat normaal uit honderden evenementen (exposities, lezingen, debatten, bijeenkomsten en andere activiteiten) op diverse locaties in de stad. Er zijn vele ontwerpers en wetenschappers uit binnen- en buitenland bij betrokken en de DDW trekt doorgaans veel bezoekers uit verscheidene landen. De organisatie telde er vorig jaar 355.000.

Door: ANP