Carnaval Limburg 2021

Ook in Limburg zijn er in 2021 geen grote carnavalsfeesten en -optochten. De twee Limburgse veiligheidsregio's hebben woensdag besloten om de carnavalsevenementen waarvoor een vergunning nodig is, niet op de traditionele wijze door te laten gaan. Dat geldt ook voor alle feesten en bijeenkomsten die aan carnaval voorafgaan, zoals de 11e van de 11e. De veiligheidsregio's noemen hun besluit "lastig, maar niet te voorkomen."

"Het naleven van 1,5 meter is lastig wanneer mensen in grote groepen samenkomen, zeker wanneer er alcohol wordt gedronken en mensen meegenomen worden door de muziek", aldus de burgemeesters Annemarie Penn van Maastricht en Antoin Scholten van Venlo in hun hoedanigheid als voorzitter van de veiligheidsregio in hun gebied.

Waterbedeffect

"Daarnaast lopen we in onze provincie risico op een zogenaamd ‘waterbedeffect’. Omdat zowel in Brabant als over de grens in Duitsland traditionele carnavalsvieringen verboden zijn, is de kans groot dat mensen van (ver) buiten de provincie in grote aantallen naar Limburg komen, waardoor het extra druk wordt. Een mogelijke besmetting verspreidt zich dan ook over het (buiten)land. Daarbij is het een openbaar feest waardoor besmettingen niet tot nauwelijks herleidbaar zijn", aldus Penn en Scholten.

Net als Brabant

De Limburgse veiligheidsregio's zeggen tot hun besluit te zijn gekomen "in navolging van Brabant", waar volgens de Limburgers traditionele carnavalsvieringen verboden zouden zijn. Een woordvoerster van de gezamenlijke Brabantse veiligheidsregio's ontkende woensdagavond echter dat zo'n verbod er is in Brabant.

Samen met de Brabantse carnavalsverenigingen en -federatie is afgesproken dat tot 1 december iedereen de tijd heeft om creatieve plannen en ideeën te ontwikkelen voor carnaval. "We hebben dus nog een paar weken om te kijken wat mogelijk is", aldus de woordvoerster. "Dat doen we zonder op voorhand beperkingen op te leggen, behalve de gebruikelijke coronabeperkingen. Er zijn dus geen festiviteiten verboden in Brabant."

Continu contact

In verband met corona is het onmogelijk om carnaval op een verantwoorde en veilige manier te vieren, aldus beide Limburgse veiligheidsregio's. "Indien deze evenementen toch doorgang zouden vinden, zijn de risico’s voor de openbare orde en de publieke gezondheid onaanvaardbaar groot."

De Limburgse veiligheidsregio's zijn naar eigen zeggen "continu in contact met de carnavalsbonden en -verenigingen om mee te kijken wat eventueel wel mogelijk is." Optochten en bijeenkomsten zijn dat in elk geval niet, aldus Penn en Scholten.

Door: ANP